Πόλεμος στην Ουκρανία: Συνεχές το σφυροκόπημα στα αστικά κέντρα

Υπό τον πλήρη έλεγχό μας η Μελιτόπολη και η Χερσώνα, λένε οι Ρώσοι - Αγωνία για τους αμάχους

Αποκλεισμό των μεγάλων πόλεων στην Ουκρανία, επιχειρήσεις ψυχολογικού χαρακτήρα σε δομές και «φυλάκια» ουκρανικών δυνάμεων και την Οδησσό ως επόμενο στόχο, περιλαμβάνει ο σχεδιασμός της ρωσικής στρατιωτικής ηγεσίας για τα επόμενα 24ωρα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, οι Ρώσοι έχουν εξαπολύσει περισσότερες από 900 πυραυλικές επιθέσεις από την ημέρα της εισβολής. Τη Δευτέρα, οι ρωσικές δυνάμεις έπληξαν στόχους στα περίχωρα του Κιέβου, ανάμεσά τους μία πολυκατοικία και ένα λεωφορείο.

Τουλάχιστον εννέα άνθρωποι σκοτώθηκαν σε αεροπορική επιδρομή σε πύργο τηλεόρασης στη Ρίβνε, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές.

Οι απώλειες αμάχων είναι σημαντικές, με τους Ουκρανούς να κάνουν λόγο για 2.500 μόνο στη Μαριούπολη, ενώ σύμφωνα με την επίσημη καταγραφή των Ηνωμένων Εθνών, συνολικά οι πολίτες που έχουν χάσει τη ζωή τους, εκτιμώνται περίπου στους 700.

Όπως διαφαίνεται από τις κινήσεις των Ρώσων, οι βομβαρδισμοί σε δομές και στόχους του ουκρανικού στρατού θα συνεχιστούν τόσο στα περίχωρα του Κιέβου, όσο και στο Χάρκοβο. Η Μαριούπολη, ωστόσο, είναι μία διαφορετική περίπτωση. Πρόκειται για ένα από τα μεγάλα λιμάνια της Ουκρανίας στη Θάλασσα του Αζόφ και ουσιαστικά τη διέξοδο της στη Μαύρη Θάλασσα και παράλληλα είναι μία μεγάλη πόλη δίπλα στο Ντονμπάς και τις ρωσόφωνες περιοχές που έχουν αυτονομηθεί. Ως εκ τούτου, ο έλεγχός της θεωρείται στρατηγικής σημασίας από το Κρεμλίνο και για τον λόγο αυτό διεξάγονται επιχειρήσεις εντός του αστικού ιστού, με στόχο την πλήρη κατάληψή της και την εξουδετέρωση των ουκρανικών γραμμών άμυνας.

Στην ίδια κατηγορία υπάγεται και η Οδησσός. Η πόλη με τη μεγάλη ιστορία και τις πολλές διασυνδέσεις με Έλληνες, μπαίνει στο στόχαστρο του ρωσικού στρατού. Μεγάλες δυνάμεις από την Κριμαία μετακινούνται προς την Οδησσό, σφυροκοπώντας το Μικολάεβ, τη μεγαλύτερη πόλη πριν τα περίχωρα της Οδησσού. Ο αποκλεισμός της Οδησσού από θάλασσα και στεριά, θα σημάνει την ολική αποκοπή της Ουκρανίας από τη Μαύρη Θάλασσα και ενδεχομένως την απαρχή της υλοποίησης του πιθανού σχεδίου διχοτόμησης που φέρεται να έχει καταστρώσει το Κρεμλίνο.

Χαρακτηριστική των προθέσεων που έχουν οι Ρώσοι, είναι η αποστολή SMS στους δημάρχους των πόλεων Μικολάεβ και Ιζιούμ, από τους οποίους ζήτησαν να παραδοθούν, για να σταματήσουν οι καταστροφικοί βομβαρδισμοί και η πολιορκία.

Οι εξελίξεις σε όλα τα μέτωπα

Tη 19η ημέρα από την εισβολή των ρωσικών δυνάμεων στην Ουκρανία, οι Ρώσοι στρατιώτες έχουν ελέγξει το μεγαλύτερο παράκτιο μέρος της Ουκρανίας στη Μαύρη Θάλασσα. Η Μελιτόπολη βρίσκεται εξ ολοκλήρου υπό ρωσική κατοχή, οι Ουκρανοί έχουν εκδιωχθεί από σημαντικά κομμάτια της Μαριούπολης και τόσο το Κίεβο όσο και το Χάρκοβο, είναι αποκλεισμένες και δέχονται συνεχείς βομβαρδισμούς.

Ο επικεφαλής του Εθνικού Κέντρου Διαχείρισης Άμυνας της Ρωσίας, Μιχαήλ Μιζίντσεφ, δήλωσε ότι η Μελιτόπολη και η Χερσώνα στην Ουκρανία βρίσκονται υπό τον πλήρη έλεγχο των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων, όπως μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Πρόσθεσε επίσης ότι οι ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις καταγράφουν συνεχώς όλες τις αλλαγές στην κατάσταση στους ανθρωπιστικούς διαδρόμους.

«Για άλλη μια φορά σας ενημερώνουμε ότι οι παραπάνω πόλεις βρίσκονται υπό τον πλήρη έλεγχό μας, ο πληθυσμός τους συνεχίζει να ζει μια ειρηνική ζωή και έχει όλα τα απαραίτητα. Δεν υπάρχουν προβλήματα στην παροχή βοήθειας στους κατοίκους αυτών των οικισμών», είπε.

Στο Κίεβο, οι ρωσικές δυνάμεις συνεχίζουν τις επιθέσεις τους στην πρωτεύουσα και μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας και ειδικότερα στα προάστια, όπου πλήττονται στόχοι σε επίπεδο υποδομών και θέσεων του ουκρανικού στρατού. Κατά τους βομβαρδισμούς στο Obolon, ρωσικός πύραυλος έπληξε πολυκατοικία, με συνέπεια ένας άμαχος να χάσει τη ζωή του και άλλοι έξι να τραυματιστούν σοβαρά.

Σύμφωνα με τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, η πρόοδος των Ρώσων το τελευταίο 24ωρο στα πεδία των μαχών «παραμένουν σε αδιέξοδο», τονίζοντας ότι δεν προχώρησαν προς το κέντρο του Κιέβου, ούτε κέρδισαν έδαφος στο Χάρκοβο. Η δε περιβόητη αυτοκινητοπομπή από τα βόρεια της πρωτεύουσας, δεν προχώρησε, ούτε είχε κάποια επιτυχία απέναντι στις ουκρανικές δυνάμεις.

Τουναντίον, όπως τονίζεται από τους Αμερικανούς, οι Ουκρανοί έχουν επιφέρει καίρια πλήγματα στις ρωσικές δυνάμεις τροφοδοσίας, με συνέπεια να καθυστερούν σημαντικά την επέλαση των Ρώσων.

Ανθρωπιστική κρίση στη Μαριούπολη

Η τραγωδία, ωστόσο, σύμφωνα με όλες τις αναφορές, εξελίσσεται στη Μαριούπολη. Εκεί οι ρωσικές δυνάμεις πολεμούν γειτονιά-γειτονιά, σώμα με σώμα, με στόχο την εξ ολοκλήρου κατάληψη της πόλης, στην οποία έχουν εγκλωβιστεί δεκάδες χιλιάδες άμαχοι πολίτες, ενώ οι ανθρωπιστικοί δίοδοι είναι εξαιρετικά προβληματικοί στην περιοχή. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι όποιες προσπάθειες αποχώρησης ή απομάκρυνσης αμάχων «ναυαγεί», με τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές να κατηγορούν η μία την άλλη για προβοκάτσια.

Την ίδια ώρα, εγκρίθηκε το τέταρτο ευρωπαϊκό πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Το Κρεμλίνο γνωστοποίησε ότι δεν υπάρχει σε αυτή τη φάση το ενδεχόμενο συνάντησης Πούτιν-Μπάιντεν. Ταυτόχρονα, ο Πεσκόφ ανέφερε ότι η Μόσχα δεν έχει λάβει κανένα αίτημα από το γραφείο Ζελένσκι για τηλεφωνική συνομιλία με τον Ρώσο πρόεδρο.

Αναφορικά με τις αμερικανικές διαρροές, ότι η Ρωσία ζήτησε στρατιωτικό εξοπλισμό από την Κίνα, τόσο η Μόσχα όσο και το Πεκίνο προχώρησαν σε σχετική διάψευση. Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν «έθεσε άμεσα και πολύ ξεκάθαρα» στο Πεκίνο τις ανησυχίες του κατά τη διάρκεια συνομιλιών με Κινέζο διπλωμάτη στη Ρώμη της Ιταλίας, προειδοποιώντας την Κίνα να μην στηρίξει τον Πούτιν.

Οι συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας επαναλήφθηκαν τη Δευτέρα και η επικοινωνία μεταξύ των δύο πλευρών συνεχίζεται, μολονότι είναι δύσκολη, όπως τόνισε ο Ουκρανός διαπραγματευτής Μικαήλο Ποντόλιακ. Οι επαφές θα συνεχιστούν και την Τρίτη.

Σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα, ο πρόεδρος Ζελένσκι κάλεσε τους Ουκρανούς να δώσουν τη μάχη, δίνοντας παράλληλα υπόσχεση ανοικοδόμησης μετά το πέρας του πολέμου. Ο ίδιος -την Τετάρτη- θα απευθύνει ομιλία στο Κογκρέσο των ΗΠΑ.

Η Ουκρανία κατάφερε να απομακρύνει περισσότερους από 4.000 ανθρώπους από πόλεις που βρίσκονται υπό πολιορκία μέσω επτά ανθρωπιστικών διαδρόμων, δήλωσε η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης. Είπε επίσης ότι άλλοι τρεις ανθρωπιστικοί διάδρομοι δεν λειτούργησαν επιτυχώς και κατηγόρησε τις ρωσικές δυνάμεις ότι άνοιξαν πυρ εναντίον αμάχων που απομακρύνονταν από την περιοχή του Κιέβου.

Από την έναρξη της εισβολής, περισσότεροι από 2,8 εκατ. άνθρωποι εγκατέλειψαν την Ουκρανία ως πρόσφυγες.

Πηγές: protothema.gr, kathimerini.gr

Διαβάστε επίσης:

Ο Ζελένσκι ζήτησε να παραταθεί η ισχύς του στρατιωτικού νόμου μέχρι τα τέλη Απριλίου

«Δεν δεχόμαστε να δοθούν η Κριμαία και το Ντονμπάς στη Ρωσία»

Ουκρανία: Τουλάχιστον 9 νεκροί σε αεροπορική επιδρομή ραδιοτηλεοπτικού πύργου

Ρωσία-Ουκρανία: Παύση συνομιλιών μέχρι αύριο!

Δείτε όλα όσα έγιναν στην Ουκρανία τη Δευτέρα 14/03 στο liveblog του Cretalive.gr 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ