Σε ένα μήνα του 2020 πέθαναν ξαφνικά 35 ελέφαντες – Οι επιστήμονες έλυσαν τώρα το μυστήριο

Newsroom
Newsroom

Πώς η κλιματική αλλαγή επηρέασε και τον πληθυσμό αυτών των ζώων

Από τον Αύγουστο έως τον Σεπτέμβριο του 2020, 35 ελέφαντες βρέθηκαν νεκροί στα σαφάρι και σε προστατευόμενα σημεία της Ζιμπάμπουε. Μάλιστα, 11 από αυτά τα υπέροχα ζώα, έχασαν τη ζωή τους μέσα σε 24 ώρες. Τώρα, 3 χρόνια μετά, οι ερευνητές πιστεύουν πως ξέρουν τον λόγο για τον οποίο οι δεκάδες ελέφαντες έφυγαν μαζικά.

Αρχικά, και σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το businessinsider.com, η ομάδα των ερευνητών, που δημοσίευσαν τη μελέτη τους στο Nature Communications, ξεκίνησε να αποκλείει ορισμένες αιτίες για τον θάνατο των ελεφάντων, όπως τη δηλητηρίαση, τη λαθροθηρία και την έλλειψη νερού. Επιπλέον, δεν φάνηκε να υπάρχει κάποιο ίχνος τραυματισμού στους νεκρούς ελέφαντες.

Στη συνέχεια, οι ίδιοι αποφάσισαν να προβούν σε εξέταση των οργάνων των ζώων. Εξέτασαν τον εγκέφαλο, το συκώτι και τους ιστούς 15 νεκρών ελεφάντων. Έτσι, εξακρίβωσαν πως σε 6 από αυτούς τους ελέφαντες βρέθηκε ένα βακτήριο στον οργανισμό τους, γνωστό ως «Bisgaard taxon 45».

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως οι περισσότεροι, αν όχι όλοι, οι ελέφαντες, πέθαναν από σηψαιμία, μια κατάσταση που προκλήθηκε από το συγκεκριμένο βακτήριο. «Αν και δεν υπήρχαν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν το “Bisgaard taxon 45” σε περισσότερους από έξι θανάτους στη Ζιμπάμπουε, οι ελέφαντες που εξετάστηκαν ήταν σε καλή σωματική κατάσταση και είναι απίθανο να πέθαναν μόνο από πείνα ή σοβαρή αφυδάτωση που σχετίζεται με την ξηρασία», αναφέρεται στη μελέτη.

Οι επιστήμονες δήλωσαν πως δεν είναι γνωστό ότι το βακτήριο σκοτώνει τους ελέφαντες της Αφρικής, αλλά πιστεύουν πως είναι κοντά στο να λύσουν το μυστήριο σχετικά με τους θανάτους ελεφάντων σε όλη την Αφρική. Περιπτώσεις όπου ελέφαντες πέθαναν από σηψαιμία, έχουν καταγραφεί και σε ελέφαντες της Ασίας.

Ωστόσο, οι ίδιοι δεν ξέρουν, ακόμα, πώς το βακτήριο μεταφέρθηκε στους πληθυσμούς ελεφάντων. Παρόλα αυτά, οι συγγραφείς ανέφεραν πως τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής, όπως η υπερβολική ζέστη, η ξηρασία και η πληθυσμιακή πυκνότητα, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στο πόσο εύκολα μεταδίδεται αυτό το βακτήριο.

«Είναι νωρίς να πούμε πως όλο αυτό είναι αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, αλλά ίσως αυτό γίνει στο μέλλον, αν συνεχίσουμε να έχουμε πιο παρατεταμένη ξηρασία ή αν αλλάξουν οι ημέρες βροχοπτώσεων και έχουμε περισσότερες μέρες ξηρασίας», έγραψε ένας από τους συγγραφείς της έρευνας, ο Dr. Chris Foggin.

Οι 35 θάνατοι των ελεφάντων της Ζιμπάμπουε το 2020, συνέπεσαν μαζί με τους μαζικούς θανάτους ελεφάντων στην Μποτσουάνα. Σε αυτή τη χώρα, περίπου 350 ελέφαντες είχαν πεθάνει μέσα σε ένα διάστημα 3 μηνών. Εκείνη την εποχή, οι ερευνητές είχαν θεωρήσει πως ένα δηλητηριώδες φύκι είχε μολύνει τις πηγές νερού της περιοχής και έτσι δηλητηριάστηκαν οι ελέφαντες.

Ωστόσο, ο Dr. Foggin ανέφερε στο CNN πως δεν θεωρεί ότι οι θάνατοι των ελεφάντων της Ζιμπάμπουε με εκείνους της Μποτσουάνα συνδέονται.

 

 

 

Φωτογραφία από Michael Siebert από το Pixabay

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ