Παντρεμένος με τρεις συζύγους Τούρκος βουλευτής

Newsroom
Newsroom

Αντιδράσεις από οργανώσεις προάσπισης δικαιωμάτων των γυναικών

Νυμφευμένος με τρεις συζύγους είναι βουλευτής της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης προκαλώντας την αντίδραση οργανώσεων προάσπισης δικαιωμάτων των γυναικών, όπως μεταδίδει η εφημερίδα Cumhuriyet.

Ο Αλί Γιουκσέλ, βουλευτής Ικονίου εκλεγμένος με το Νέο Κόμμα Ευημερίας (YRP), το οποίο συμμετέχει στη Συμμαχία του Λαού που στήριξε στις εκλογές την υποψηφιότητα του προέδρου Ερντογάν, είναι παντρεμένος με θρησκευτικό γάμο με τρεις συζύγους.

Ο τουρκικός νόμος απαγορεύει την πολυγαμία, ωστόσο σε κύκλους ισλαμιστών υπάρχουν περιπτώσεις θρησκευτικών γάμων με πολλές συζύγους. Το Κοράνι επιτρέπει στους άνδρες τον γάμο έως και με τέσσερις συζύγους, αν και το συγκεκριμένο αμφιλεγόμενο ζήτημα εξαρτάται εν πολλοίς από την ερμηνεία που δίνουν διάφοροι λόγιοι του Ισλάμ, ανάλογα με τη σχολή σκέψης στην οποία ανήκουν. Επισήμως, ο μόνος γάμος που αναγνωρίζεται από τον νόμο στην Τουρκία είναι ο πολιτικός. Στις περιπτώσεις πολυγαμίας οι γάμοι είναι θρησκευτικοί, δεν αναγνωρίζονται από το Κράτος και τυπικά είναι εγκληματική πράξη.

Οι υπερασπιστές των δικαιωμάτων των γυναικών αντέδρασαν στην εκλογή του Γιούκσελ, τονίζοντας ότι «είναι έγκλημα να βρίσκεται στην Εθνοσυνέλευση».

Σύμφωνα με την Cumhuriyet, η τρίτη σύζυγος του Γιουκσέλ, Ντιλμπέρ, φέρεται να δήλωσε σε μια συνέντευξη που παραχώρησε με αφορμή την έκδοση ενός βιβλίου ότι ερωτεύτηκε τον σύζυγό της σε ηλικία 11 ετών και θεωρεί τον τέταρτο γάμο «δικαίωμά» του.

Πρόεδρος του Νέου Κόμματος Ευημερίας (YRP) είναι ο Φατίχ Ερμπακάν, γιος του ιστορικού ηγέτη του τουρκικού ισλαμιστικού κινήματος και πρώην πρωθυπουργού, Νετζμετίν Ερμπακάν. Ο Φατίχ Ερμπακάν προσχώρησε στη συμμαχία στο πλευρό του Ερντογάν και προεκλογικά τράβηξε πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας επειδή δήλωνε ότι θα φέρει στην Εθνοσυνέλευση σχέδιο νόμου για την ποινικοποίηση της μοιχείας.

Πηγή: ertnews.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ