Σερβία: Ειδικό καθεστώς, όπως του Κοσόβου, διεκδικούν Αλβανοί και Βόσνιοι

Newsroom
Newsroom

Διεκδικούν τα ίδια δικαιώματα με αυτά που έχουν οι Σέρβοι στο Κόσοβο.

Οι πολιτικοί εκπρόσωποι των Αλβανών και των Βόσνιων που ζουν στη νότια Σερβία διεκδικούν τα ίδια δικαιώματα με αυτά που έχουν οι Σέρβοι στο Κόσοβο.

Την αρχή της αμοιβαιότητας στα δικαιώματα των εθνικών μειονοτήτων επικαλέστηκαν για πρώτη φορά ανοιχτά, ο εκπρόσωπος των Αλβανών στην Σερβική Βουλή, Σαΐμπ Καμπέρι, και ο αρχηγός του βοσνιακού Κόμματος Δημοκρατικής Δράσης (SDA), Σουλεϊμάν Ούγκλιανιν, κατά τη συνάντηση που είχαν στην Πρίστινα με τον πρωθυπουργό του Κοσόβου, Άλμπιν Κούρτι.

«Δεν μπορούμε να καθόμαστε με σταυρωμένα τα χέρια και να παρακολουθούμε τη διαμόρφωση ειδικών προτύπων που θα ισχύουν μόνο για κάποια «ουράνια» μειονότητα (τη σερβική) στο βόρειο Κόσοβο», δήλωσε ο Σ. Καμπέρι μετά τη συνάντηση με τον Α. Κούρτι.

Σημειώνεται ότι στους δήμους Πρέσεβο, Μπουγιάνοβατς και Μέντβετζα στη νότια Σερβία οι Αλβανοί αποτελούν πλειοψηφία. Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Καμπέρι ανέφερε ότι οι Αλβανοί διεκδικούν «εκπροσώπηση στα κρατικά όργανα, αναλογική με την εθνική σύνθεση του πληθυσμού στη νότια Σερβία, το δικαίωμα να έχουν τα δικά τους σύμβολα (σημαία, έμβλημα), να χρησιμοποιούν επίσημα την αλβανική γλώσσα και γραφή, όπως επίσης και να αναγνωριστούν οι τίτλοι σπουδών που αποκτήθηκαν σε πανεπιστήμια του Κοσόβου».

Ειδικό καθεστώς διεκδικούν και οι Βόσνιοι στη νότια Σερβία, οι οποίοι αποτελούν πλειοψηφία στους δήμους Νόβι Πάζαρ, Τούτιν και Σιένιτσα. Στις προσπάθειες αυτές πρωτοστατεί το Κόμμα Δημοκρατικής Δράσης (SDA) το οποίο κατέχει τις δύο από τις πέντε έδρες στη σερβική βουλή που κατέλαβαν τα μειονοτικά κόμματα των Βόσνιων.

Ο Σ. Ούγκλιανιν απέστειλε την Τετάρτη (8/2) επιστολή στον πρόεδρο τη Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, τον ύπατο εκπρόσωπο εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, και τον ειδικό απεσταλμένο των ΗΠΑ για τα Δυτικά Βαλκάνια, Γκάμπριελ Εσκομπάρ. Στην επιστολή αυτή ζητά «να τεθεί στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων για το Κόσοβο και το αίτημα για τη διασφάλιση στους Βόσνιους της Σερβίας ανάλογου καθεστώτος με αυτό που έχουν οι Σέρβοι του Κοσόβου».

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ