Σκάνδαλο στο παγκόσμιο σκάκι: «Ο Χανς Νίμαν κλέβει»

Newsroom
Newsroom

Ο αμερικανός σκακιστής είχε μεν παραδεχτεί απάτες σε άτυπα παιχνίδια όταν ήταν 12 και 16 ετών, αρνείται όμως ότι το έκανε σε ανταγωνιστικές παρτίδες σκάκι

Σάλος έχει ξεσπάσει στην παγκόσμια κοινότητα σκάκι μετά τη δημοσιοποίηση έκθεσης του Chess.com, του μεγαλύτερου ιστοτόπου online παιχνιδιών, σύμφωνα με την οποία ο γκραν μάστερ στο σκάκι, 19χρονος Χανς Νίμαν, φαίνεται ότι έκλεβε συστηματικά στις παρτίδες με τους αντιπάλους του.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη βρετανική Daily Telegraph, o αμερικανός σκακιστής -ο οποίος τον περασμένο μήνα κέρδισε τον ανίκητο επί 53 αγώνες, πέντε φορές παγκόσμιο πρωταθλητή Μάγκνους Κάρλσεν- «διαπιστώθηκε ότι συνολικά είχε κλέψει σε περισσότερους από 100 διαδικτυακούς αγώνες, συμπεριλαμβανομένων πολλών τουρνουά με μεγάλα χρηματικά έπαθλα».

Ο αμερικανός σκακιστής είχε μεν παραδεχτεί απάτες σε άτυπα παιχνίδια όταν ήταν 12 και 16 ετών, αρνείται όμως ότι το έκανε σε ανταγωνιστικές παρτίδες σκάκι.

 

 

Οι ανακολουθίες

Ο ιστότοπος συγκρίνει τις κινήσεις του 19χρονου με εκείνες που προτείνονται από υπολογιστές σκακιού, οι οποίοι είναι πολύ ισχυρότεροι και από τους καλύτερους παίκτες στον κόσμο.

«Ηταν ήδη 17 ετών όταν, πιθανότατα, εξαπάτησε τους αντιπάλους του σε μερικούς από αυτούς τους αγώνες» αναφέρεται στην έκθεση. «Επίσης, έκανε streaming σε 25 από αυτά τα παιχνίδια».

Ο ιστότοπος κατέγραψε ακόμη «ανακολουθίες» στον ρυθμό ανόδου και βελτίωσης του Νίμαν, κάτι που τον οδήγησε να ανεβεί στη βαθμολογία στο κλασικό σκάκι μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια: από περίπου 800ός στον κόσμο, στους 50 καλύτερους παίκτες. Σύμφωνα με την έκθεση, αυτή η άνοδος ήταν η ταχύτερη στη «σύγχρονη καταγεγραμμένη ιστορία» και συνήθως οι συνομήλικοί του τα κατάφερναν «πολύ αργότερα στην πορεία τους».

Το σκάνδαλο ξεκίνησε όταν ο Νορβηγός Κάρλσεν προέβη σε υπαινιγμούς για εξαπάτηση εναντίον του από τον Νίμαν και παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Ωστόσο, ο Νίμαν αρνήθηκε ότι είχε «στήσει» το διαδικτυακό τουρνουά στο οποίο αναμετρήθηκαν, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «θα μπορούσε να παίξει γυμνός για να του αποδείξει ότι δεν έκρυβε ηλεκτρονικές συσκευές που θα μπορούσαν να του επιτρέψουν να εξαπατήσει κάποιον».

Αυτές οι δηλώσεις δεν έγιναν τυχαία. Η επιτυχία του Νίμαν να κερδίσει στο τουρνουά σκάκι «Sinquefield Cup» τον 31 ετών νορβηγό Μάγκνους Κάρλσεν είχε από νωρίς ταράξει τα νερά και προκάλεσε αίσθηση, καθώς ο Κάρλσεν βρίσκεται στην πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης.

Πηγή: In.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ