Schnabel: Εάν η αύξηση των τιμών της ενέργειας επιμείνει η ΕΚΤ θα χρειαστεί να αναλάβει δράση

Ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο επίπεδο ρεκόρ του 5% τους τελευταίους μήνες

Η άνοδος των τιμών της ενέργειας μπορεί να αναγκάσει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να σταματήσει να "παρακολουθεί” τον υψηλό πληθωρισμό και να δράσει προκειμένου να μετριάσει την άνοδο των τιμών, ιδιαίτερα εάν η πράσινη μετάβαση αποδειχθεί πληθωριστική, δήλωσε την η Isabel Schnabel, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.

Ο πληθωρισμός σκαρφάλωσε στο επίπεδο ρεκόρ του 5% τους τελευταίους μήνες, επίπεδο διπλάσιο του στόχου της ΕΚΤ για 2%, αλλά η τράπεζα δεν έχει προχωρήσει σε σύσφιξη της πολιτικής της μέχρι στιγμής, υποστηρίζοντας ότι οι τιμές θα υποχωρήσουν από μόνες τους, καθώς ο υψηλός πληθωρισμός οφείλεται κυρίως σε παρωδικούς παράγοντες.

"Η πράσινη μετάβαση ενέχει ανοδικούς κινδύνους για τον μεσοπρόθεσμο πληθωρισμό", ανέφερε η Schnabel, προσθέτοντας ότι "η άνοδος των τιμών της ενέργειας μπορεί να απαιτήσει στροφή από την πολιτική της ‘παρακολούθησής’ του".

Η Schnabel σημείωσε ότι υπάρχουν δύο σενάρια τα οποία εάν υλοποιηθούν η ΕΚΤ θα χρειαστεί να αλλάξει την πολιτική της.

Το πρώτο είναι εάν οι υψηλές τιμές της ενέργειας τροφοδοτήσουν την άνοδο των τιμών και σε άλλους τομείς της οικονομίας και αλλάξουν τη συμπεριφορά καθορισμού τους.

"Μέχρι στιγμής, ωστόσο, δεν υπάρχουν ενδείξεις για ευρύτερες δευτερογενείς επιπτώσεις”, υποστήριξε η Schnabel, σημειώνοντας ότι "η αύξηση των μισθών και τα αιτήματα των συνδικάτων παραμένουν συγκριτικά μέτρια".

Το δεύτερο σενάριο θα ήταν εάν η πορεία των τιμών της ενέργειας, που επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τους φόρους άνθρακα και την πράσινη μετάβαση, απειλήσει να ωθήσει τον πληθωρισμό πάνω από τον στόχο της ΕΚΤ.

Η ανισορροπία προσφοράς και ζήτησης μπορεί να παραταθεί εν μέσω της μετάβασης και οι τιμές του άνθρακα είναι πιθανό να αυξηθούν περαιτέρω, πράγμα που σημαίνει ότι η συμβολή των τιμών της ενέργειας και της ηλεκτρικής ενέργειας στις τιμές καταναλωτή θα μπορούσε να είναι μεσοπρόθεσμα μεγαλύτερη από ό,τι ιστορικά, πρόσθεσε η Schnabel.
 
Η Schnabel σημείωσε ότι ο φόρος άνθρακα είναι απίθανο να εξελιχθεί σε αρνητικό παράγοντα για την οικονομική ανάπτυξη και οι μελέτες δείχνουν ότι θα μπορούσε να έχει ακόμη και μέτριο θετικό αντίκτυπο.

Πηγή: capital.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ