Ουκρανικά drones επιτέθηκαν στο λιμάνι της Σεβαστούπολης - Βρετανοί πίσω από το χτύπημα λέει η Μόσχα

Newsroom
Newsroom

Ήταν μαζικότερη επίθεση από την έναρξη του πολέμου, σύμφωνα με τον φιλορώσο κυβερνήτη της Κριμαίας

Η επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη εναντίον των εγκαταστάσεων του ρωσικού στόλου στη Μαύρη Θάλασσα, στην Κριμαία, ήταν η πιο «μαζική» που έχει σημειωθεί στον πόλεμο της Ουκρανίας, ανακοίνωσε ο φιλορώσος κυβερνήτης της Σεβαστούπολης.

«Αυτή τη νύχτα σημειώθηκε η μαζικότερη επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και με τηλεχειριζόμενα οχήματα επιφανείας στα νερά του κόλπου της Σεβαστούπολης» από την έναρξη του πολέμου, είπε ο Μιχαήλ Ραζβοζάγεφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο TASS.

Ο ρωσικός στρατός κατηγόρησε και την Βρετανία για την επίθεση, η οποία προκάλεσε «μικρές ζημιές» σε ένα από τα πλοία.

«Η προετοιμασία αυτής της τρομοκρατικής ενέργειας και η εκπαίδευση του στρατιωτικού προσωπικού του 73ου ουκρανικού κέντρου για ειδικές θαλάσσιες επιχειρήσεις πραγματοποιήθηκε από Βρετανούς ειδικούς που εδρεύουν στην περιοχή του Μικολάιβ της Ουκρανίας», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας στο Telegram. 

Τα πλοία συμμετείχαν στην προστασία των νηοπομπών που είναι υπεύθυνες για την εξαγωγή ουκρανικών δημητριακών, σύμφωνα με τη Μόσχα.

Νωρίτερα, ο Ραζβοζάγεφ είχε δηλώσει πως το ρωσικό Πολεμικό Ναυτικό απώθησε επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) στον κόλπο της Σεβαστούπολης. "Καμία εγκατάσταση στην πόλη δεν επλήγη. Παραμένουμε ψύχραιμοι. Η κατάσταση είναι υπό έλεγχο", πρόσθεσε.

Τοπικοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως πορθμεία και σκάφη σταμάτησαν προσωρινά να διέρχονται από τον κόλπο της Σεβαστούπολης.

Η Σεβαστούπολη είναι η μεγαλύτερη πόλη της Κριμαίας, την οποία η Ρωσία προσάρτησε από την Ουκρανία το 2014. Η Κριμαία προσαρτήθηκε στη Ρωσική Αυτοκρατορία τον 18ο αιώνα και αποτέλεσε αργότερα τμήμα της Ρωσίας στο πλαίσιο της Σοβιετικής Ένωσης μέχρι το 1954, όταν παραχωρήθηκε στη Σοβιετική Δημοκρατία της Ουκρανίας από τον Νικίτα Χρουστσόφ.

Κρεμλίνο: Η ανάπτυξη νέων πυρηνικών βομβών στην Ευρώπη μειώνει το "πυρηνικό όριο"

Η Μόσχα δήλωσε πως η επίσπευση της ανάπτυξης από τις ΗΠΑ σύγχρονων τακτικών πυρηνικών όπλων B61 σε βάσεις του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη θα μειώσει το "πυρηνικό όριο" και πως η Ρωσία θα λάβει υπόψη την κίνηση αυτή στον στρατιωτικό σχεδιασμό της.

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προκάλεσε τη σοβαρότερη αντιπαράθεση ανάμεσα στη Μόσχα και στη Δύση από την κρίση των πυραύλων στην Κούβα το 1962, όταν οι δύο υπερδυνάμεις του Ψυχρού Πολέμου ήρθαν πολύ κοντά σε έναν πυρηνικό πόλεμο.

Η Ρωσία έχει περίπου 2.000 τακτικά πυρηνικά όπλα σε κατάσταση λειτουργίας ενώ οι Ηνωμένες Πολιτείες διαθέτουν περίπου 200 τέτοια όπλα, τα μισά από τα οποία βρίσκονται σε βάσεις στην Ιταλία, τη Γερμανία, την Τουρκία, στο Βέλγιο και στην Ολλανδία.

Το Politico ανέφερε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέφεραν σε μια κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση του ΝΑΤΟ ότι θα επισπεύσουν την ανάπτυξη μιας εξελιγμένης εκδοχής της B61, τη B61-12, με τα νέα όπλα να φθάνουν σε ευρωπαϊκές βάσεις τον Δεκέμβριο, αρκετούς μήνες νωρίτερα απ΄ό,τι ήταν προγραμματισμένο.

"Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τα σχέδια για εκσυγχρονισμό πυρηνικών όπλων, αυτών των μη καθοδηγούμενων βομβών που βρίσκονται στην Ευρώπη", δήλωσε ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Γκρουσκό στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA.

Η βόμβα B61-12 φέρει μια χαμηλότερης απόδοσης πυρηνική κεφαλή σε σχέση με προηγούμενες εκδοχές αλλά είναι πιο ακριβής και μπορεί να εισχωρήσει κάτω από το έδαφος, σύμφωνα με έρευνα της Ομοσπονδίας Αμερικανών Επιστημόνων (Federation of American Scientists).

"Οι Ηνωμένες Πολιτείες τις εκσυγχρονίζουν, αυξάνουν την ακρίβειά τους και μειώνουν την ισχύ του πυρηνικού φορτίου, δηλ. μετατρέπουν αυτά τα όπλα σε 'όπλα πεδίου μάχης', μειώνοντας με αυτό τον τρόπο το πυρηνικό όριο", είπε ο Γκρουσκό.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ