Συμφωνία Μπάιντεν – Μακρόν για τα "παγωμένα" περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας
Το θέμα θα συζητηθεί και κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής με τους ηγέτες της G7 στην Ιταλία
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν γνωστοποίησε πως συζήτησε με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν για τη χρήση των «παγωμένων» ρωσικών περιουσιακών στοιχείων προς όφελος της Ουκρανίας, προσθέτοντας πως οι δύο ηγέτες κατέληξαν σε συμφωνία σχετικά με το ζήτημα.
Σύμφωνα με τον Μπάιντεν, ΗΠΑ και Γαλλία συμφώνησαν να χρησιμοποιηθούν κέρδη από τα «παγωμένα» περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας, για την υποστήριξη του αμυνόμενου κράτους.
Στα μέσα της εβδομάδας ο Λευκός Οίκος είχε τονίσει ότι πρέπει να εξευρεθεί από κοινού με τους συμμάχους μια λύση για την αξιοποίηση των ρωσικών στοιχείων ύψους περίπου 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζον Κίρμπι είχε δηλώσει χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους ότι το θέμα θα συζητηθεί και κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής με τους ηγέτες της G7 στην Ιταλία την ερχόμενη εβδομάδα.
Στα τέλη Μαΐου, η Ρωσία είχε προειδοποιήσει πως θα προχωρήσει σε αντίποινα, αν οι δυτικές χώρες χρησιμοποιήσουν, παράνομα κατά το Κίεβο, τα «παγωμένα» ρωσικά περιουσιακά στοιχεία.
Πηγή: kathimerini.gr
- Ευρωεκλογές: Οι Ευρωπαίοι στις κάλπες, αναμενόμενα κέρδη για την ακροδεξιά
- Ευρωεκλογές: Στο 39,2% η προσέλευση στις κάλπες της Ιταλίας
- Σχοινάς για ευρωεκλογές: Οι τρεις μεγάλες δυνάμεις του ΕΚ θα αγγίξουν τις 400 έδρες
