Στη Λουτζέιν αλ-Χαδλούλ το βραβείο Βάτσλαβ Χάβελ του Συμβουλίου της Ευρώπης

Είναι γνωστή κυρίως για την εκστρατεία της εναντίον της απαγόρευσης των γυναικών να οδηγούν στη Σαουδική Αραβία

Το βραβείο Βάτσλαβ Χάβελ 2020 του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου απονεμήθηκε στην ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών στη Σαουδική Αραβία Λουτζέιν αλ-Χαδλούλ, που φυλακίστηκε επί μακρόν στην πατρίδα της, ανακοίνωσε σήμερα ο διεθνής οργανισμός.
Η Λουτζέιν αλ-Χαδλούλ, 31 ετών, είναι, σύμφωνα με το Συμβούλιο της Ευρώπης, "μία από τις επικεφαλής του σαουδαραβικού φεμινιστικού κινήματος".

"Αγωνίστηκε προκειμένου να δοθεί τέλος στο σύστημα ανδρικής κηδεμονίας, καθώς και στην απαγόρευση στις γυναίκες να οδηγούν, και για μια μεγαλύτερη προστασία των γυναικών θυμάτων κακομεταχείρισης στο βασίλειο", υπογραμμίζει ο πανευρωπαϊκός οργανισμός.
Η Λουτζέιν αλ-Χαδλούλ "πέρασε 1.001 ημέρες σε μια φυλακή λόγω των θέσεων που πήρε δημόσια και απελευθερώθηκε μόλις τον Φεβρουάριο του 2020, αν και εξακολουθεί να παραμένει υπό κατ΄οίκον περιορισμό και να αντιμετωπίζει και άλλους περιορισμούς στη χώρα της", προσθέτει το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Η αδελφή της Λίνα αλ-Χαδλούλ, που παρέλαβε σήμερα το βραβείο εκ μέρους της, υπογράμμισε μέσω βιντεοδιάσκεψης πως η διεθνής υποστήριξη είναι "ο μοναδικός τρόπος για εμάς να εκθέσουμε τις αδικίες στη χώρα μου και να προστατεύσουμε τα θύματα. Ευχαριστώ που μιας δίνετε τη δύναμη να συνεχίσουμε τον αγώνα μας", πρόσθεσε.
"Η Λουτζέιν θυσιάστηκε έτσι ώστε οι γυναίκες στη Σαουδική Αραβία να έχουν μια καλύτερη ζωή. Λόγω του ακτιβισμού της, απήχθη, φυλακίστηκε παράνομα, βασανίστηκε άγρια, τέθηκε σε απομόνωση για μήνες, και τώρα έχει καταδικαστεί για τρομοκρατία", είπε ακόμη η αδελφή της.

Η Λουτζέιν αλ-Χαδλούλ, που είναι γνωστή κυρίως για την εκστρατεία της εναντίον της απαγόρευσης των γυναικών να οδηγούν στη Σαουδική Αραβία, είχε συλληφθεί με περίπου άλλες δέκα ακτιβίστριες τον Μάιο του 2018, μερικές εβδομάδες πριν από την άρση της απαγόρευσης αυτής που ίσχυε επί πολλές δεκαετίες.
Η ακτιβίστρια καταδικάστηκε στα τέλη Δεκεμβρίου σε φυλάκιση πέντε ετών και οκτώ μηνών στη βάση ενός "αντιτρομοκρατικού" νόμου, μια ποινή που συνοδευόταν από αναστολή και θα οδηγούσε γρήγορα στην απελευθέρωσή της καθώς η περίοδος προφυλάκισής της ελήφθη υπόψη. Η ποινή επικυρώθηκε από εφετείο τον περασμένο μήνα.

Αποφυλακίστηκε στις 11 Φεβρουαρίου αλλά παραμένει υπό περιορισμό για τρία χρόνια.
Οι άλλες δύο φιναλίστ του βραβείου Βάτσλαβ Χάβελ ήταν οι μοναχές Drukpa, μιας ομάδας νεαρών βουδιστριών μοναχών στο Νεπάλ, και η ακτιβίστρια της Λαϊκής Δημοκρατίας του Κονγκό Ζιλιέν Λουζένγκε.
"Οι υποψήφιές μας έχουν όλες το θάρρος, το πάθος, την ενέργεια και την αποφασιστικότητα να κάνουν μεγάλα όνειρα. Και να αγωνίζονται για να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους για έναν καλύτερο και πιο ισότιμο κόσμο. Έναν κόσμο όπου οι γυναίκες αντιμετωπίζονται με αξιοπρέπεια και σεβασμό", δήλωσε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Ρικ Ντάεμς, απονέμοντας το βραβείο.

Το βραβείο Βάτσλαβ Χάβελ, που απονέμεται για εξαιρετικές πράξεις της κοινωνίας των πολιτών για την προάσπιση των δικαιωμάτων του Ανθρώπου, είχε απονεμηθεί για το 2019 στον φυλακισμένο Ουιγούρο διανοούμενο Ιλχάμ Τότι, από κοινού με μια πρωτοβουλία νέων που εργάζονται για τη συμφιλίωση στα Βαλκάνια.
Το βραβείο αυτό, που θεσπίστηκε το 2013 και συνοδεύεται από 60.000 ευρώ, απονέμεται στο Στρασβούργο το φθινόπωρο, όμως η απονομή του βραβείου του 2020 μετατέθηκε λόγω της υγειονομικής κρίσης.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ