Στρατηγική σύμπραξη ΕΕ-Αιγύπτου με αιχμή το μεταναστευτικό - Οι πυλώνες της συμφωνίας των 7,4 δισ.

Newsroom
Newsroom

Οι δηλώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, των Ευρωπαίων ηγετών και του προέδρου της Αιγύπτου Αλ Σίσι

Υπεγράφη στην Κάιρο σήμερα, Κυριακή, το απόγευμα, η στρατηγική συμφωνία Ε.Ε. – Αιγύπτου. Πρόκειται για μια συμφωνία που βασίζεται σε έξι πυλώνες κοινού ενδιαφέροντος, όπως ανέφερε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

Όπως τόνισε η κ. Φον ντερ Λάιεν, οι πυλώνες αυτοί θα υποστηριχθούν από πακέτο 7,4 δισ. για 4 χρόνια.

Οι πυλώνες είναι οι εξής:

  1. Ενίσχυση πολιτικού διαλόγου. Όπως ανέφερε η κ. Φον ντερ Λάιεν, θα διεξάγεται σύνοδος ηγετών κάθε 2 χρόνια.
  2. Οικονομική σταθερότητα. Η κ. Φον ντερ Λάιεν αναφέρθηκε στη στήριξη προς την Αίγυπτο.
  3. Επενδύσεις και εμπόριο. Η πρόεδρος της Κομισιόν εστίασε στον τομέα της ενέργειας, επισημαίνοντας ότι η Αίγυπτος έχει τους πόρους για να γίνει κέντρο ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
  4. Μετανάστευση. «Ήδη έχουμε καλή συνεργασία. Θα επενδύσουμε τουλάχιστον 200 εκατ. για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, για να διευκολύνουμε τη νόμιμη μετανάστευση και να ελέγξουμε την παράνομη μετανάστευση» πρόσθεσε η κ. Φον ντερ Λάιεν.
  5. Ασφάλεια
  6. Άνθρωποι και δεξιότητες. Μεταξύ άλλων, η πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε σε ανταλλαγές φοιτητών.

 


 

 

Μητσοτάκης: Υψίστης σημασίας για την Ε.Ε. η σταθερότητα της Αιγύπτου

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε σημαντική στιγμή την εφαρμογή της στρατηγικής συνεργασίας με την Αίγυπτο.

«Θέσαμε ξεκάθαρους στόχους. Αναγνωρίζουμε ότι η σταθερότητα της Αιγύπτου είναι ύψιστης σημασίας για την Ε.Ε.» σημείωσε ο πρωθυπουργός. Όπως τόνισε, η Ελλάδα θα συνεχίσει να είναι σταθερός υποστηρικτής της Αιγύπτου, αναγνωρίζοντας τον σημαντικό της ρόλο σε πολλούς τομείς κοινού ενδιαφέροντος.

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι «όλοι ανησυχούμε πολύ για την κατάσταση στη Γάζα. Η ανθρωπιστική κρίση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή, απαιτείται άμεση κατάπαυση πυρός, απελευθέρωση ομήρων και άνοιγμα ανθρωπιστικών διόδων».

Στάθηκε, δε, στον σημαντικό ρόλο της Αιγύπτου και επεσήμανε ότι «είναι τεράστιας σημασίας να δράσουμε όλοι μαζί ώστε να μην υπάρξει περαιτέρω αποσταθεροποίηση».

Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να βοηθήσει σε οποιαδήποτε προσπάθεια για σταθερότητα στην περιοχή, ενώ ανέφερε ότι η Αθήνα κατέχει ηγετικό ρόλο στην επιχείρηση «Ασπίδες» στην Ερυθρά Θάλασσα. Συνεχάρη, επίσης, την Κύπρο για τον ανθρωπιστικό διάδρομο δια θαλάσσης προς τη Γάζα.

Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, είπε ότι η Αίγυπτος έχει κάνει προσπάθειες για να ανασχέσει τις μεταναστευτικές ροές. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «πρέπει να μην επιτρέψουμε το άνοιγμα νέων παράνομων δρόμων μετανάστευσης», προσθέτοντας ότι «θα προσπαθήσουμε να ανοίξουμε νόμιμους δρόμους μετανάστευσης».

Σε ό,τι αφορά την ενέργεια, ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι «η Αίγυπτος μπορεί να γίνει ενεργειακό κέντρο για την περιοχή» και πρόσθεσε ότι «θα συνεχίσουμε να προωθούμε έργα όπως ο αγωγός διασύνδεσης GREGY».

Σίσι: Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στην ενέργεια

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, ανέφερε ότι οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στην ενέργεια. Εξέφρασε, δε, την ελπίδα να λήξει η κρίση στη Γάζα και αναφέρθηκε στη λύση των δύο κρατών.

Όπως τόνισε, «είναι σημαντικό να στείλουμε ένα ενωμένο μήνυμα προς τη διεθνή κοινότητα». Πρόσθεσε, δε, ότι «η καθυστέρηση στη λύση της σύρραξης προκαλεί έλλειψη σταθερότητας στην περιοχή».






Πηγή: naftemporiki.gr




 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ