Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Έκθεση για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στον κόσμο

Η καταστολή των Ουιγούρων από την Κίνα και η στοχοποίηση πολιτικών αντιφρονούντων από την Ρωσία, μεταξύ άλλων κακομεταχειρίσεων που αναφέρονται στην έκθεση

Η Ουάσινγκτον σκιαγράφησε μια επιδείνωση της κατάστασης στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε πολλές χώρες του κόσμου, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην καταστολή από την Κίνα της μουσουλμανικής μειονότητας των Ουιγούρων και την στοχοποίηση πολιτικών αντιφρονούντων από την Ρωσία, μεταξύ άλλων κακομεταχειρίσεων.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έδωσε στη δημοσιότητα την ετήσια έκθεσή του για την κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τον περασμένο χρόνο για σχεδόν 200 χώρες, η οποία συντάσσεται ετησίως βάσει νόμου και περιλαμβάνει λεπτομερείς αναφορές για γεωπολιτικούς αντιπάλους όπως η Ρωσία και η Κίνα.

«Πάρα πολλοί άνθρωποι συνέχισαν να υποφέρουν κάτω από βάναυσες συνθήκες το 2020», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν σε παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ είπε ότι ορισμένες κυβερνήσεις χρησιμοποίησαν την κρίση του νέου κορονοϊού ως «πρόσχημα για τον περιορισμό δικαιωμάτων και την εδραίωση αυταρχικής διακυβέρνησης».

«Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία της διπλωματίας μας για να υπερασπιστούμε τα ανθρώπινα δικαιώματα και να καταστήσουμε υπόλογους εκείνους που διαπράττουν κακομεταχειρίσεις», δήλωσε.

Διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν θα εναντιωθεί σε «παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων οπουδήποτε συμβαίνουν και ανεξάρτητα από το αν οι υπεύθυνοι είναι αντίπαλοι ή εταίροι».

Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στη «γενοκτονία που διαπράττεται εναντίον κυρίως των μουσουλμάνων Ουιγούρων» στην κινεζική επαρχία Σιντζιάνγκ και στην καταστολή των ενόπλων δυνάμεων της Μιανμάρ εναντίον διαδηλωτών που διαδηλώνουν κατά του πραξικοπήματος του Φεβρουαρίου.

Στην Κίνα, οι αρχές εξαφάνισαν τέσσερις δημοσιογράφους - πολίτες που δημοσίευσαν το αρχικό ξέσπασμα της Covid-19 στην Ουχάν. Ακαδημαϊκοί στην Κίνα που παρέκκλιναν από την επίσημη εκδοχή του Πεκίνου για την πανδημία, βρέθηκαν αντιμέτωποι με παρενόχληση, λογοκρισία και, σε ορισμένες περιπτώσεις, παρεμβάσεις από πανεπιστήμια και την αστυνομία, ανέφερε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η έκθεση για την Κίνα χρησιμοποίησε μια πιο αποφασιστική γλώσσα για να περιγράψει το πρόγραμμα μαζικών κρατήσεων της κινεζικής κυβέρνησης στην επαρχία Σιντζιάνγκ.

Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας τον Ιανουάριο είχε συμφωνήσει με τον προκάτοχό του, Μάικ Πομπέο, στον προσδιορισμό ότι η Κίνα διαπράττει γενοκτονία και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας στη Σιντζιάνγκ, κάτι που αρνείται το Πεκίνο.

Εκτός από τους «πάνω από ένα εκατομμύριο» Ουιγούρους και άλλες μουσουλμανικές εθνοτικές μειονοτικές ομάδες που αναφέρει ότι κρατούνται αυθαίρετα σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, η έκθεση υπογραμμίζει ότι «επιπλέον δύο εκατομμύρια άνθρωποι υποβάλλονταν σε ένα πρόγραμμα «επανεκπαίδευσης» μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας, μια νέα αναφορά που δεν περιλαμβανόταν στην έκθεση του προηγούμενου έτους.

Αναφορικά με τη Ρωσία, η έκθεση τονίζει τη δηλητηρίαση του επικριτή του Κρεμλίνου, Αλεξέι Ναβάλνι, ο οποίος φυλακίστηκε νωρίτερα φέτος όταν επέστρεψε στη Ρωσία, αφού είχε νοσηλευτεί για δηλητηρίαση από έναν νευροτοξικό παράγοντα. Η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημειώνει ότι «αξιόπιστες αναφορές» έδειξαν ότι αξιωματικοί της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ρωσίας (FSB) δηλητηρίασαν τον Ναβάλνι.

Λόγος γίνεται και για την Τουρκία όπου φέρεται, σύμφωνα με την έκθεση, να συνέβαλε στον θάνατο ενός αριθμού αμάχων στον πόλεμό της κατά του PKK.

«Υπήρξαν αξιόπιστες καταγγελίες ότι η κυβέρνηση συνέβαλε σε θανάτους αμάχων που σχετίζονται με τον πόλεμο κατά της τρομοκρατικής οργάνωσης του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας, αν και σε σημαντικά μειωμένο επίπεδο σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια», ανέφερε η έκθεση. «Το PKK συνέχισε να στοχεύει πολίτες στις επιθέσεις του, ενώ η κυβέρνηση συνέχισε να εργάζεται για να εμποδίζει τέτοιες επιθέσεις», συμπληρώνει η έκθεση.

Για την Αιθιοπία, το αμερικανικό ΥΠΕΞ έκανε λόγο για σημαντικά ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κατηγόρησε την τότε κυβέρνηση ότι δεν έλαβε μέτρα για τη δίωξη αξιωματούχων που διέπραξαν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων, «με αποτέλεσμα την ατιμωρησία τους».

Ανέφερε επίσης ότι η περιορισμένη πρόσβαση στην περιοχή Τιγκράι, όπου χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και εκατοντάδες χιλιάδες έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, καθιστά δύσκολο να προσδιοριστεί η έκταση των παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν εκφράσει ανησυχίες σχετικά με τις φρικαλεότητες που διαπράττονται στο Τιγκράι, ενώ ο Μπλίνκεν έχει χαρακτηρίσει τις πράξεις στην περιοχή ως εθνοκάθαρση. Η Αιθιοπία απέρριψε την κατηγορία του Μπλίνκεν.



Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ