Περισσότερες δόσεις εμβολίου από τους Ευρωπαίους ζητά η Πορτογαλία

Για να επιταχύνει το πρόγραμμα ανοσοποίησης

Η Πορτογαλία έκανε έκκληση στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες να της δώσουν περισσότερες δόσεις εμβολίων για την Covid-19 ώστε να επιταχύνει το πρόγραμμα ανοσοποίησης του πληθυσμού της.

«Η χώρα κάνει μια τεράστια προσπάθεια» κυρίως «για να λάβει περισσότερα εμβόλια», ανέφερε η υπουργός Υγείας Μάρτα Τεμίντο μετά τη συνεδρίαση των ειδικών που εξέτασαν την υγειονομική κατάσταση στην Πορτογαλία.

Ο συντονιστής του εθνικού προγράμματος εμβολιασμού, Ενρίκε Γκουβέια ε Μέλο είπε ότι η Λισαβόνα ελπίζει ότι θα παραλάβει περίπου ένα εκατομμύριο δόσεις μέσα στις επόμενες τρεις εβδομάδες.

Η Πορτογαλία έχει ήδη λάβει περίπου 290.000 δόσεις από τη Νορβηγία και διαπραγματεύεται με την Ιταλία για άλλες 300.000 δόσεις. Σήμερα παρέλαβε 200.000 δόσεις του εμβολίου της AstraZeneca που τις αγόρασε από την Ουγγαρία.

Το γεγονός αυτό «καταδεικνύει το ευρωπαϊκό πνεύμα συνεργασίας», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Αουγκούστο Σάντος Σίλβα μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ούγγρο ομόλογό του Πέτερ Σιγιάρτο. Όπως είπε, οι δόσεις που παρελήφθησαν σήμερα προορίζονται για πορτογαλόφωνες αφρικανικές χώρες και για το Ανατολικό Τίμορ.

Η κυβέρνηση θέλει να εμβολιάσει τους εφήβους ηλικίας 12-17 ετών πριν ξεκινήσει η επόμενη σχολική χρονιά. Προς το παρόν περιμένει να δώσουν το «πράσινο φως» οι υγειονομικές αρχές. «Ο εμβολιασμός των παιδιών είναι ουσιαστικής σημασίας, χωρίς αυτόν θα υπάρξει κορύφωση των νέων κρουσμάτων» το φθινόπωρο», προειδοποίησε ο επιδημιολόγος Ενρίκε ντε Μπάρος.

Ο στόχος των αρχών είναι να εμβολιάσουν πλήρως το 70% του πληθυσμού μέχρι τα τέλη Αυγούστου. Μέχρι σήμερα, από τα 10 εκατομμύρια των κατοίκων, τα 6,5 έχουν κάνει μία δόση του εμβολίου και 4,5 είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ