50 χρόνια Γενεύη – Λοιμωδών

Newsroom
Newsroom

Συγκινητική η παρουσίαση του βιβλίου του Ελβετού φιλέλληνα Julien Grivel και η ανακήρυξή του σε επίτιμο Δημότη του Δήμου Αγίας Βαρβάρας

Σε κλίμα συγκίνησης έγινε χτες η παρουσίαση του βιβλίου του Ελβετού φιλέλληνα Julien Grivel και η ανακήρυξή του σε επίτιμο Δημότη του Δήμου Αγίας Βαρβάρας

Μέσα στο κατάμεστο Δημοτικό Κινηματοθέατρο της Αγίας Βαρβάρας «Γιάννης Ρίτσος» (οδός Κρήτης και Θεμιστοκλέους, Μετρό Αγίας Βαρβάρα) ο ομώνυμος Δήμος, η Βιβλιοθήκη «Μανώλης Φουντουλάκης», η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρία και ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Χανσενικών παρουσίασαν χτες βράδυ το τελευταίο αυτοβιογραφικό βιβλίο του Ελβετού φιλέλληνα ουμανιστή οδοντιάτρου Julien Grivel με τίτλο «ΕΛΛΑΔΑ, Η δική μου Ιθάκη» που εκδόθηκε τον περασμένο Μάιο με την οικονομική στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, με προλεγόμενα του Γ. Γ. της Ακαδημίας Αθηνών Χρ. Ζερεφού, του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης Γ. Κοντάκη και σε επιμέλεια έκδοσης του πολιτικού μηχανικού Κ. Μαυρικάκη.

Η συγκινητική εκδήλωση τελούσε υπό την αιγίδα της πρεσβείας της Ελβετίας στην Ελλάδα με την παρουσία και το θερμό χαιρετισμό του ίδιου του πρέσβη κ. Stefan Estermann. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ακόμη και χαιρέτησε ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης.

Για το μεγάλο φιλέλληνα που φέτος κλείνουν ακριβώς 50 χρόνια από τότε που συνάντησε για πρώτη φορά την «υπόγεια, σιωπηλή και οδυνηρή Ελλάδα» και που συνεχίζει να διατηρεί μια ζωντανή τη σχέση με τους Έλληνες φίλους του ακόμη και μετά τη συνταξιοδότησή του ενώ παράλληλα γνωρίζει από κοντά τους τουριστικούς και μη τόπους της χώρας μας, όχι ως τουρίστας αλλά ως περιηγητής και ως ανθρωπολόγος, μίλησαν οι:

Ο Νίκος Παπακωνσταντόπουλος, συνταξ. Νοσηλευτής του Νοσοκομείου Λοιμωδών και Συγγραφέας,

Η Δρ Μαριάννα Καραμάνου, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος, Καθηγήτρια Ιστορίας της Ιατρικής (Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ),

Ο Δρ Βασίλειος Παπαρίζος, Δερματολόγος-Αφροδισιολόγος, Διευθυντής Μονάδας Ειδικών Λοιμώξεων (Νοσοκομείο «Ανδρέας Συγγρός»), 

Ο Θωμάς Σίδερης, Δημοσιογράφος,  Δημιουργός Ντοκιμαντέρ, υπ. Διδάκτωρ Κοινωνικής Γεωγραφίας, και

Ο Δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας κ. Λάμπρος Μίχος, ο οποίος ανέγνωσε την από 8 Νοεμβρίου 2022 ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου της πόλης σύμφωνα με την οποία αποφασίζεται:

1/. Η πραγματοποίηση εκδήλωσης, την 30ή Νοεμβρίου, προς τιμήν του Ζουλιέν Γκριβέλ στο κινηματοθέατρο «Γιάννης Ρίτσος», σε συνεργασία με την «ΑΜΚΕ Βιβλιοθήκη Μανώλης Φουντουλάκης», το τμήμα Ιστορίας της Ιατρικής Σχολής Αθηνών (ΕΚΠΑ), τον Σύνδεσμο Χανσενικών Ελλάδος, την Περιφέρειας Κρήτης και υπό την Αιγίδα της Ελβετικής Πρεσβείας. 

2/. Η ανακήρυξη του Ζουλιέν Γκριβέλ, λόγω των εξαιρετικών υπηρεσιών και της ανθρωπιστικής δράσης και προσφοράς του στην πατρίδα, στην πόλη μας και στους ανθρώπους μας, σε επίτιμο δημότη του Δήμου μας. 

3/. Η ονομασία του τμήματος της οδού Αριστοφάνους από την είσοδο του Κέντρου Περίθαλψης Χρονίως Πασχόντων, όπου η οδός Ιπποκράτους μέχρι την οδό Κυκλάδων, σε οδό Julien Grivel (Ζουλιέν Γκριβέλ) με υποσημειούμενη την ιδιότητα και τη δράση του. Ανάμεσα στα ονόματα των Αριστοφάνη και Ιπποκράτη θα παρεμβαίνει πανάξια το όνομα του Julien Grivel. 

4/. Η υποστήριξη της πρότασης χορήγησης τιμητικής πολιτογράφησης στο Julien Grivel, την οποία ο πολιτικός μηχανικός Κωνσταντίνος Μαυρικάκης επιμελητής της έκδοσης του βιβλίου (σημ: και συνεργάτης μας στο Cretalive) υπέβαλε από τον Σεπτέμβριο του 2021 στη Γενική Γραμματεία Ιθαγένειας του  Υπουργείου Εσωτερικών. 

Ο τιμώμενος απάντησε με τα άπταιστα ελληνικά του και καταχειροκροτούμενος ευχαρίστησε για την τιμή.

Την εκδήλωση χαιρέτησε εκ μέρους της Βιβλιοθήκης Μανόλης Φουντουλάκης η γιατρός κ. Ελένη Παπαρίζου ενώ το συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο δημοσιογράφος Παν. Φωτεινός και αποσπάσματα διάβασε ο ηθοποιός Μάξ. Μουμούρης, διευθυντής της Δραματικής Σχολής του Δήμου Αγίας Βαρβάρας.

Η εκδήλωση έκλεισε με την προβολή του συγκλονιστικού ντοκιμαντέρ «Η τάξη-L’Ordre» (44’, 1973) του Jean-Daniel Pollet σε σενάριο Maurice Born, γυρισμένο στην έρημη από ασθενείς Σπιναλόγκα και στην Αγία Βαρβάρα, τόπο νέου ιδιότυπου εγκλεισμού για τους αποθεραπευμένους, αλλά βαριά στιγματισμένους, χανσενικούς των κατοπινών χρόνων.


gri

Ο τιμώμενος ανάμεσα στον αν. υπουργό Εξωτερικών κ. Μιλτ. Βαρβιτσιώτη και τον Δήμαρχο Αγίας Βαρβάρας κ. Λάμπρο Μίχο.

gri

Στην πρώτη σειρά από δεξιά: Ο τιμώμενος Julien Grivel, ο αν. υπουργός Εξωτερικών κ. Μιλτ. Βαρβιτσίωτης και ο πρέσβης της Ελβετίας στην Ελλάδα κ. Stefan Estermann


 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ