Τουρκικά παιχνίδια και αντιφάσεις κρατούν σε εγρήγορση την Ελλάδα

"Κατέβηκε" αργά το βράδυ του Σαββάτου το tweet που ανακοίνωνε ότι το Oruc Reis ξεκινούσε τις έρευνες στη δεσμευμένη από τη Navtex περιοχή

Τα προκλητικά «παιχνίδια» της σε όλα τα μέτωπα συνεχίζει η Τουρκία, με την Άγκυρα να προχωρά τις τελευταίες μέρες σε επικίνδυνη κλιμάκωση των σχέσεών της με την Αθήνα, πυροδοτώντας έναν διπλωματικό «πόλεμο» από την πλευρά της Αθήνας, η οποία εστίασε στη διεθνοποίηση του προβλήματος.

Ίσως στις κινήσεις αυτές να οφείλεται και η απόφαση απομάκρυνσης των τουρκικών πολεμικών πλοίων από τις περιοχές ανοιχτά του Καστελόριζου, με πολλούς να μιλούν για αποκλιμάκωση της κατάστασης, αν και οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις εξοικειωμένες με τα τουρκικά τερτίπια δήλωναν ότι παραμένουν σε ετοιμότητα.

Σε λίγα λεπτά δικαιώθηκαν πλήρως: την εικόνα της αποχώρησης των τουρκικών πολεμικών πλοίων διαδέχτηκε η «ανακοίνωση» μέσω… ΗΠΑ ότι το Oruc Reis ξεκινά τις έρευνες στην περιοχή που έχει δεσμεύσει η γειτονική χώρα με την παράνομη Navtex, μιλώντας μάλιστα για άσκηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Τουρκίας. Και ενώ όλοι προσπαθούσαν να «λύσουν» το νέο γρίφο της συμπεριφοράς της Τουρκίας, αργά το βράδυ και χωρίς καμία περαιτέρω εξήγηση, το επίμαχο tweet «κατέβηκε» και αντικαταστάθηκε από ένα νέο διεκπεραιωτικό, ενημερωτικό και χωρίς προκλητικές εκφράσεις tweet.

Δείτε την πρώτη ανάρτηση στο Twitter:

Δείτε τη δεύτερη ανάρτηση που αντικατέστησε την παραπάνω:


Δεν είναι η πρώτη φορά που οι κινήσεις της Άγκυρας θυμίζουν σκωτσέζικο ντους, αφού τη μια προκαλούν και την επόμενη κάνουν λόγο για «διάλογο» και επιχειρούν να αποκλιμακώσουν την ένταση που οι ίδιοι έχουν δημιουργήσει, μόνο και μόνο για να προκαλέσουν εκ νέου αργότερα.

Μένει λοιπόν να φανεί σε τι αποσκοπούσε η ανάρτηση από την τουρκική πρεσβεία στις ΗΠΑ, η οποία μετά από περίπου πέντε ώρες «κατέβηκε». Πρόκειται περί λάθους, ή μιας ακόμα προσπάθειας να δημιουργήσουν ένταση;

Σε αυτό το πλαίσιο αξίζει να σημειωθεί πως, εδώ και πέντε ημέρες, από τότε που εκδόθηκε η Navtex, το πλοίο παραμένει αγκυροβολημένο στο λιμάνι της Αττάλειας. Μάλιστα, από την πρώτη στιγμή που αναρτήθηκε το επίμαχο tweet, άνθρωποι που έχουν γνώση της κατάστασης εκτιμούσαν ότι πρόκειται για ένα ακόμα διπλωματικό παιχνίδι εντυπώσεων από την πλευρά της Τουρκίας. Άλλωστε, από τη στιγμή που εκδόθηκε η εν λόγω Navtex, οι ειδικοί υποστήριζαν πως το χρονικό διάστημα που δεσμεύει την περιοχή είναι πολύ μικρό για να πραγματοποιηθούν στην πραγματικότητα έρευνες.

 

Πηγή: in.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ