Sergio Mattarella στην Ιταλική Ολομέλεια: Πολιτικό μανιφέστο και πυξίδα των κομμάτων

Η ομιλία υπήρξε θεσμική, κατά στιγμές συγκινητική, και εφ όλης της ύλης.

Η σημερινή, πολυαναμενόμενη ομιλία του Προέδρου της Ιταλικής Δημοκρατίας Sergio Mattarella, σύμφωνα με τον τύπο και τους παρόντες Γερουσιαστές και Βουλευτές, υπήρξε θεσμική, κατά στιγμές συγκινητική, και εφ όλης της ύλης.

Το κλίμα πριν την ομιλία

Περπατώντας στους διαδρόμους του Palazzo Montecitorio λίγο πριν την έναρξη των εργασιών, το γενικότερο κλίμα ήταν χαλάρωσης και μετρημένης χαράς. Πράγματι, για τους περισσότερους η νευρικότητα της περασμένης εβδομάδας ήταν μια μακρινή ανάμνηση. Επίσης, υπήρχε μια διαδεδομένη αίσθηση – εδώ και μέρες διατυπωμένη και από αρκετά Ιταλικά ΜΜΕ – πως ο Mattarella δεν θα έκανε μια επιθετική ομιλία κατά του πολιτικού κλίματος της Χώρας, κάτι που είχε πράξει ο πρώην ΠτΔ Napolitano στην επανεκλογή του για την δεύτερη θητεία του.

Όπως είπαμε λοιπόν, μια ανάμνηση, για τους περισσότερους. Όμως, όχι για όλους. Ξεκινώντας από τον ίδιο τον Mattarella, ο οποίος στα 80 του έτη θυσίασε την πολυπόθητη συνταξιοδότηση για να κρατήσει μια ισορροπία εν μέσω πολιτικής τρικυμίας.     

Η ομιλία του Sergio Mattarella  

Επιλέξαμε για σας τα κύρια σημεία της ομιλίας.

Ο Sergio Mattarella ξεκίνησε μιλώντας για το πως φτάσαμε στη δεύτερη θητεία του.

“Η Βουλή και οι εκπρόσωποι των Περιφερειών έκαναν την επιλογή τους. Για μένα είναι μια νέα -απροσδόκητη- έκκληση ανάληψης ευθύνης, την οποία ωστόσο δεν μπορώ και δεν έχω σκοπό να αρνηθώ”. 

“Επιστρέφω λοιπόν σε αυτή τη Συνέλευση, στον ανώτατο τόπο δημοκρατικής εκπροσώπησης, όπου η βούληση του λαού βρίσκει τη μέγιστη έκφρασή της. Σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη που μου δείξατε καλώντας με για δεύτερη φορά να εκπροσωπήσω την ενότητα της Δημοκρατίας”.

(Filippo Monteforte/Pool photo via AP)

Οι κίνδυνοι της πολιτικής αστάθειας 

“(Οι προσδοκίες των Ιταλών) θα διακυβεύονταν σημαντικά από την παράταση μιας κατάστασης βαθιάς πολιτικής αβεβαιότητας και εντάσεων, οι συνέπειες της οποίας θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο ακόμη και αποφασιστικούς πόρους και τις προοπτικές επανεκκίνησης της Χώρας που είχε δεσμευτεί να βγει από μια κατάσταση μεγάλης δυσκολίας. Την εν λόγω συνειδητοποίηση διάβασα στην ψηφοφορία της Βουλής που ολοκλήρωσε τις ταραγμένες μέρες της περασμένης εβδομάδας (…) αυτή η συνειδητοποίηση είναι ο λόγος για το ‘ναι’ μου και θα είναι στο επίκεντρο της δέσμευσής μου”.

“Όταν οι Πρόεδροι της Βουλής και της Γερουσίας μου κοινοποίησαν το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, μίλησα για τα επείγοντα θέματα – υγειονομικό, οικονομικό και κοινωνικό – που μας προκαλούν. Δεν μπορούμε να αντέξουμε καθυστερήσεις ή αβεβαιότητες (…) η καταπολέμηση του ιού δεν έχει τελειώσει, η εμβολιαστική εκστρατεία έχει μειώσει κατά πολύ τους κινδύνους, αλλά δεν μας επιτρέπεται η απροσεξία”.

Η αναφορά στις γειτονικές σχέσεις 

“Τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να σχεδιάσουμε και να ξεκινήσουμε την ανοικοδόμηση της Ιταλίας ύστερα από την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Είναι ακόμη καιρός για μια κοινή δέσμευση να κάνουμε την Ιταλία ισχυρότερη, πολύ πέρα ​​από τις δυσκολίες της στιγμής. Μια πιο δίκαιη Ιταλία, πιο σύγχρονη, έντονα συνδεδεμένη με τους φίλους λαούς που μας περιβάλλουν”.

Η σημασία της Ευρώπης 

“Ζούμε σε μια εξαιρετική φάση στην οποία η πολιτική ατζέντα καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από την κοινή στρατηγική σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Η Ιταλία βρίσκεται στο επίκεντρο των προσπαθειών ανάκαμψης της Ευρώπης. Είμαστε οι κύριοι δικαιούχοι του προγράμματος Next Generation και πρέπει να επανεκκινήσουμε την οικονομία στο όνομα της βιωσιμότητας και της καινοτομίας, στο πλαίσιο της οικολογικής και ψηφιακής μετάβασης”.

Οι ευχαριστίες στον Πρωθυπουργό Ντράγκι και στο κυβερνητικό έργο

“Η κυβέρνηση, υπό την ηγεσία του Προέδρου Ντράγκι, είναι έντονα προσηλωμένη σε όλα αυτά τα ζητήματα – τόσο εσωτερικά όσο και στη διεθνή διάσταση. Γεννήθηκε, με ευρεία Κοινοβουλευτική υποστήριξη, εν μέσω έκτακτης ανάγκης, και τώρα προβλέπεται να την ξεπεράσει, θέτοντας τα θεμέλια για μια νέα περίοδο ανάπτυξης της Χώρας και της Ευρώπης. Στην Κυβέρνηση εκφράζω τις ειλικρινείς ευχαριστίες μου και τις καλύτερες ευχές μου για καλή δουλειά”. 

Ο Sergio Mattarella μαζί με τον Mario Draghi στο Lancia Flaminia 335 (AP Photo/Gregorio Borgia)

Οι διεθνείς σχέσεις

“Η ενίσχυση της Ιταλίας σημαίνει επίσης να της επιτραπεί να καθοδηγήσει τη διαδικασία για την επανεκκίνηση της Ευρώπης, ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική και δίκαιη καθιστώντας το σημείο καμπής που έγινε στις πιο δύσκολες μέρες της πανδημίας σταθερό και δομικό”. “Η συμβολή της Ιταλίας δεν μπορεί να λείψει: μας χρειάζονται ιδέες, προτάσεις, συνέπεια στις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί (…) το Συνέδριο για το μέλλον της Ευρώπης δεν μπορεί να επιλυθεί σε ένα γκρίζο απόσπασμα χωρίς ιστορικό όραμα, αλλά πρέπει να είναι η αφορμή για να ορίσουμε, με θάρρος, μια ΕΕ ως πρωταγωνιστή στη Διεθνή Κοινότητα”.

Το έργο και η σημασία του Κοινοβουλίου

“Αυτό που φαίνεται απαραίτητο -στον απαραίτητο συνεργατικό διάλογο μεταξύ Κυβέρνησης και Βουλής είναι ότι -ιδιαίτερα για τις θεμελιώδεις πράξεις διακυβέρνησης της Χώρας- το Κοινοβούλιο βρίσκεται πάντα σε θέση να μπορεί να τις εξετάσει και να τις αξιολογήσει σε εύθετο χρόνο. Η αναγκαστική συμπίεση των ωρών της Βουλής συνιστά εξίσου κίνδυνο αδικαιολόγητων και επιζήμιων χρονικών καθυστερήσεων. Είναι επίσης απαραίτητη η τακτική προσφυγής στις διάφορες νομοθετικές πηγές, με σεβασμό των ορίων που θέτει το Σύνταγμα”. 

Η Ουκρανική κρίση 

“Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι τώρα, χωρίς καν το πρόσχημα του ανταγωνισμού μεταξύ διαφορετικών πολιτικών και οικονομικών συστημάτων, ο άνεμος της αντιπαράθεσης να ξανασηκωθεί, σε μια ήπειρο που βίωσε τις τραγωδίες του Πρώτου και του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου”. 

“Πρέπει να απευθυνθούμε στους πόρους μας και στους πόρους των συμμάχων και φίλων Κρατών, ώστε οι επιδείξεις δύναμης να παραχωρήσουν τη θέση τους στην αμοιβαία κατανόηση, ώστε κανένας λαός να μην φοβάται την επιθετικότητα από τους γείτονές του”.

Δικαιοσύνη 

“Απευθύνω έναν σεβάσμιο χαιρετισμό στο Συνταγματικό Δικαστήριο, μια εγγύηση των αρχών του Συνταγματικού μας Χάρτη”. Επίσης τόνισε την ανάγκη για μια μεταρρυθμιστική διαδικασία για το δικαστικό σύστημα (“Είναι σημαντικό οι μεταρρυθμίσεις που ανακοινώθηκαν” για τη δικαιοσύνη “να καρποφορήσουν άμεσα, ώστε το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο να μπορέσει να ασκήσει πλήρως τη σωστή λειτουργία του”). 

Επίσης, ο Mattarella απηύθυνε χαιρετισμό “στον Πάπα Φραγκίσκο, τον οποίο η Ιταλία κοιτάζει με μεγάλο σεβασμό, και του εκφράζω τα αισθήματα ευγνωμοσύνης του Ιταλικού λαού”, και σκέψεις για την Monica Vitti (“μεγάλη πρωταγωνίστρια της πολιτιστικής ζωής της χώρας μας”) και για τον David Sassoli, κάτι που προκάλεσε και ένα παρατεταμένο και θερμό χειροκρότημα από τους παρευρισκομένους στην Αίθουσα πολιτικούς. 

(Guglielmo Mangiapane Pool via AP)

Οι νέοι, η αξιοπρέπεια και η βία κατά των γυναικών

“Υποστηρίζουμε μια σχολή που ξέρει πως να υποδέχεται και να μεταδίδει την προετοιμασία και τον πολιτισμό ως ένα σύνολο αξιών και αρχών που στηρίζουν τους λόγους για να είμαστε μαζί, με στόχο τη διασφάλιση ίσων συνθηκών και ευκαιριών”.
“Η αξιοπρέπεια είναι η εξάλειψη των θανάτων στην εργασία, που τραυματίζουν την κοινωνία και τη συνείδηση ​​του καθενός μας. Γιατί η ασφάλεια κάθε εργαζόμενου στο χώρο εργασίας αφορά την αξία που αποδίδουμε στη ζωή”.

Σε αυτό το σημείο ο Mattarella μετέφερε την σκέψη του για τον φοιτητή Lorenzo Parelli που σκοτώθηκε ακαριαία καταπλακωμένος από ένα δοκάρι σε εταιρεία κατά τη διάρκεια πρακτικής στα πλαίσια της συνεργασίας σχολείου-εργασίας. 

“Η αξιοπρέπεια αποτρέπει τη βία κατά των γυναικών, μια βαθιά, απαράδεκτη μάστιγα που πρέπει να αντιταχθεί σθεναρά και να θεραπευτεί με τη δύναμη του πολιτισμού, της εκπαίδευσης, του παραδείγματος (…) αξιοπρέπεια δεν είναι να αναγκάζεσαι να επιλέξεις μεταξύ εργασίας και μητρότητας (…) η αξιοπρέπεια είναι μια Χώρα απαλλαγμένη από μαφίες, από τον εκβιασμό του εγκλήματος, από τη συνενοχή όσων προσποιούνται ότι δεν βλέπουν”.

“Εμείς, μαζί, υπεύθυνοι για το μέλλον της Δημοκρατίας μας. Ζήτω η Δημοκρατία, ζήτω η Ιταλία”. Με τα τελευταία λόγια του David Sassoli ολοκλήρωσε την ομιλία του ο Sergio Mattarella, ακολουθούμενος από ένα μεγάλο χειροκρότημα της Ολομέλειας.

Μια ομιλία μεταξύ πολιτικού μανιφέστου και πυξίδας των κομμάτων

Με τους ήπιους μεν, θεσμικούς δε τόνους του, ο Mattarella δεν προέβη σε επιθετική ομιλία, όμως δεν σημαίνει πως δεν έδειξε πυγμή. Αντιθέτως, μέσα σε περίπου 35 λεπτά κάλυψε ουσιαστικά όλο το φάσμα της Ιταλικής επικαιρότητας και δέχθηκε σειρά χειροκροτημάτων (55 διακοπές στο σύνολο) σε διάφορα σημεία της ομιλίας του. Όπως σχολιάζουν πολλοί πολίτες στο διαδίκτυο από το απόγευμα “αν όλοι συμφωνούν με τον Mattarella, τότε γιατί διαφωνούσαν για μια εβδομάδα;”

Η γενικότερη εντύπωση είναι πως η σημερινή ομιλία-χείμαρρος υπήρξε ένα υβρίδιο μεταξύ πολιτικού μανιφέστου και πυξίδας των κομμάτων σε μια τόσο κρίσιμη στιγμή για την Ιταλία. 

Με τα χαρτιά της γραπτής ομιλίας του σταθερά στα δυο του χέρια, o Sergio Mattarella δεν προέβη σε κανενός είδους χειρονομία, χωρίς να κουνήσει ποτέ ούτε δάκτυλο. Σταθερά και ακάθεκτα, δέχθηκε το ρόλο του. Παράλληλα όμως έδειξε και έναν χάρτη ώστε το πλοίο να ταξιδέψει προς ένα ασφαλές λιμάνι.

Αν και βγαίνουμε σιγά σιγά από την πανδημία, και ας κόπασε λίγο ο άνεμος μετά από μια δυετή καταιγίδα, η Ιταλία βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλά μέτωπα και προκλήσεις. Ο Sergio Mattarella το γνωρίζει καλά, και αποφάσισε να μην φύγει από την μάχη ώστε να βοηθήσει όσο μπορεί.

 

Πηγή: ertnews.gr - 

Ανταπόκριση από την Ιταλία Κρίστιαν Μαυρής

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ