ΚΟΣΜΟΣ
Σκάνδαλο Έπσταιν: «Σφίγγει ο κλοιός» γύρω από τον Τραμπ μετά από τη νέα έρευνα του υπ. Δικαιοσύνης για τα έγγραφα που έχουν αφαιρεθεί
Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ δημοσιοποίησε στις 30 Ιανουαρίου «περισσότερες από τρία εκατομμύρια σελίδες», εν μέρει λογοκριμένες, από το φάκελο Έπσταιν
Σε εξαιρετικά δυσμενή θέση βρίσκεται ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, μετά την ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ που δεσμεύθηκε χθες, Τετάρτη, να επανεξετάσει δεκάδες ντοκουμέντα του φακέλου Έπσταιν που δεν είχαν δημοσιευθεί και στα οποία, σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ, γίνεται αναφορά στον Ντόναλντ Τραμπ, κυρίως κατηγορίες για σεξουαλική επίθεση σε μια 13χρονη.
Σε ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα χθες το βράδυ, το υπουργείο Δικαιοσύνης έγραψε ότι φάκελοι σχετικοί με τη συνεργό του Έπσταιν, την Γκισλέιν Μάξγουελ, φαίνεται να λείπουν από τη δημόσια βάση δεδομένων.
«Όπως και για όλα τα ντοκουμέντα που επισημάνθηκαν (…), το υπουργείο επανεξετάζει αυτή τη στιγμή τους φακέλους που ανήκουν σ’ αυτη την κατηγορία», ανακοίνωσε μέσω ανάρτησης στο X.
«Αν κάποιο ντοκουμέντο αποδειχθεί ότι ταξινομήθηκε εσφαλμένα στη διάρκεια της διαδικασίας εξέτασης και ότι ανταποκρίνεται στα κριτήρια του νόμου, το υπουργείο ασφαλώς θα το δημοσιοποιήσει», διαβεβαίωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης, υπαινισσόμενο το νόμο που υιοθετήθηκε πέρυσι για να διατάξει την κυβέρνηση να αποκαλύψει όλους τους φακέλους της για τον Έπσταιν.
Νωρίτερα, το υπουργείο είχε υποστηρίξει μέσω του X ότι «τίποτα δεν αφαιρέθηκε» και είχε διαβεβαιώσει ότι δεν δημοσιοποιήθηκαν μόνο έγγραφα που ήταν διπλά, εκείνα για τα οποία υπήρχε δικαστική απόφαση μη δημοσιοποίησης ή αυτά που αποτελούν μέρος ομοσπονδιακής έρευνας σε εξέλιξη δεν δημοσιοποιήθηκαν.
«Επιχείρηση απόκρυψης»
Σύμφωνα με τον δημόσιο ραδιοσταθμό NPR το υπουργείο Δικαιοσύνης, επικεφαλής του οποίου είναι μια πιστή στον ρεπουμπλικανό πρόεδρο, εμπόδισε τη δημοσιοποίηση ντοκουμέντων που συνδέονται με κατηγορίες σε βάρος του ότι είχε επιτεθεί σεξουαλικά σε ανήλικη. Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, έγγραφα σχετικά με τις κατηγορίες εναντίον του Τζέφρι Έπσταιν, στα οποία αναφερόταν το όνομα του Ντόναλντ Τραμπ, αφαιρέθηκαν επίσης από τη δημόσια βάση δεδομένων σχετικά με τον σεξουαλικό εγκληματία ο οποίος άφησε την τελευταία του πνοή το 2019 στη φυλακή πριν από μια δίκη.
Το δημοσιεύμα σχολίασε καυστικά και η ανιψιά του Τραμπ, Μαίρη, που πολλές φορές έχει καταφερθεί εναντίον του και χαρακτηρίζει τον εαυτό της ως «υπερασπιστή της δημοκρατίας».
Οι New York Times ανέφεραν επίσης, ότι μεταξύ των μη δημοσιοποιημένων ντοκουμέντων υπάρχουν σημειώσεις της ομοσπονδιακής αστυνομίας (FBI) που συνοψίζουν ανακρίσεις οι οποίες έγιναν σε σχέση με τις κατηγορίες μιας γυναίκας το 2019.
Η γυναίκα αυτή είχε εμφανισθεί μετά τη σύλληψη του νεοϋορκέζου χρηματιστή και είχε υποστηρίξει πως μερικές δεκαετίες νωρίτερα, όταν ήταν ανήλικη, είχε δεχθεί σεξουαλική επίθεση από τον Τζέφρι Έπσταιν και από τον Ντόναλντ Τραμπ.
Η νεοϋορκέζικη εφημερίδα υποστηρίζει ότι από τις τέσσερις ανακρίσεις που πραγματοποιήθηκαν, δόθηκε στη δημοσιότητα μόνο μια σύνοψη, η οποία αφορά τις κατηγορίες εναντίον του Τζέφρι Έπσταιν.
Οι δημοκρατικοί βουλευτές της ισχυρής Επιτροπής Εποπτείας της Βουλής των Αντιπροσώπων είπαν από την πλευρά τους ότι τις τελευταίες εβδομάδες διεξήγαγαν έρευνες σχετικά με τη δουλειά του FBI γύρω απ’ αυτές τις κατηγορίες που διατυπώθηκαν το 2019. Υποστηρίζουν ότι «μπορούν να επιβεβαιώσουν ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης φαίνεται πως απέκρυψε παρανόμως τις ανακρίσεις του FBI» με το φερόμενο θύμα.
«Η αποσιώπηση άμεσων αποδείξεων για μια εν δυνάμει επίθεση από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών είναι το πιο σοβαρό έγκλημα που θα μπορούσε να γίνει σ’ αυτή την επιχείρηση απόκρυψης του Λευκού Οίκου», κατήγγειλαν χθες μέσω του X. «Είναι η πιο μεγάλη επιχείρηση απόκρυψης από την κυβέρνηση στη σύγχρονη ιστορία (…) Απαιτούμε απαντήσεις», τόνισν
Σε απάντηση, το υπουργείο Δικαιοσύνης τους κάλεσε «να πάψουν να εξαπατούν το ευρύ κοινό κατασκευάζοντας αγανάκτηση εκ μέρους της ριζοσπαστικής βάσης τους κατά του Τραμπ». Το υπουργείο δημοσιοποίησε στις 30 Ιανουαρίου «περισσότερες από τρία εκατομμύρια σελίδες», εν μέρει λογοκριμένες, από το φάκελο Έπσταιν, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση Τραμπ εκπλήρωσε έτσι τη νομική υποχρέωσή της να ρίξει άπλετο φως σ’ αυτόν τον πολιτικά εκρηκτικό φάκελο.
Όμως θύματα του Τζέφρι Έπσταιν εξέφρασαν την αγανάκτησή τους για το γεγονός ότι πολυάριθμα ντοκουμέντα έχουν λογοκριθεί, καθώς και για το ότι δεν δόθηκε καμιά δικαστική συνέχεια εναντίον των φερόμενων συνεργών του χρηματιστή.
Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος βρισκόταν κάποτε κοντά στον Τζέφρι Έπσταιν, με τον οποίο κινούνταν στους ίδιους κύκλους, έχει αρνηθει ότι γνώριζε την εγκληματική συμπεριφορά του και διαβεβαιώνει πως διέκοψε τις σχέσεις του μαζί του πριν από τις δικαστικές διώξεις σε βάρος του χρηματιστή.
«Γιατί τους επιτρέπεται να κρύβουν αυτά τα πράγματα;»
Ο δημοφιλής παρουσιαστής Τζίμι Κίμελ, τον οποίο ο Αμερικανός πρόεδρος είχε προσπαθήσει να απολύσει, αναφέρθηκε στη δημοφιλή εκπομπή του στο θέμα ζητώντας από τη Γενική Εισαγγελέα Παμ Μπόντι να δώσει απαντήσεις για τα 53 διαγραμμένα αρχεία που είχε δημοσιεύσει το υπουργείο. «Γιατί τους επιτρέπεται να κρύβουν αυτά τα πράγματα;», διερωτήθηκε ο παρουσιαστής που είναι από τους πιο σφοδρούς επικριτές του Αμερικανού προέδρου.
Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ
