Στην Τουρκία η γερμανίδα ΥΠEΞ

Στην Τουρκία η γερμανίδα ΥΠEΞ
Newsroom
Newsroom

Μπορεί να συναντηθεί και με την αντιπολίτευση

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών αναμένεται αν επισκεφτεί την Τουρκία τις επόμενες ημέρες και να συναντηθεί με ονόματα και από την αντιπολίτευση, ενώ με την κυβέρνηση θα συζητήσει το θέμα της DW. Η περιοδεία στην περιοχή που ξεκίνησε η Baerbock τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου διεκόπη λόγω του θετικού τεστ Covid-19 και η επίσκεψή της στην Τουρκία αναβλήθηκε. Η Γερμανίδα υπουργός αναμένεται να συνεχίσει τώρα την περιοδεία της τις επόμενες ημέρες και να έρθει και στην Τουρκία.

Πριν από αυτήν την επίσκεψη, η υπουργός Επικρατείας της Γερμανίας για την Ευρώπη και την Τουρκία, Anna Luhrmann, συναντήθηκε με το δημοσιογράφο Τζαν Ντουντάρ, που ζει στη Γερμανία, τον Οσμάν Οκάν, διευθυντή του Πολιτιστικού Φόρουμ Τουρκίας - Γερμανίας και την Ντιλάν Γιατζιτζίογλου, μέλος του Δημοτικού Συμβουλίου της Κολωνίας. Κατά τη συνάντηση αυτή ανταλλάχθηκαν απόψεις σχετικά με τις διπλωματικές σχέσεις με την Τουρκία.

Πιθανό διαπραγματευτικό χαρτί η απόφαση απαγόρευσης πρόσβασης στη DW

Οι Ντουντάρ, Οκκάν και Γιαζιτζίογλου υπενθύμισαν την απογοήτευση που προκάλεσε η επίσκεψη της προηγούμενης καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, στην Τουρκία, η οποία αγνόησε την αντιπολίτευση.

Ζήτησαν η νέα κυβέρνηση να δείξει την ευαισθησία που έχει υποσχεθεί για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη δημοκρατία και τις ελευθερίες και συνέστησαν στους αξιωματούχους που πρόκειται να επισκεφθούν την Τουρκία να συναντηθούν οπωσδήποτε με αρχηγούς κομμάτων της αντιπολίτευσης, οικογένειες πολιτικών κρατουμένων στις φυλακές και εκπροσώπους μη κυβερνητικών οργανώσεων που αγωνίζονται για Δημοκρατία.

Εκτιμάται, ωστόσο, ότι η απόφαση απαγόρευσης πρόσβασης στη DW, που θεωρείται το επίσημο ΜΜΕ της Γερμανίας, μπορεί να αποτελέσει ένα διαπραγματευτικό χαρτί που θα βάλει η γερμανική κυβέρνηση στο τραπέζι πριν από το ταξίδι της Μπέρμποκ στην Τουρκία. Αν υπάρξουν χειρονομίες καλής θέλησης για να λυθεί το θέμα, τότε θα ξεκινήσει πιθανότατα η επίσκεψη της Γερμανίδας ΥΠΕΞ.

Πηγή: ethnos.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ