Παραίτηση της Λιζ Τρας θέλει πάνω από το 50%- Και του υπουργού Οικονομικών

Newsroom
Newsroom

Λιγότερο από ένα μήνα μετά την ανάληψη των καθηκόντων της

Η Λιζ Τρας δεν έχει συμπληρώσει ακόμη ένα μήνα ως πρωθυπουργός της Βρετανίας και πάνω από τους μισούς πολίτες θέλουν να παραιτηθεί, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου YouGov.

Μία εβδομάδα μετά την αναταραχή που προκάλεσε το οικονομικό σχέδιο της κυβέρνησης, το 51% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι η πρωθυπουργός πρέπει να παραιτηθεί. Στους Συντηρητικούς ψηφοφόρους το ποσοστό ανέρχεται σε 36%. 

Ακόμη μεγαλύτερο είναι το αντίστοιχο ποσοστό για τον υπουργό Οικονομικών. Το 54% θέλουν να παραιτηθεί ο Κουάζι Κουάρτενγκ. Μεταξύ των Συντηρητικών ψηφοφόρων, το 41% θέλει παραίτησή του. 

Η Λιζ Τρας αναδείχθηκε νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας στις 5 Σεπτεμβρίου και μία ημέρα αργότερα έλαβε εντολή σχηματισμού κυβέρνησης από τη βασίλισσα Ελισάβετ. Την προηγούμενη εβδομάδα ο Κουάρτενγκ ανακοίνωσε το δημοσιονομικό και φορολογικό σχέδιο, εν μέσω της κρίσης διαβίωσης που αντιμετωπίζει η χώρα, το οποίο όμως εξελίχθηκε σε φιάσκο. 

Μετά την παρουσίαση του σχεδίου, που περιελάμβανε μείωση φόρων για τους εύπορους, χρηματοδοτούμενη από την αγορά χρέους, η λίρα έπεσε σε ιστορικό χαμηλό. Η Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να παρέμβει κατεπειγόντως για να ηρεμήσει τις αγορές.

Αφού τήρησε σιγή επί μία εβδομάδα, χθες η Τρας δήλωσε στο BBC ότι δεν πρόκειται να αναθεωρήσει το σχέδιο της κυβέρνησης. 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ