Όσα συνέβησαν στο κιμπούτς Κφαρ Αζά συμπυκνώνουν την εικόνα των πρώτων ημερών του πολέμου στη Μέση Ανατολή. Πιθανόν, δίνουν πικρή πρόγευση για όσα θα επακολουθήσουν σε αυτό τον πολύ σκληρό, όπως εξαρχής χαρακτηρίστηκε, πόλεμο.
Μέχρι το πρωί της Τρίτης, οι μάχες συνεχίζονταν στη συγκεκριμένη ισραηλινή κοινότητα η οποία βρίσκεται κατά μήκος των συνόρων με τη Γάζα.
Για αυτό ήταν αδύνατο να συλλεχθούν οι σοροί των κατοίκων, πολλοί από τους οποίους σκοτώθηκαν όταν η Χαμάς εισέβαλε, περνώντας τα σύνορα με τη Γάζα, νωρίς το πρωί του Σαββάτου.
Στρατιώτες πέρασαν μεγάλο μέρος της ημέρας στα ερείπια, αναζητώντας σορούς αμάχων. Εκαναν λόγο για σφαγή. Πολλές από τις δολοφονίες εικάζεται ότι διαπράχθηκαν τις πρώτες ώρες της επίθεσης το Σάββατο.
Πέρασαν 12 ώρες μέχρις ότου ο ισραηλινός στρατός να φτάσει στην κοινότητα, τόνισε μιλώντας στο BBC ο Νταβίντι Μπεν Ζιον, υποδιοικητή της Μονάδας 71, έμπειρης ομάδας αλεξιπτωτιστών που ηγήθηκε της αποστολής.
«Δόξα τω Θεώ σώσαμε πολλές ζωές πολλών γονέων και παιδιών», τόνισε προσθέτοντας πως «δυστυχώς, κάποιοι κάηκαν από τις βόμβες μολότοφ».
Ο Μπεν Ζιον ανέφερε πως οι ένοπλοι της Χαμάς που σκότωσαν οικογένειες, συμπεριλαμβανομένων μωρών, ήταν «μηχανές ισλαμικού πολέμου που είχαν πάρει την εντολή να τους σκοτώσουν όλους, αμάχους, πολίτες που απλά έτρωγαν το πρωινό τους».
Κάποια από τα θύματα αποκεφαλίστηκαν.
Η άμυνα του Ισραήλ
Για τους κατοίκους των ισραηλινών παραμεθόριων κοινοτήτων οι περιοδικές επιθέσεις με ρουκέτες ήταν αναμενόμενες, αφότου η Χαμάς ανέλαβε τον έλεγχο της Γάζας το 2007.
Αποδέχτηκαν τον κίνδυνο ως τίμημα για μία ζωή στην ύπαιθρο σε μία κλειστή κοινότητα που είχε ακόμα ίχνη του πρωτοποριακού πνεύματος των πρώιμων σιωνιστικών οικισμών.
Οι κάτοικοι του κιμπούτς Κφαρ Αζά και των άλλων ισραηλινών κοινοτήτων κατά μήκος του φράγματος της Γάζας, απολάμβαναν καλή ποιότητα ζωής, παρά την απειλή των ρουκετών της Χαμάς.
Ολα τα σπίτια διέθεταν καταφύγια, όπως επίσης εξωτερικές βεράντες, μπάρμπεκιου, κούνιες για τα παιδιά…
Κανείς όμως στο Κφαρ Αζά και αλλού στο Ισραήλ δεν φανταζόταν ότι η Χαμάς θα είχε τη δυνατότητα να προσβάλει την άμυνα του Ισραήλ με τέτοιο τρόπο, σκοτώνοντας τόσο πολλούς ανθρώπους.
Η φρίκη και η οργή των Ισραηλινών έχουν αναμειχθεί με τη δυσπιστία ότι το κράτος και ο στρατός απέτυχαν στο θεμελιώδες καθήκον τους να προστατεύσουν τους πολίτες.
Οι σοροί των ενόπλων της Χαμάς έχουν αφεθεί να σαπίσουν στον ήλιο, ακάλυπτα όπου σκοτώθηκαν.
Το Ισραήλ υφίσταται συλλογικό τραύμα μετά τη δολοφονία τόσων πολλών αμάχων το Σάββατο, ενώ στη Γάζα, εκατοντάδες άμαχοι σκοτώνονται επίσης.
Οι νόμοι του πολέμου
Το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο δηλώνει ξεκάθαρα ότι όλες οι πλευρές οφείλουν να προστατεύουν τις ζωές των αμάχων.
Είναι σαφές ότι η δολοφονία εκατοντάδων αμάχων από τους επιτιθέμενους της Χαμάς αποτελεί σοβαρή παραβίαση των νόμων του πολέμου.
Οι Ισραηλινοί απορρίπτουν οποιαδήποτε σύγκριση μεταξύ του τρόπου με τον οποίο η Χαμάς σκοτώνει αμάχους και του τρόπου με τον οποίο οι Παλαιστίνιοι άμαχοι σκοτώνονται στις αεροπορικές επιδρομές τους.
«Είμαι σίγουρος ότι παλεύουμε για τις αξίες και τον πολιτισμό μας… θα είμαστε πολύ επιθετικοί και πολύ δυνατοί, αλλά διατηρούμε τις ηθικές μας αξίες. Είμαστε Ισραηλινοί, είμαστε Εβραίοι», διαβεβαίωνε έφεδρος του ισραηλινού στρατού μιλώντας στο BBC.
Είναι βέβαιο όμως ότι όσο περισσότεροι Παλαιστίνιοι άμαχοι πεθαίνουν, τόσο πιο έντονη κριτική θα αντιμετωπίζει το Ισραήλ, ενώ η εμπειρία των πρώτων ημερών του πολέμου αυξάνει την αποφασιστικότητα των εμπλεκόμενων να πολεμήσουν Ισραηλινών και Παλαιστινίων να πολεμήσουν.
Με πληροφορίες από Reuters, AP, BBC