Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ "παγώνει" τις σχέσεις του με τη Ρωσία

"Οι ημέρες με τη σαμπάνια και το χαβιάρι στο Νταβός τελείωσαν. Ή τουλάχιστον με το χαβιάρι", έγραψε σε ειρωνικό τόνο ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Politico.

Το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στο Νταβός της Ελβετίας από τις 22 έως τις 26 Μαΐου, αποφάσισε να 'παγώσει' τις σχέσεις του με τη Ρωσία, όπως ανακοίνωσε σήμερα, διευκρινίζοντας ότι δεν θα έχει καμία σχέση με πρόσωπα ή οντότητες που στοχοθετούνται από κυρώσεις.

"Ύστερα από την καταδίκη της εν εξελίξει επίθεσης της Ρωσίας στην Ουκρανία, το Φόρουμ συμμορφώνεται με τις διεθνείς κυρώσεις που είναι σε εξέλιξη", δήλωσαν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στο Γαλλικό Πρακτορείο οι διοργανωτές της εκδήλωσης αυτής που είναι γνωστή ως Φόρουμ του Νταβός, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες του αμερικανικού ιστότοπου Politico.

"Κατά συνέπεια, το Φόρουμ 'παγώνει' όλες τις σχέσεις με ρωσικές οντότητες και δεν θα έχει σχέσεις με κανένα πρόσωπο ή οντότητα στην οποίο επιβάλλονται κυρώσεις", προσέθεσαν οι διοργανωτές, "συμπεριλαμβανομένης" και της ετήσιας συνόδου, όπως διευκρίνισαν.

Το φόρουμ αυτό συγκεντρώνει την ελίτ του πολιτικού και οικονομικού κόσμου και της διπλωματίας στο Νταβός, στο γνωστό θέρετρο σκι των Άλπεων.

"Οι ημέρες με τη σαμπάνια και το χαβιάρι στο Νταβός τελείωσαν. Ή τουλάχιστον με το χαβιάρι", έγραψε σε ειρωνικό τόνο ο ειδησεογραφικός ιστότοπος Politico.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ έχουν παρέμβει πέντε φορές στο Νταβός από το 2007, σύμφωνα με τον αμερικανικό ιστότοπο, που θυμίζει ότι ο σημερινός Ρώσος πρόεδρος είχε επίσης προσκληθεί το 2015 μετά την εισβολή στην Κριμαία, αλλά αποφάσισε τελικά να μην συμμετάσχει.

Ο ιδρυτής του φόρουμ του Νταβός Κλάους Σβάαμπ είχε δηλώσει τότε πως ήλπιζε ότι η εκδήλωση θα μπορούσε να χρησιμεύσει για να "οικοδομηθούν γέφυρες" μεταξύ των διαφορετικών πλευρών στη σύγκρουση που τότε ξεκινούσε στην Ουκρανία.

Το 2021, ο Πούτιν παρενέβη διαδικτυακά στο Νταβός, όταν το φόρουμ είχε ακυρωθεί λόγω της πανδημίας της Covid-19 και είχε αντικατασταθεί από διαδικτυακές συνεδριάσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ