Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας είναι κατά της εμπλοκής της χώρας του

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο πρόεδρος της Βουλγαρίας είναι κατά της εμπλοκής της χώρας του

«Έχω επιλέξει να υπερασπιστώ την ασφάλεια των Βουλγάρων και την ειρήνη στη Βουλγαρία» δήλωσε ο Ρούμεν Ράντεφ

Κατηγορηματικά αντίθετος στην εμπλοκή, με κάθε τρόπο, της Βουλγαρίας στον πόλεμο της Ουκρανίας, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας Ρούμεν Ράντεφ.

Ερωτηθείς για τον λόγο που η Σόφια δεν έχει αποστείλει στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο, ο Ράντεφ δήλωσε πως δεν θα επιτρέψει βουλγαρική εμπλοκή στην σύγκρουση.

«Ως αρχηγός κράτους, δεν θα επιτρέψω στη Βουλγαρία να εμπλακεί σε αυτή τη σύγκρουση. Έχω επιλέξει να υπερασπιστώ την ασφάλεια των Βουλγάρων και την ειρήνη στη Βουλγαρία» δήλωσε, καταλήγοντας με νόημα πως : «Το κόστος του πολέμου το πληρώνουν οι πολίτες, όχι αυτοί που κάνουν «κήρυγμα» στα τηλεοπτικά παράθυρα».

Στην Βουλγαρία μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν κρύβει τα φιλορωσικά του αισθήματα. Μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η κυβέρνηση του Κίριλ Πετκόφ, επιχειρεί να ισορροπήσει ανάμεσα στις υποχρεώσεις της χώρας ως μέλος της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ και σε μεγάλο κομμάτι της βουλγαρικής κοινωνίας, που θεωρεί «αδελφό» έθνος τους Ρώσσους. Ένταση υπάρχει και ανάμεσα στο κυβερνητικό συνασπισμό με τους Σοσιαλιστές εταίρους του Πετκοφ να μην κρύβουν τη συμπάθειά τους προς την Μόσχα.

Πάντως δεν λείπουν και οι αντιπολεμικές διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα Σόφια, με συνθήματα υπέρ της Ειρήνης και εκκλήσεις για τερματισμό του πολέμου.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ