Σε «κίνδυνο» η ποικιλία καφέ arabica

Newsroom
Newsroom

Mέχρι σχεδόν το 2050, η μισή έκταση από αυτή που χρησιμοποιείται σήμερα για την παραγωγή καφέ, ειδικά για την ποικιλία arabica, θα μπορούσε να είναι μη παραγωγική

Η Nestle δεσμεύτηκε να διαθέσει το ποσό του 1,01 δισ. $ ως το 2030 σε προσπάθειες για μία βιώσιμη προέλευση του καφέ.

Η νέα αυτή δέσμευση του κολοσσού στον τομέα των τροφίμων είναι υπερδιπλάσια της προηγούμενης υπόσχεσής της, καθώς οι προκλήσεις που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή ενέχουν ιδιαίτερους κινδύνους για τον κόκκο του καφέ.

Μελέτες έχουν δείξει ότι μέχρι σχεδόν το 2050, η μισή έκταση από αυτή που χρησιμοποιείται σήμερα για την παραγωγή του καφέ, ειδικά για την ποικιλία arabica, θα μπορούσε να είναι μη παραγωγική λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας, της ξηρασίας και των ασθενειών.

Την ίδια ώρα, οι πολυεθνικές είναι αντιμέτωπες με αυξημένη πίεση από καταναλωτές και κυβερνήσεις, προκειμένου να καθαρίσουν τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού τους, σε έναν αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει προτείνει σειρά νόμων που στοχεύουν στον περιορισμό και σε περιπτώσεις καταναγκαστικής εργασίας, στην απαγόρευση και χρήση προϊόντων που συνδέονται με την κατάχρηση περιβαλλοντικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Nestle, που έχει ήδη δεσμευτεί να προμηθεύεται όλο τον καφέ της με βιώσιμο τρόπο έως το 2025, είπε ότι στοχεύει επίσης, μέχρι τότε, το 20% της παραγωγής καφέ της να καλλιεργείται χρησιμοποιώντας «αναγεννητικές» γεωργικές πρακτικές.

Αυτές περιλαμβάνουν την φύτευση καλλιεργειών για την προστασία του εδάφους, τη χρήση οργανικών λιπασμάτων για τη βελτίωση της γονιμότητας του εδάφους και την αύξηση της χρήσης αγροδασοκομίας και ενδοκαλλιέργειας για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας.

Όλες οι πρακτικές αυτές έχουν στόχο τη μείωση στο μισό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2030.

Η εταιρεία, στην ανακοίνωσή της για το πλάνο διπλασιασμού των δαπανών για την βιώσιμη προμήθεια και παραγωγή του καφέ, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «δεσμεύεται να στηρίξει τους αγρότες που αναλαμβάνουν τους κινδύνους και το κόστος που συνδέονται με τη μετάβαση στην αναγεννητική γεωργία».

Πρόσθεσε δε ότι η ίδια θα παράσχει προγράμματα που θα τους βοηθήσουν να βελτιώσουν το εισόδημά τους. 

Μία αναφορά για την παραγωγή καφέ, που δημοσιοποιήθηκε πέρυσι, ανέφερε ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι υπάρχει αντίκτυπος στις προσπάθειες παραγωγών και εμπόρων για την διαφύλαξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις περιβαλλοντικές παραβιάσεις.

Οι περισσότεροι αγρότες λειτουργούν με ζημία και δεν μπορούν να παράγουν με βιώσιμο τρόπο.

Ο τομέας του καφέ υπολογίζεται στα 200 με 250 δισ.$ σε επίπεδο λιανικής πώλησης, παγκοσμίως, όπως αναφέρει η έρευνα, αλλά οι χώρες παραγωγής λαμβάνουν λιγότερο από το 10% αυτής της αξίας όταν εξάγουν καφέ σε κόκκους. Οι αγρότες δε, ακόμα εισπράττουν ακόμα λιγότερα.

Σχεδόν 125 εκατ. άνθρωποι παγκοσμίως εξαρτώνται από τον καφέ ενώ υπολογίζεται ότι το 80% των οικογενειών που εργάζονται στην παραγωγή καφέ ζουν στο όριo ή κάτω αpό το όριο της φτώχειας, όπως αναφέρει οι ΜΚΟ Fairtrade και Technoserve.

Πηγή: Lifo

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ