25ος τρύγος του Οινοποιείου Δουλουφάκη

Η φετινή χρονιά ήταν ξεχωριστή

Η φετινή χρονιά σηματοδοτεί την 25η επέτειο από τον πρώτο τρύγο του οινοποιού Νίκου Δουλουφάκη, πίσω στο μακρινό 1996, και ο ίδιος μας διαβεβαιώνει ότι κανένας από τους τρύγους δεν έμοιαζε με τους υπόλοιπους!

Κάθε εσοδεία ήταν διαφορετική, καθεμιά είχε τις δικές της προκλήσεις και δυσκολίες. Άλλες καλλιεργητικές και άλλες οινοποιητικές. Κάθε εσοδεία είχε οινοποιητικούς πειραματισμούς, άλλοτε επιτυχημένους και άλλοτε όχι. Σίγουρα αυτή η εμπειρία τον βοήθησε να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις μιας ξεχωριστής χρονιάς όπως τη φετινή.

Χρονιά που ξεκίνησε ιδανικά, αφού ο Νοεμβριος και ο Δεκέμβριος προσέφεραν τις βροχές που τόσο ανάγκη έχουν τα κλήματα. Ολόκληρη  την καλλιεργητική περίοδο οι  βροχοπτώσεις έφτασαν συνολικά τα 683 χιλιοστά.

To πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου ξεκίνησε με σχετικά θερμό καιρό και υπήρχε φόβος ότι θα άρχιζαν να βλασταίνουν τα αμπέλια πρώιμα. Ευτυχώς,  αποφεύχθηκε αυτός ο κίνδυνος με ένα κύμα κακοκαιρίας και χιονόπτωσης στα μέσα του μήνα.

Ο  Μάρτιος ήταν κρύος μήνας και δημιουργήθηκε ένα θέμα με ανοιξιάτικους παγετούς , ευτυχώς μικρής κλίμακας, μιας και οι αμπελώνες της περιοχής βρίσκονται κυρίως σε λόφους, οπότε επηρεάστηκαν ελάχιστα.

Όμως η φύση έδειξε ποιος έχει πάντα το πάνω χέρι όταν καλλιεργείς τη γη, πλήττοντας την περιοχή με 3 καύσωνες, με τον πρώτο να είναι πασχαλινός και να φιλοδωρεί τα αμπέλια με 37°C!

Ο πρώτος αυτός πασχαλινός καύσωνας επηρέασε αρνητικά την καρπόδεση. Αν τα συνήθη 700 κιλά/στρέμμα ήδη φαντάζουν ως μια πολύ μικρή –πλην απαραίτητη για ποιοτικά κρασιά- απόδοση, καταλαβαίνει κανείς πως ακούγονται τα 450! Ο δεύτερος στο τέλος του Ιουνίου άφησε μερικά εγκαύματα στις ράγες. Αλλά ο τρίτος καύσωνας του Ιουλίου, που είχε μεγαλύτερη διάρκεια και συγκριτικά υψηλότερες θερμοκρασίες, άφησε το αποτύπωμά του για τα καλά. Οδήγησε σε αφυδάτωση κάποιες ποικιλίες, ενώ κάποιες πιο ανθεκτικές κατάφεραν να «αντισταθούν». Οι ποικιλίες που έπληξε πιο πολύ το δεύτερο κύμα καύσωνα ήταν λευκές και κυρίως τα Μοσχάτα, όπου επηρεάστηκαν και ποσοτικά και ποιοτικά.

Η ώρα του τρύγου έφερε έναν πραγματικό χαμό: ποικιλίες να ωριμάζουν πολύ πρώιμα, όπως το Cabernet Sauvignon πρώτη φορά πριν το Syrah, σταφύλια που συνήθως τρυγούνται σε διάστημα 1 ½ μήνα να φτάνουν ταυτόχρονα στο οινοποιείο, υψηλούς αλκοολικούς βαθμούς, αλλά και αναπάντεχες, πανέμορφες οξύτητες…

Όμως οι δύσκολες χρονιές είναι και οι καλύτερες!

Πατήστε για να γνωρίσετε τα κρητικά κρασιά Δουλουφάκη


 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ