Σήμερα είναι η παγκόσμια ημέρα γάτας και γνωρίζουμε τις αγριόγατες «μανούλ»

Newsroom
Newsroom

Οι αγριόγατες μανούλ, γνωστές και ως αγριόγατες πάλας, έχουν ίσως από τα πιο εκφραστικά πρόσωπα. Σου κάνουν ευθύς αμέσως ξεκάθαρο, ότι δεν θέλουν και πολλά πολλά.

Είναι από τις πιο σπάνιες, άγριες και θυμωμένες αγριόγατες. Αποφεύγουν τόσο τους ανθρώπους όσο και το ίδιο τους το είδος, αλλά τα μικρά γατάκια που γεννήθηκαν στον ζωολογικό κήπο του Νοβοσιμπίρισκ της Ρωσίας, έκλεψαν την καρδιά του διαδικτύου.

Οι αγριόγατες μανούλ, γνωστές και ως αγριόγατες πάλας, έχουν ίσως από τα πιο εκφραστικά πρόσωπα. Σου κάνουν ευθύς αμέσως ξεκάθαρο, ότι δεν θέλουν και πολλά πολλά.

Πρόκειται για μια αγριόγατα που σε μέγεθος μοιάζει πολύ με κανονική γάτα. Μπορεί να φαίνονται λίγο μεγαλύτερες λόγω του πολύ πυκνού τριχώματός τους-έχουν το πιο πυκνό και μακρύ τρίχωμα από κάθε αιλουροειδές- όμως στην πραγματικότητα έχουν περίπου το μέγεθος μιας καλοζωισμένης γάτας, που κοιμάται αυτή τη στιγμή σε κάποιον καναπέ. Δεν ξεπερνούν τα έξι κιλά. Οι ομοιότητες, όμως, τελειώνουν κάπου εδώ.manul-g185ec5611_1920.jpg

Οι κόρες των ματιών τους είναι πάντα ολοστρόγγυλες. Σε αντίθεση με άλλες αγριόγατες, δεν είναι και οι καλύτεροι δρομείς, αφού είναι το πιο αργό αιλουροειδές. Όταν πρέπει να τραφούν, προτιμούν να στήσουν ενέδρα, παρά να ξεκινήσουν το τρέξιμο.

Σπάνια εντοπίζονται στο φυσικό τους περιβάλλον, αφού είναι εκ φύσεως μυστικοπαθείς και έχουν πάρει μάστερ στην εύρεση της καλύτερης κρυψώνας. Αποφεύγουν τον άνθρωπο, και καλά κάνουν, αφού δυστυχώς τις κυνηγούν για το ζεστό τους τρίχωμα. Στη Ρωσία και τη Μογγολία έχει θεσπιστεί νόμος που απαγορεύει τέτοιες πρακτικές.

 

Αν και μικρές σε μέγεθος, μπορούν και επιβιώνουν σε ιδιαίτερα δυσμενείς συνθήκες. Ζουν κυρίως στις στέπες της Κεντρικής Ασίας, στην Ανατολική Μογγολία, το Δυτικό Ιράν, και την Κίνα. Γενικά, εντοπίζονται σε 16 χώρες του πλανήτη.pallas-cat-g9c327ac79_1920.jpgΕίναι μοναχικές και δεν αποφεύγουν μόνο τον άνθρωπο, αλλά ακόμη και το ίδιο τους το είδους, αφού συνήθως ζουν ακόμη και με 5χλμ. απόσταση η μία από την άλλη.

Στις βραχώδεις περιοχές όπου κατοικούν κύρια τροφή τους είναι ένα μικρό θηλαστικό που μοιάζει με ινδικό χοιρίδιο και ονομάζεται «πίκα».

Βγαίνουν από τα λαγούμια και τις σπηλιές τους για να κυνηγήσουν τις ώρες της δύσης και της ανατολής, μπορούν να γεννήσουν μέχρι και 8 μικρά, ενώ ζουν στο φυσικό τους περιβάλλον περίπου έξι χρόνια.

Στον ζωολογικό κήπο του Νοβοσιμπίρισκ στη Ρωσία, η Μία γέννησε έξι παιχνιδιάρικες τριχόμπαλες, και το βίντεο με τα μικρά να περνούν χρόνο με τη μαμά τους έγινε viral.

Πηγή: CNN Greece

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ