Στο προσκήνιο η πυρηνική απειλή: Η Ρωσία αναστέλλει τις επιθεωρήσεις βάσει Συνθήκης START με τις ΗΠΑ

Newsroom
Newsroom

Νέα στρατιωτική βοήθεια ύψους ενός δισ. δολαρίων στην Ουκρανία ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ

Το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), με έκτακτο τηλεγράφημά του νωρίς το βράδυ της Δευτέρας μετέδωσε ότι η Ρωσία αναστέλλει τις επιτόπιες επιθεωρήσεις στο πλαίσιο της πυρηνικής Συνθήκης START με τις ΗΠΑ.

Επί της ουσίας, η απόφαση της Μόσχας οδηγεί σε ένα εξαιρετικά επικίνδυνο «πισωγύρισμα» σε ό,τι αφορά τον έλεγχο των πυρηνικών όπλων, καθώς αίρει μια διεθνώς αναγνωρισμένη Συνθήκη που υπεγράφη πριν από 52 χρόνια.

H Συμφωνία για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων τέθηκε σε ισχύ στις 5 Μαρτίου 1970 και έχει υπογραφεί από συνολικά 189 κράτη και σκοπεύει στον περιορισμό της εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων.

Πέντε από τα κράτη αυτά αναγνωρίζονται ως πυρηνικά κράτη: Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Κίνα. Αυτά τα κράτη είναι και τα μόνα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Αν και αρχικά είχε οριστεί να έχει διάρκεια 25 χρόνια, στη συνέχεια έπαψε να έχει ημερομηνία λήξης. Η συνθήκη αποτελείται, γενικά, από τρεις πυλώνες: Μη διάδοση, αφοπλισμός και ειρηνική χρήση.

Νέα στρατιωτική βοήθεια ύψους ενός δισ. δολαρίων στην Ουκρανία ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ

Στο 1 δισ. δολάρια ανέρχεται το νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ προς την Ουκρανία που περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, πυρομαχικά για όπλα μεγάλης εμβέλειας.

Πλέον η συνολική βοήθεια της Ουάσινγκτον προς το Κίεβο, από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, ανέρχεται στα 9,8 δισ. δολάρια.

Πηγή: CNN Greece

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ