Ουκρανική κρίση: Σκληρό «μπρά ντε φερ» Ουάσιγκτον-Μόσχας

Ουκρανική κρίση: Σκληρό «μπρά ντε φερ» Ουάσιγκτον-Μόσχας

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, οι κυρώσεις θα είναι άμεσες μόνο σε περίπτωση που η Ρωσία ξεπεράσει τα όρια και προβεί είτε σε στρατιωτική επέμβαση είτε σε υβριδική επίθεση.

Η κόντρα Ανατολής Δύσης, Ρωσίας-ΗΠΑ και συμμάχων, με μήλον της έριδος την Ουκρανία οδηγείται στα άκρα. Η ανακοίνωση του βρετανικού foreign office για “Σχέδιο της Μόσχας” να εγκαταστήσει φιλορωσική κυβέρνηση στο Κίεβο, έριξε κι άλλο λάδι στη φωτιά: Το Λονδίνο κατονομάζει μάλιστα πέντε Ουκρανούς πολιτικούς και επιχειρηματίες ως συνεργούς των Ρώσων, και προκαλεί έντονη αντίδραση από τη Μόσχα.

Σύμφωνα με το βρετανικό foreign office ένας άνδρας στηρίζει παρασκηνιακά το Κρεμλίνο, ώστε να ηγηθεί μίας κυβέρνησης ανδρείκελων στην Ουκρανία. Πρώην βουλευτής και ιδιοκτήτης τηλεοπτικού καναλιού που έκλεισε πέρσι με την κατηγορία ότι διακινεί φιλορωσική προπαγάνδα, ο Γέβγεν Μουράγιεφ διατυμπανίζει εδώ και καιρό τις πολιτικές απόψεις του, που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την επίσημη εθνική γραμμή.

Ανησυχητικές χαρακτήρισαν τις αποκαλύψεις οι Ηνωμένες Πολιτείες, ενώ αντίθετα η Μόσχα κατήγγειλε το Λονδίνο για παραπληροφόρηση και ψευδείς ειδήσεις. Ο ίδιος ο Μουράγιεφ επιστράτευσε το χιούμορ του, δημοσιεύοντας μία εικόνα στην οποία απεικονίζεται ως μυστικός πράκτορας Τζέημς Μποντ και απηύθυνε έκκληση στους ξένους να σταματήσουν να διχάζουν τους Ουκρανούς χωρίζοντάς τους σε φιλορώσους και φιλοδυτικούς.

Οι απειλητικές κινήσεις της Ρωσίας στα ουκρανικά σύνορα συζητήθηκαν και στη συνάντηση που είχε ο Τζο Μπάιντεν με την ομάδα εθνικής ασφάλειας στο Καμπ Ντέιβιντ. Ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε τη Μόσχα ότι θα βρεθεί αντιμέτωπη με σοβαρές συνέπειες, εάν αποφασίσει να επαναλάβει όσα έκανε στη Κριμαία το 2014.

“Η Ρωσία μπορεί να προβεί και σε άλλες ενέργειες πέρα από την αποστολή δυνάμεων στην Ουκρανία, όπως κυβερνοεπιθέσεις, ή να χρησιμοποιήσει υβριδικά όπλα. Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι θα έχουμε γρήγορη απάντηση, καλά σχεδιασμένη και ομόφωνη” τόνισε χαρακτηριστικά ο Άντονι Μπλίνκεν.

Η ρωσοουκρανική κρίση θα βρεθεί στο επίκεντρο του αυριανού συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο οποίο θα συμμετάσχει και ο Άντονι Μπλίνκεν μέσω τηλεδιάσκεψης. Οι περισσότερες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις τάσσονται υπέρ του διαλόγου με τη Μόσχα, ενώ τα κράτη της Βαλτικής και η Πολωνία ζητούν να σταλεί στο Κρεμλίνο αυστηρό μήνυμα.

Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, οι κυρώσεις θα είναι άμεσες μόνο σε περίπτωση που η Ρωσία ξεπεράσει τα όρια και προβεί είτε σε στρατιωτική επέμβαση είτε σε υβριδική επίθεση.

«Απειλή για την ειρήνη και την ασφάλεια στην Ευρώπη» χαρακτηρίζει την ανάπτυξη των ρωσικών δυνάμεων στα σύνορα με την Ουκρανία ο Καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ζητά σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και των συνόρων.

«Η εδαφική ακεραιότητα των χωρών είναι ένα από τα επιτεύγματα της συνεννόησης μετά το 1990, επομένως τα σύνορα δεν πρέπει να μετακινούνται δια της βίας. Πρέπει να ισχύουν νόμοι και κανόνες και όχι η στρατιωτική ισχύς», δηλώνει ο κ. Σολτς στην Süddeutsche Zeitung που θα κυκλοφορήσει αύριο και αρνείται την κριτική που του ασκείται για επιφυλακτική θέση του Βερολίνου έναντι της Μόσχας στην ουκρανική κρίση. «Έχω μιλήσει με καθαρά λόγια – και αυτά ισχύουν. Και ισχύει και ό,τι έχουμε συμφωνήσει οι Γερμανοί και οι Ευρωπαίοι με την αμερικανική κυβέρνηση, ότι δηλαδή ενδεχόμενη επίθεση κατά της Ουκρανίας θα είχε υψηλό κόστος για τη Ρωσία», συνεχίζει ο Καγκελάριος, ο οποίος παράλληλα απορρίπτει το αίτημα της Μόσχας να αποκλείσει το ΝΑΤΟ την ένταξη της Ουκρανίας στη Συμμαχία, επισημαίνοντας ότι «δεν μπορούν να δοθούν τέτοιες εγγυήσεις». Διευκρινίζει πάντως και ότι «ούτως ή άλλως η ένταξη άλλων χωρών της ανατολικής Ευρώπης δεν βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην ημερήσια διάταξη».

Σε ό,τι αφορά την πιθανή επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας, ο Όλαφ Σολτς τονίζει ότι θα ήταν καλό να αποφευχθεί, αλλά τάσσεται υπέρ των «προσεκτικών τιμωρητικών» μέτρων, εφόσον η Μόσχα δεν επιλέξει τελικά την αποκλιμάκωση.

Πηγή: ertnews.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ