Ουκρανία: 450.000 στη Μαριούπολη χωρίς ρεύμα, νερό και φάρμακα

Οχυρώνεται η Οδησσός ενόψει ρωσικού χτυπήματος

Το σφυροκόπημα στα περίχωρα του Κιέβου προαναγγέλλει την προσπάθεια των ρωσικών στρατευμάτων να φτάσουν στην πρωτεύουσα. Η μαζική έξοδος από τη βομβαρδισμένη Ιρπίν συνεχίστηκε και τη Δευτέρα.  Άλλοι 2.000 διέφυγαν. Ο τρόμος ζωγραφισμένος στα πρόσωπα των κατοίκων μετά το θάνατο χθες μίας μητέρας με τα δύο παιδιά της.

Ο ουκρανικός στρατός προετοιμάζεται καθώς τα ρωσικά άρματα έχουν διεισδύσει πλέον μέσα σε κατοικημένες περιοχές σε όλα τα περίχωρα. Ενώ και ο ρωσικός στρατός δίνει στη δημοσιότητα βίντεο από την περιφέρεια του Κιέβου για να αποδείξει την προέλασή του.
Ο δήμαρχος της βόρειας περιοχής του Χοστομέλ σκοτώθηκε από πυρά ρώσων, ενώ στη Μπούκα οι εγκλωβισμένοι βρίσκονται σε ανθρωπιστική κρίση. Ο δήμαρχος του Κιέβου δηλώνει ότι ετοιμάζονται για τη μητέρα των μαχών.

«Κάθε σπίτι, κάθε δρόμος, κάθε σημείο ελέγχου θα αντισταθεί μέχρι θανάτου, αν χρειαστεί!» τονίζει ο Βιτάλι Κλίτσκο.

Η νύχτα έγινε μέρα στο Χάρκοβο από την κατάρριψη ρωσικού αεροσκάφους όπως υποστηρίζουν οι Ουκρανοί. Είναι η δεύτερη πόλη στο βόρειο μέτωπο μετά το Κίεβο που οι Ρώσοι πολιορκούν ανηλεώς. Οχτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από το πρωί. Κτήρια στο κέντρο φλέγονται και τα υπόλοιπα έχουν ισοπεδωθεί.

Στο νότιο μέτωπο η ρωσική πολεμική μηχανή εστιάζει στο στρατηγικής σημασίας λιμάνι του Μικολάιφ, με το νοσοκομείο να έχει γεμίσει τραυματίες.

Δραματική παραμένει η κατάσταση και στη Μαριούπολη. Μετά τις δύο προσπάθειες κατάπαυσης του πυρός που έπεσαν στο κενό, η σημερινή μονομερής ανακοίνωση της Ρωσίας για άνοιγμα ανθρωπιστικών διαδρόμων σε 4 ουκρανικές πόλεις με προορισμό των αμάχων τη Ρωσία και τη Λευκορωσία προκάλεσε οργή.

Η Μόσχα ανακοίνωσε εκκενώσεις τεσσάρων πόλεων. Μαριούπολη, Χάρκοβο, Σούμι και Κίεβο. Η οδός διαφυγής για τους αμάχους είναι η Ρωσία και η Λευκορωσία για το Κίεβο. Μόνο για τη Μαριούπολη και τη Σούμι οι Ρώσοι προτείνουν την Πολτάβα και τη Ζαπορίζια εντός της Ουκρανίας, όπου όμως μαίνονται σφοδρές μάχες.

Ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν διέψευσε ότι η ρωσική απόφαση ήρθε έπειτα από συνεννόηση με τη Γαλλία, μιλώντας πλέον για ωμό κυνισμό.

«Αυτή η υποκριτική δήλωση που λέει « θα προστατεύσουμε τους ανθρώπους και θα τους πάρουμε στη Ρωσία», δεν είναι σοβαρή, είναι ηθικά και πολιτικά κυνική, κάτι που θεωρώ απαράδεκτο», είπε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Το ουκρανικό υπουργείο Εξωτερικών αργότερα πάντως δήλωνε ότι καμία εκεχειρία δεν τηρείται και κατηγόρησε τη Μόσχα ότι συνεχίζει τους βομβαρδισμούς.

Ο αντιδήμαρχος της Μαριούπολης μιλώντας στην ΕΡΤ εκφράζει την απόλυτη δυσπιστία του απέναντι στις ρωσικές προτάσεις.

«Ως δημοτικό συμβούλιο δεν μπορούμε να εγγυηθούμε πως είναι ασφαλής, η διαδρομή προς τη Ρωσία. Μας μοιάζει όπως τότε με τη φασιστική Γερμανία που μας έλεγαν ότι όλοι οι δρόμοι από τη χώρα μας οδηγούσαν στον αποκαλούμενο «ασφαλή διάδρομο» αλλά οδηγούσαν τον κόσμο στα στρατόπεδα συγκέντρωσης», είπε στην ΕΡΤ ο Σεργκέι Ορλόφ.

Μάχες και στη διπλωματία

Καθώς οι πόλεις της Ουκρανίας μετατρέπονται σε σωρούς από συντρίμμια και τα αθώα θύματα παίρνουν το δρόμο της προσφυγιάς, η διεθνής κοινότητα κάνει προσπάθειες να βρεθεί διπλωματική λύση στο αδιέξοδο του πολέμου.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε τους όρους για να σταματήσει την αιματοχυσία, βάζοντας τέσσερις προϋποθέσεις, που ασφαλώς ισοδυναμούν σε παράδοση άνευ όρων.

Η Μόσχα ζητά την αποστρατικοποίηση της Ουκρανίας, την συνταγματική κατοχύρωση της ουδετερότητας, την αναγνώριση της Κριμαίας ως ρωσικό έδαφος και την αναγνώριση του Λουγκάνσκ και του Ντονέτσκ ως ανεξάρτητες χώρες.

Και ενώ αναμένεται η απάντηση από το Κίεβο, ελπίδες γεννά η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών στην Αττάλεια της Τουρκίας την ερχόμενη Πέμπτη, που συμφωνήθηκε κατά την τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν και Πούτιν.

Την ίδια ώρα, ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ζητά, με νέο μήνυμά του, περισσότερες κυρώσεις για το ρωσικό πετρέλαιο, αλλά και δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία – αίτημα που έχει απορρίψει το ΝΑΤΟ.

«Πόσοι ακόμα θάνατοι και απώλειες χρειάζονται για να κλείσει ο εναέριος χώρος πάνω από την Ουκρανία; Σε τι διαφέρουν οι άμαχοι στο Χάρκοβο και το Μικολάιβ από το Αμβούργο ή τη Βιέννη; Περιμένουμε μία λύση. Να κλείσει ο εναέριος χώρος», δηλώνει ο Ουκρανός πρόεδρος

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες δηλώνουν επιφυλακτικοί με κυρώσεις στο πετρέλαιο, πριν διασφαλιστεί η επάρκεια της περιοχής, ενώ από τη Λιθουανία, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών διαβεβαιώνει τους συμμάχους στα Ανατολικά για τη στήριξη του ΝΑΤΟ.

«Η δέσμευση των ΗΠΑ στο Άρθρο 5 (του ΝΑΤΟ), «μία επίθεση σε έναν αποτελεί επίθεση σε όλους» είναι μία ιερή δέσμευση», τονίζει ο Άντονι Μπλίνκεν.

Πηγή: ertnews.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ