Τα 11,4 εκατομμύρια φτάνουν οι κενές θέσεις εργασίας στην Αμερική

Newsroom
Newsroom

Η μέση αύξηση του ωρομισθίου έφτασε τον Απρίλιο στο 5,5% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους

Υπό κανονικές συνθήκες, οι πολλές νέες θέσεις εργασίας, οι πολλές αυξήσεις μισθών και οι αυξημένες καταναλωτικές δαπάνες είναι στοιχεία μιας υγιούς οικονομίας. Τώρα όμως η αμερικανική οικονομία δεν βρίσκεται σε κανονικές συνθήκες. Οι θέσεις εργασίας που ανοίγουν είναι διπλάσιες από τον αριθμό των διαθέσιμων εργατικών χεριών και οι επιχειρήσεις αγωνίζονται να αντεπεξέλθουν στην ιλιγγιώδη ζήτηση. Ως εκ τούτου πολλοί οικονομολόγοι υποστηρίζουν πως η οικονομία αυτή τη στιγμή χρειάζεται, όχι περισσότερες αλλά λιγότερες προσλήψεις, λιγότερη αύξηση μισθών και προπαντός λιγότερο πληθωρισμό.

Ο πρόεδρος της Federal Reserve, Ζερόμ Πάουελ, δήλωσε προ ημερών πως η κατάσταση στην αμερικανική αγορά εργασίας δεν είναι βιώσιμη εξαιτίας ακριβώς της πολύ μεγάλης ζήτησης για υπαλλήλους και της πολύ μικρής προσφοράς. Αύξησε έτσι τα επιτόκια για να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Σε άρθρο του στη Wall Street Journal, ο πρόεδρος Μπάιντεν εξέφρασε την άποψη ότι δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας ο μικρότερος ρυθμός με τον οποίο δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας, αλλά αντιθέτως είναι ενθαρρυντικό σημάδι ότι «οδεύουμε προς την επόμενη φάση της ανάκαμψης». Είχε προηγηθεί μέσα στην εβδομάδα συνάντησή του με τον κ. Πάουελ.

Η τεχνητή αποθέρμανση της οικονομίας, όμως, ενέχει κινδύνους. Παρά τον υψηλό πληθωρισμό, η ανάκαμψη από την ύφεση της πανδημίας είναι από τις ισχυρότερες που έχουν καταγραφεί, καθώς η ανεργία υποχωρεί ταχύτατα και τα εισοδήματα των φτωχότερων αυξάνονται. Αν η ανάκαμψη επιβραδυνθεί υπερβολικά, τότε μπορεί να χαθεί μεγάλο μέρος αυτής της βελτίωσης.

Αυτή τη στιγμή ο ανασταλτικός παράγοντας στην αγορά εργασίας δεν είναι η ζήτηση για υπαλλήλους αλλά η προσφορά. Οι εργοδότες είναι πρόθυμοι να προχωρήσουν σε προσλήψεις. Υπάρχουν 11,4 εκατ. κενές θέσεις εργασίας, που αγγίζουν το ιστορικό ρεκόρ. Αλλά οι άνθρωποι που είτε εργάζονται είτε αναζητούν εργασία είναι περίπου μισό εκατομμύριο λιγότεροι σε σύγκριση με τα προ της πανδημίας επίπεδα. Ετσι οι εργοδότες αγωνίζονται να βρουν υπαλλήλους για να καλύψουν τις κενές θέσεις. Το εργατικό δυναμικό αυξήθηκε σημαντικά φέτος και οι ειδικοί της αγοράς εργασίας προβλέπουν πως θα επιστρέψουν περισσότεροι εργαζόμενοι, καθώς εξακολουθεί να υποχωρεί η πανδημία και μαζί της όσα προβλήματα προκάλεσε. Και πάλι πάντως ίσως δεν θα υπάρχουν αρκετοί εργαζόμενοι για να ανταποκριθούν στην ασυνήθιστα μεγάλη ζήτηση από πλευράς των εργοδοτών.

Ενα άλλο στοιχείο που προσελκύει το ενδιαφέρον οικονομολόγων, πολιτικών και επενδυτών είναι οι αυξήσεις των μισθών. Οι εργοδότες αντέδρασαν στην ανεπάρκεια υποψήφιων υπαλλήλων, όπως είναι ενδεδειγμένο να κάνουν σε αυτές τις περιπτώσεις: αυξάνοντας τους μισθούς. Η μέση αύξηση του ωρομισθίου έφτασε τον Απρίλιο στο 5,5% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του περασμένου έτους, έχοντας δηλαδή υπερδιπλασιαστεί σε σύγκριση με τις αντίστοιχες αυξήσεις προ πανδημίας. Κανονικά οι μεγαλύτερες αυξήσεις μισθών είναι καλά νέα. Οι ισχνές αυξήσεις μισθών για μεγάλο χρονικό διάστημα ήταν το κύριο χαρακτηριστικό της αργής και αδύναμης ανάκαμψης που σημείωσε η αμερικανική οικονομία μετά την τελευταία ύφεση.

Πηγή: Καθημερινή

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ