32ος Διαγωνισμός Αρχαίων Ελληνικών για μαθητές στα Χανιά

Στις 9 Απριλίου στο 1ο Λύκειο Νέας Χώρας, από τον Σύνδεσμο Φιλολόγων Ν.Χανίων

Ο 32ος Διαγωνισμός στα Αρχαία Ελληνικά του Συνδέσμου Φιλολόγων Νομού Χανίων, στον οποίο λαμβάνουν μέρος οι μαθητές της Β' και Γ' τάξης Λυκείου του νομού Χανίων, θα γίνει το Σάββατο 9 Απριλίου 2022 στο 1ο Λύκειο (Νέα Χώρα), στις 5.30 μ.μ., με διάρκεια εξέτασης 3 ώρες (5.30 – 8.30 μ.μ.).

Στους/Στις μαθητές/τριες θα δοθεί:

1) Αδίδακτο Κείμενο αττικού ή αττικίζοντα συγγραφέα 12-20 στίχων, στερεότυπης έκδοσης με νοηματική συνοχή

2) Παράλληλο Κείμενο στη Νέα Ελληνική από την αρχαία, νεοελληνική ή παγκόσμια γραμματεία, για συσχετισμό με το Αδίδακτο Κείμενο. 

Ζητείται:

  1. να αποδώσουν στη Νέα Ελληνική μέρος του κειμένου, από 8 έως 10 στίχους (20 Μονάδες)
  2. να απαντήσουν σε μια ερώτηση κατανόησης, με την οποία ζητείται να αποκωδικοποιήσουν σημεία του κειμένου και να αντλήσουν βασικές πληροφορίες, που εντοπίζονται στο κείμενο. Η ερώτηση μπορεί να διαιρείται σε δύο υποερωτήματα, με τη μορφή ερωτήσεων ανοικτού ή κλειστού τύπου (σωστό ή λάθος, πολλαπλών επιλογών, αντιστοίχισης, συμπλήρωσης κενών κ.λπ.), (10 Μονάδες)
  3. να συσχετίσουν το Παράλληλο Κείμενο, με το Αδίδακτο Κείμενο (ομοιότητες-διαφορές) (10 Μονάδες)
  4. να απαντήσουν σε μία ερώτηση λεξιλογική-σημασιολογική (σύνδεση λέξεων αρχαίας και νέας, διατήρηση ή αλλαγή της σημασίας τους, οικογένειες ομόρριζων λέξεων, απλών ή σύνθετων, συνώνυμα, αντώνυμα) (10 Μονάδες)
  5. σε μία ερώτηση γραμματικής, η οποία μπορεί να αναλύεται σε δύο υποερωτήματα, (15 Μονάδες)
  6. σε μία ερώτηση συντακτικού (π.χ. αναγνώριση λέξεων/φράσεων/προτάσεων/άλλων δομικών στοιχείων του κειμένου, μετασχηματισμός μέρους του κειμένου ως προς τη δομολειτουργική του διάσταση), η οποία μπορεί να αναλύεται σε δύο υποερωτήματα. (15 Μονάδες)

Τα θέματα του διαγωνισμού, θα τα επιλέξει ειδική επιτροπή που θα οριστεί. Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και η βράβευση των μαθητών, θα γίνει τον Μάιο.

 

 

 

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και τα Χανιά

 

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ