Τα νερά των φονικών πλημμυρών στο Πακιστάν, και ειδικότερα στη νότια επαρχία Σιντ, υποχωρούν όμως την ίδια στιγμή επικρατεί έξαρση ασθενειών. Τα λιμνάζοντα νερά έχουν αποδειχθεί ιδανικό περιβάλλον για την ανάπτυξη ελονοσίας, δάγκειου πυρετού, διάρροιας και δερματικών προβλημάτων. Οι υγειονομικές αρχές αναφέρουν πως με βάση την τελευταία ανάλυση, το 60 με 70% των δειγμάτων αίματος από την περιοχή είναι θετικά στην ελονοσία.
«Υπάρχουν πολλά κουνούπια εδώ, που τσιμπάνε και μολύνουν τα παιδιά με ελονοσία και υψηλό πυρετό. Δεν έχουμε καθαρό νερό, είναι όλο μολυσμένο. Δεν έχουμε σκηνές, ζούμε στην ύπαιθρο και η θερμοκρασία είναι πολύ υψηλή. Τα παιδιά αρρωσταίνουν και από τη ζέστη» λέει μία εκτοπισμένη γυναίκα.
Μόνο τις τελευταίες 48 ώρες, οι γιατροί έχουν φροντίσει πάνω από 37.000 ασθενείς από την περιοχή. Οι ασθένειες επεκτείνονται ταχύτατα μέσα στις πλημμυρισμένες περιοχές και στην ουσία προκαλούνται επιδημίες. Και τα νερά αναμένεται να υποχωρήσουν μετά από πολλούς μήνες.
«Τις τελευταίες 10 ημέρες έχουμε πολλά κρούσματα ελονοσίας. Καθημερινά λαμβάνουμε σχεδόν 300 δείγματα προς εξέταση και από αυτά το 60 με 70% είναι θετκά. Οι περισσότεροι ασθενείς που έρχονται εδώ έχουν ελονοσία αλλά και άλλες ασθένειες όπως γαστρεντερίτιδα, διάρροια, τυφοειδή πυρετό και δερματικά προβλήματα» λέει ο Δρ. Ιμράν Μπαλόχ, Επίτροπος Υγείας.
Οι πλημμύρες έχουν καταστρέψει σχεδόν δύο εκατομμύρια σπίτια, εκατοντάδες δρόμους και 400 γέφυρες. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι ζουν σε σκηνές και πρόχειρους καταυλισμούς καθώς μέχρι πριν λίγο καιρό σχεδόν το 1/3 του Πακιστάν είχε πλημμυρίσει.