«Πραξικόπημα» από τον πρόεδρο του Περού

Newsroom
Newsroom

Διέλυσε το Κογκρέσο πριν ψηφίσει για την παραπομπή του

Την «προσωρινή» αναστολή λειτουργίας του Κογκρέσου και το διορισμό κυβέρνησης εκτάκτου ανάγκης ανακοίνωσε την Τετάρτη ο πρόεδρος του Περού, Πέδρο Καστίγιο, ο οποίος ήταν αντιμέτωπος με ψηφοφορία στο Κογκρέσο για την παραπομπή του σε δίκη. 

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα ανέφερε ακόμη ότι θα γίνουν πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές στη χώρα ώστε το νέο σώμα να εργαστεί σε νέο Σύνταγμα για τη χώρα.

Παράλληλα, για σήμερα Τετάρτη απαγορεύεται η κυκλοφορία μεταξύ 10 το βράδυ (τοπική ώρα) και 4 το πρωί της Πέμπτης (05:00 με 11:00 της Πέμπτης στην Ελλάδα.)

Ωστόσο, όπως αναφέρει το CNN, το Κογκρέσο αγνόησε τον πρόεδρο και άρχισε κανονικά τις εργασίες του την Τετάρτη με τα μέλη του να ψάλλουν τον εθνικό ύμνο.

Η πρόταση στο Κογκρέσο για την παραπομπή εναντίον του τον κατηγορεί ως «ηθικά ανεπαρκή» για το αξίωμα.

Κατά της απόφασης του προέδρου καταφέρθηκε ο πρόεδρος του Συνταγματικού Δικαστηρίου, ο οποίος μίλησε ευθέως για πραξικόπημα και κάλεσε την αντιπρόεδρο Μπολουάρτε να αναλάβει την προεδρία. Αλλά και η Μπολουάρτε τάχθηκε κατά της απόφασης του Καστίγιο «να διασαλεύσει την συνταγματική τάξη».

Τουλάχιστον επτά υπουργοί έχουν παραιτηθεί μετά το διάγγελμα του προέδρου, μεταξύ τους οι υπουργοί Εξωτερικών και Δικαιοσύνης.

Από την ορκωμοσία κιόλας του Καστίγιο, το καλοκαίρι του 2021, η προεδρία του αριστερού ηγέτη ήταν πολιτικά ταραχώδης, σημειώνει το CNN, καθώς δεκάδες υπουργοί διορίστηκαν, παραιτήθηκαν ή άλλαξαν θέση μέσα σε ένα χρόνο.

Πρώην δάσκαλος και πρόεδρος συνδικάτου ο Καστίγιο, κατηγορεί την αντιπολίτευση ότι θέλει να τον ανατρέψει με «πραξικόπημα». Κατηγορείται όμως ότι αυτός και η οικογένειά του επωφελήθηκαν από την προεδρία, ο ίδιος όμως αρνείται τα πάντα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ