Σε δεύτερη μοίρα οι καρκινοπαθείς λόγω πανδημίας

Λόγω της πανδημίας, βασικές εξετάσεις για τον καρκίνο, αλλά και θεραπείες, καθυστερούν. Και αυτό προκαλεί διπλό "χτύπημα" στους καρκινοπαθείς.

Ύστερα από μήνες και μήνες αγώνα κατά της COVID, μια νέα υγειονομική κρίση διαφαίνεται. Όλοι γνωρίζουμε κάποιον που έχει προσβληθεί......από καρκίνο. Πολυάριθμα περιστατικά καρκίνου έχουν μείνει αδιάγνωστα στην Ευρώπη, λόγω της πανδημίας και των περιορισμών που έχουν επιβληθεί - σύμφωνα με νέα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης για τον Καρκίνο.

Οι ερευνητές έχουν θορυβηθεί.

«Δυστυχώς, τα δεδομένα μας από πανευρωπαϊκή σκοπιά υποδηλώνουν ότι μπορεί να υπάρχουν περίπου ένα εκατομμύριο περιπτώσεις καρκίνου που μπορεί να μην έχουν διαγνωστεί στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Και έχουμε επίσης διαπιστώσει σημαντική απώλεια από χαμένες εξετάσεις για τον προσυμπτωματικό έλεγχο του καρκίνου», λέει ο Μαρκ Λάουλορ, ερευνητής καρκίνου, Πανεπιστήμιο Queen's του Μπέλφαστ.

«Έως και ένα εκατομμύριο εξετάσεις δεν έχουν πραγματοποιηθεί στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καθυστέρηση του πραγματικού σταδίου της διάγνωσης. Και αν ο καρκίνος διαγνωστεί σε μεταγενέστερο στάδιο, τότε αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί και υπάρχει πολύ μεγαλύτερος κίνδυνος να πεθάνουν οι άνθρωποι από την ασθένεια. Και διαπιστώσαμε επίσης ότι ένας στους πέντε καρκινοπαθείς στην Ευρώπη εξακολουθεί να μην λαμβάνει τη χειρουργική ή χημειοθεραπευτική θεραπεία που χρειάζεται».

Οι κλινικές δοκιμές και η έρευνα για τον καρκίνο σταμάτησαν επίσης λόγω του COVID19. Ορισμένοι φοβούνται ότι μπορεί να χαθούν 18 μήνες προόδου.

Για τους ευρωβουλευτές, που συζητούν τα δεδομένα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες αυτή την εβδομάδα, είναι καιρός να επαναφέρουν τους καρκινοπαθείς και την έρευνα για τον καρκίνο στο επίκεντρο.

Όπως είπε στο Euronews η Γαλλίδα ευρωβουλευτής Βερονίκ Τριγιέ-Λενουάρ, από την πολιτική ομάδα του Renew Europe (κόμμα Μακρόν): «Οι ασθενείς με καρκίνο έχουν υποστεί διπλό χτύπημα κατά τη διάρκεια αυτής της πανδημίας. Πρώτον, επειδή, λόγω της ασθένειάς τους και της θεραπείας τους, είναι εύθραυστοι και επίσης επειδή κατά τη διάρκεια των lock down, τους εμπόδισαν να έρθουν στο νοσοκομείο για τις διαγνώσεις και τις θεραπείες τους».

Το ερώτημα είναι αν θα αντληθούν διδάγματα από το Covid19 και θα μπορέσουν οι μελλοντικοί καρκινοπαθείς να λάβουν εγκαίρως τη θεραπεία και τη φροντίδα που χρειάζονται.

«Η ΕΕ θα προσπαθήσει να πράξει καλύτερα στο μέλλον για την καλύτερη προστασία των ασθενών με καρκίνο και των ασθενών με χρόνιες παθήσεις, εάν προκύψει ξανά μια τέτοια κρίση. Πρέπει να συνεχίσουμε να αξιολογούμε τον αντίκτυπο του Covid σε αυτούς τους τύπους ασθενειών και πρέπει επίσης να συνεχίσουμε αυτό που κάνουμε και να δώσουμε προτεραιότητα στα εμβόλια για τους ασθενείς με καρκίνο που είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι», είπε η Γαλλίδα ευρωβουλευτής.

Η επιστροφή στην κανονικότητα αναμένεται να αυξήσει τις προληπτικές εξετάσεις κατά του καρκίνου.

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ