Στο Σουδάν εκατοντάδες άμαχοι φεύγουν για να σωθούν από επίθεση παραστρατιωτικών

Newsroom
Newsroom

Στο Νταρφούρ (δυτικά), όπου επικεντρώνονται οι εχθροπραξίες παράλληλα με την πρωτεύουσα Χαρτούμ, εκατοντάδες αναγκάστηκαν να φύγουν από τη Νιάλα, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Σουδάν, καθώς «ρουκέτες έπληξαν σπίτια», εξήγησε κάτοικος.

Εκατοντάδες άμαχοι εγκατέλειψαν χθες Κυριακή τη Νιάλα, την πρωτεύουσα της πολιτείας του Νότιου Νταρφούρ, όπου εξαπέλυσαν έφοδο παραστρατιωτικοί που πολεμούν από τη 15η Απριλίου εναντίον του στρατού του Σουδάν, ενημέρωσαν κάτοικοι το Γαλλικό Πρακτορείο.

Στο Νταρφούρ (δυτικά), όπου επικεντρώνονται οι εχθροπραξίες παράλληλα με την πρωτεύουσα Χαρτούμ, εκατοντάδες αναγκάστηκαν να φύγουν από τη Νιάλα, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Σουδάν, καθώς «ρουκέτες έπληξαν σπίτια», εξήγησε κάτοικος.

Σύμφωνα με άλλους αυτόπτες μάρτυρες, παραστρατιωτικοί των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ) του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Ντάγκλο επιτέθηκαν στη Νιάλα με «δεκάδες στρατιωτικά οχήματα», καθώς «εκατοντάδες κάτοικοι έφευγαν για να σωθούν από τα πυρά πυροβολικού που εντείνονταν».

Θέατρο τα χρόνια του 2000 εμφυλίου πολέμου, το αχανές Νταρφούρ χαρακτηρίζεται προπύργιο των ΔΤΥ. Για καιρό, οι εχθροπραξίες επικεντρώνονταν στην Ελ Τζενέινα, πρωτεύουσα της πολιτείας του Δυτικού Νταρφούρ, όπου ο ΟΗΕ υποπτεύεται ότι διαπράχθηκαν «εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας».

Συγκλίνουσες πηγές έχουν κάνει λόγο για σφαγές αμάχων και δολοφονίες με φυλετικά και εθνικά κίνητρα στο Νταρφούρ, που απέδωσαν στους παραστρατιωτικούς και αραβικές πολιτοφυλακές που έχουν συμμαχήσει μαζί τους.

Στις αρχές των χρόνων του 2000, ο στρατηγός Ντάγκλο, τότε επικεφαλής των αραβικών πολιτοφυλακών Τζαντζαουίντ, είχε επιδοθεί σε πολιτική καμένης γης εναντίον των εθνικών μειονοτήτων στο Νταρφούρ, κατά διαταγή του πρώην δικτάτορα Όμαρ ελ Μπασίρ.

Σύμφωνα με το εργαστήριο έρευνας για ανθρωπιστικές υποθέσεις του αμερικανικού πανεπιστημίου Γέιλ, τουλάχιστον 27 κοινότητες στο Νταρφούρ έχουν πυρποληθεί από τις ΔΤΥ και συμμαχικές αραβικές πολιτοφυλακές.

«Η βαρβαρότητα και η ένταση της βίας ήταν τουλάχιστον αντίστοιχες με αυτές που είχαν παρατηρηθεί κατά τη διάρκεια της γενοκτονίας στο Νταρφούρ την περίοδο 2003/2004», εκτιμά ο Ναθάνιελ Ρέιμοντ, διευθυντής αυτού του εργαστηρίου (Humanitarian Research Lab, HRL), που συνεργάζεται με το Παρατηρητήριο της Σύρραξης στο Σουδάν (Sudan Conflict Observatory) του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Οι ΔΤΥ και οι συμμαχικές πολιτοφυλακές προελαύνουν μεθοδικά και γρήγορα χωρίς να συναντούν κανένα εμπόδιο. Επιλέγουν τον χρόνο και τον τόπο των επιθέσεών τους για να εξολοθρεύουν άμαχους», τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο ερευνητής, που παρακολουθεί εδώ και χρόνια το Σουδάν.

Μάχες διεξήχθησαν επίσης στην Ομντουρμάν, βόρειο προάστιο του Χαρτούμ, όπου κάτοικος έκανε λόγο για «πυρά πυροβολικού».

Ο πόλεμος ανάμεσα στον στρατό και στις ΔΤΥ έχει στοιχίσει τη ζωή από τα μέσα Απριλίου σε σχεδόν 4.000 ανθρώπους, κατά την πιο πρόσφατη εκτίμηση της μη κυβερνητικής οργάνωσης ACLED - ο απολογισμός αυτός είναι αναμφίβολα υποτιμημένος, με δεδομένο το χάος, τα διασταυρούμενα πυρά και το ότι οι επικοινωνίες έχουν διακοπεί σε μεγάλο μέρος της χώρας. Άλλοι τέσσερα εκατομμύρια και πλέον Σουδανοί έχουν αναγκαστεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους, έχουν μετατραπεί σε εσωτερικά εκτοπισμένους και πρόσφυγες, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ