Περού: Ο Καστίγιο υποσχέθηκε αναθεώρηση του Συντάγματος

Περού: Ο Καστίγιο υποσχέθηκε αναθεώρηση του Συντάγματος

Ο νέος πρόεδρος του Περού υποσχέθηκε να αλλάξει τα πάντα στη χώρα του. Τι τόνισε κατά την ορκωμοσία του.

Ο Πέδρο Καστίγιο, μέχρι πρότινος δάσκαλος και συνδικαλιστής, που εργάστηκε σε αγροτικές, επαρχιακές περιοχές το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του, ορκίστηκε την Τετάρτη νέος πρόεδρος του Περού, τονίζοντας πως σκοπός του είναι να βάλει τέλος στη διαφθορά στη χώρα και υποσχόμενος για ακόμη μια φορά να προχωρήσει στην αναθεώρηση του Συντάγματος.

«Ορκίζομαι ενώπιον του Θεού, ενώπιον της οικογένειάς μου, των αγροτών, των αυτοχθόνων λαών (...) των ψαράδων, των γιατρών, των παιδιών και των εφήβων, ότι θα ασκήσω τα καθήκοντα μου, του προέδρου της Δημοκρατίας», είπε ο νέος αρχηγός του κράτους, που ήταν ο υποψήφιος του κόμματος της ριζοσπαστικής αριστεράς Perú Libre («Ελεύθερο Περού»), με ακροατήριο τα μέλη του Κογκρέσου.

«Ορκίζομαι ενώπιον των λαών του Περού πως θα αποκτήσουμε μια χώρα χωρίς διαφθορά και νέο Σύνταγμα», πρόσθεσε ο κ. Καστίγιο, ντυμένος με παραδοσιακά μαύρα ρούχα των Άνδεων και φορώντας, όπως συνηθίζει, το λευκό καπέλο της ιδιαίτερης πατρίδας του.

Παρέλαβε την προεδρική κορδέλα από τα χέρια της νέας προέδρου του περουβιανού Κογκρέσου, της κεντροδεξιάς Μαρίας δελ Κάρμεν Άλβα, που ανήκει στην αντιπολίτευση.

Η ορκωμοσία έλαβε χώρα την ημέρα που η χώρα των 33 εκατ. κατοίκων γιόρταζε τη συμπλήρωση δύο αιώνων από την ανεξαρτησία της. Επίσημες εορταστικές τελετές θα διαρκέσουν ως και αύριο Παρασκευή.

Ο βασιλιάς της Ισπανίας, έξι πρόεδροι κρατών της περιοχής, ο αμερικανός υπουργός Παιδείας, ο Μιγκέλ Κάρντονα, καθώς και ο πρώην πρόεδρος της Βολιβίας, ο Έβο Μοράλες, ήταν παρόντες στην ορκωμοσία.

Ο κ. Καστίγιο, 51 ετών, ανακηρύχθηκε νικητής του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών, που διεξήχθη την 6η Ιουνίου, πριν από δέκα ημέρες. Η αντίπαλός του, η υποψήφια της λαϊκιστικής δεξιάς Κέικο Φουχιμόρι, κατέθεσε δεκάδες προσφυγές, ζητώντας να ακυρωθούν ψηφοδέλτια σε εκλογικές περιφέρειες όπου τα αποτελέσματα δεν την ευνοούσαν, καθυστερώντας για εβδομάδες την επίσημη ανακήρυξη του αποτελέσματος της πολύ αμφίρροπης αναμέτρησης, που κρίθηκε για λίγες δεκάδες χιλιάδες ψήφους.

Πηγή: News 24/7

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ