Ζελένσκι: Ίση με «έξι Τσερνόμπιλ» η επίθεση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια

Nέο δραματικό διάγγελμα από τον Ουκρανό Πρωθυπουργό

Σε ένα νέο δραματικό διάγγελμα προχώρησε πριν από λίγο ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι σημειώνοντας ότι η ρωσική επίθεση στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια θα μπορούσε να προκαλέσει μια καταστροφή ίση με «έξι Τσερνόμπιλ».

«Λαέ της Ουκρανίας! Επιζήσαμε από τη νύχτα που θα μπορούσε να σταματήσει την πορεία της ιστορίας, την ιστορία της Ουκρανίας, την ιστορία της Ευρώπης, ανέφερε στην αρχή της ομιλίας του.  Υπογράμμισε δε ότι η Ρωσία ήξερε τι έκανε όταν στόχευε οβίδες απευθείας στον σταθμό και το χαρακτήρισε πράξη «τρόμου σε ανήκουστο επίπεδο».

Απευθυνόμενος στους Ρώσους δήλωσε: «Πώς είναι ακόμη δυνατό αυτό; Δεν καταπολεμήσαμε μαζί τις συνέπειες της καταστροφής του Τσερνομπίλ το 1986;», ενώ τους προέτρεψε να βγουν στους δρόμους και να πουν στην κυβέρνησή τους ότι θέλουν να ζήσουν.

Πρόσθεσε δε ότι ότι βρίσκεται σε επαφή με παγκόσμιους ηγέτες, οι οποίοι δηλώνουν «σοκαρισμένοι» για την επίθεση στο πυρηνικό εργοστάσιο.

Ο Ουκρανός πρόεδρος τόνισε επίσης την ανάγκη να δημιουργηθεί μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία και κυρώσεις κατά ενός «κράτους πυρηνικής τρομοκρατίας». «Η ακτινοβολία δεν ξέρει πού βρίσκεται η Ρωσία. Η ακτινοβολία δεν γνωρίζει για τα σύνορα της χώρας σας», κατέληξε.



Oι επιθέσεις στον πυρηνικό σταθμό δεν επηρέασαν τους αντιδραστήρες, αλλά ένα «παρακείμενο» κτίριο.

Kαθησυχαστικός όσον αφορά στη διαρροή ραδιενέργειας από το εργοστάσιο της Ζαπορίζια, εγκαταστάσεις του οποίου δέχτηκαν επίθεση από τις ρωσικές δυνάμεις, εμφανίστηκε ο Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι, γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας. Από την επίθεση έχασαν τη ζωή τους τρία άτομα, ενώ δύο τραυματίστηκαν.

Στην πρώτη αναλυτική ενημέρωση που παρείχε η υπηρεσία μετά το συμβάν, διαβεβαίωσε πως οι επιθέσεις στον πυρηνικό σταθμό δεν επηρέασαν τους αντιδραστήρες, αλλά ένα «παρακείμενο» κτίριο.

«Είναι σημαντικό να πούμε ότι όλα τα συστήματα ασφαλείας των έξι αντιδραστήρων στο εργοστάσιο δεν επηρεάστηκαν καθόλου» είπε ο κ. Γκρόσι. «Δεν έχει απελευθερωθεί ραδιενεργό υλικό».

Πάντως, σύμφωνα με τον ίδιο, η κατάσταση στην περιοχή παραμένει «εξαιρετικά τεταμένη». Σημειώνεται πως ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας κατέλαβαν τις εγκαταστάσεις του πυρηνικού σταθμού, το πρωί της Παρασκευής, ωστόσο οι λειτουργίες αυτές καθ’ αυτές του πυρηνικού εργοστασίου ελέγχονται αμιγώς από το προσωπικό των Ουκρανών.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το βλήμα που έπληξε το πυρηνικό εργοστάσιο στη Ζαπορίζια «προερχόταν από τις ρωσικές δυνάμεις», απορρίπτοντας με τον τρόπο αυτό τους ισχυρισμούς της Μόσχας.

Ταξίδι στο Τσερνόμπιλ

Ο Γκρόσι πρόσθεσε ότι βρίσκεται σε επαφή τόσο με τις ρωσικές όσο και με τις ουκρανικές δυνάμεις. Ο ίδιος ανέφερε πως σχεδιάζει να ταξιδέψει στο Τσερνόμπιλ -το οποίο βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Μόσχας- «το συντομότερο δυνατό» για να συνομιλήσει με τη Ρωσία και την Ουκρανία.


Το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια κατασκευάστηκε ανάμεσα στο 1984 και το 1995, είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη και το ένατο μεγαλύτερο στον κόσμο. Έχει έξι αντιδραστήρες, που ο καθένας παράγει ενέργεια 950MW, με συνολική παραγωγή 5.700MW. Πρόκειται για ενέργεια αρκετή για να τροφοδοτήσει περίπου 4 εκατ. σπίτια.

Σε κανονικές εποχές, καλύπτει το ένα πέμπτο των αναγκών της Ουκρανίας σε ρεύμα, καθώς ευθύνεται για τη μισή από την συνολική παραγωγή πυρηνικής ενέργειας στη χώρα. Οι ουκρανικές αρχές ανακοίνωσαν, το πρωί της Παρασκευής, ότι η μονάδα έχει ασφαλιστεί και «η  πυρηνική ασφάλεια είναι τώρα εγγυημένη».

Νωρίτερα, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας είχε μεταφέρει τις πληροφορίες των Ουκρανών ότι δεν υπάρχει αλλαγή στα επίπεδα της ραδιενέργειας. Και οι ΗΠΑ αναφέρουν ότι, σύμφωνα με τις δικές τους τελευταίες πληροφορίες, δεν έχει αυξηθεί η ραδιενέργεια στο εργοστάσιο. «Οι αντιδραστήρες προστατεύονται από ισχυρές κατασκευές προστασίας και κλείνουν με ασφάλεια», είπε η Αμερικανίδα υπουργός Ενέργειας.

Αναλυτές σημειώνουν ότι η μονάδα της Ζαπορίζια είναι διαφορετικού –ασφαλέστερου- τύπου από εκείνη του Τσέρνομπιλ, όπου και σημειώθηκε η χειρότερη πυρηνική καταστροφή στον κόσμο, το 1986.

Οι πιθανότητες έκρηξης ή διαρροής ραδιενέργειας είναι χαμηλές, λέει ο Tony Irwin, καθηγητής του Australian National University που λειτουργούσε πυρηνικά εργοστάσια στη Βρετανία για 30 χρόνια, σύμφωνα με τον Guardian.

Οι αντιδραστήρες προστατεύονται από μεγάλες τσιμεντένιες κατασκευές και έχουν ενσωματωμένα συστήματα πυρόσβεσης. «Προφανώς δεν είναι καλή ιδέα εάν αρχίσεις να ρίχνεις μεγάλους πυραύλους στους αντιδραστήρες», τόνισε. Όμως εξήγησε ότι αυτού του τύπου οι αντιδραστήρες (PWR – pressurised water reactor) είναι ασφαλέστεροι γιατί έχουν διπλό κύκλωμα. «Το νερό που ψύχει τον αντιδραστήρα βρίσκεται σε διαφορετικό κύκλωμα από εκείνο που τροφοδοτεί την ενέργεια στην τουρμπίνα και προς τα έξω», εξήγησε.

Επιπλέον, αυτοί οι αντιδραστήρες έχουν και εφεδρικό σύστημα ψύξης για έκτακτες ανάγκες.

Μόσχα: «Προβοκάτσια των Ουκρανών εθνικιστών η φωτιά στη Ζαπορίζια»

Για προβοκάτσια ουκρανών σαμποτέρ στον πυρηνικό σταθμό στη Ζαπορίζια κάνει λόγο, πάντως, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

«Τη νύχτα το εθνικιστικό καθεστώς του Κιέβου επιχείρησε μια τερατώδη προβοκάτσια δίπλα στον πυρηνικό σταθμό Ζαπορόζιε, που βρίσκεται υπό τον έλεγχο των ρωσικών δυνάμεων. Γύρω στις 02:00 π.μ., ρωσική μονάδα περιπολίας εκεί δέχθηκε επίθεση από ουκρανική ομάδα σαμποτέρ. Για να προκληθούν ανταποδοτικά πυρά, από τα παράθυρα του εκπαιδευτικού κτιρίου έξω από το πυρηνικό εργοστάσιο άνοιξαν σφοδρά πυρά κατά της Ρωσικής Φρουράς. Τα σημεία βολής των Ουκρανών σαμποτέρ στο κτίριο κατεστάλησαν. Βγαίνοντας από το κτίριο, η ουκρανική ομάδα το πυρπόλησε. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις έσβησαν τη φωτιά.» Ο πυρηνικός σταθμός λειτουργεί κανονικά, τα επίπεδα ραδιενέργειας είναι φυσιολογικά. Οι δηλώσεις του Β.Ζελένσκι που ακολούθησαν αμέσως, για την υποτιθέμενη απειλή στον πυρηνικό σταθμό και οι συνομιλίες του με την Ουάσιγκτον και το Λονδίνο δεν αφήνουν καμία αμφιβολία. Ο σκοπός της προβοκάτσιας του καθεστώτος του Κιέβου σε μια πυρηνική εγκατάσταση είναι μια προσπάθεια να κατηγορηθεί η Ρωσία για δημιουργία πηγής ραδιενεργής μόλυνσης» αναφέρει το ρωσικό υπουργείο.

 

Δείτε επίσης

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν το πυρηνικό εργοστάσιο της Ζαπορίζια

 

Πηγή: ethnos.gr

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ