Για πρώτη φορά πόσιμο νερό από τις πηγές του Αλμυρού!

Μαρία Αγαπάκη
Μαρία Αγαπάκη

Ανοιχτός στο ενδεχόμενο επέκτασης της υδροδότησης στον δήμο Ηρακλείου δήλωσε ο Μενέλαος Μποκέας

Με κάθε επισημότητα πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της επέκτασης για τη νέα μονάδα αφαλάτωσης της ΔΕΥΑ Μαλεβιζίου με παρόντες τον δήμαρχο κ. Μενέλαο Μποκέα, εκπροσώπους της Περιφέρειας Κρήτης, τον πρόεδρο και τον διευθυντή της ΔΕΥΑΜ, ενώ το παρών έδωσε και ο ΣΕΒΠΗ, ο οποίος εκπροσωπήθηκε από την Υπεύθυνη Εξωστρέφειας ΣΕΒΠΗ Τζίνα Τσαντρίζου. 

Πρόκειται για ένα έργο- τομή τόσο για τον δήμο Μαλεβιζίου όσο και για την ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου καθώς για πρώτη φορά χρησιμοποιείται πόσιμο νερό απευθείας από τις πηγές του Αλμυρού ποταμού.

Η μονάδα αφαλάτωσης, που εγκαινιάστηκε σήμερα, έχει δυνατότητα παραγωγής 3.000 κυβικών μέτρων νερού ημερησίως ενώ παράγονται ήδη ακόμα 2.000 κυβικά μέτρα νερού από τη μονάδα που λειτουργεί εδώ και 8 χρόνια. Ταυτόχρονα ενώ έχουν ήδη γίνει υποδομές για 11.000 κ.μ. νερού.

Το έργο αυτό είναι η απαρχή για την αξιοποίηση των υδάτων προς όφελος των τοπικών κοινωνιών με ήπια ανάπτυξη και περιβαλλοντικά φιλικό πρόσημο.

monada afalatosis malevizi 5

«Η ποσότητα νερού φθάνει να καλύψει τις ανάγκες ύδρευσης του Μαλεβιζίου. Σήμερα είναι μια ιστορική μέρα για το δήμο Μαλεβιζίου, για το νομό Ηρακλείου και για ολόκληρο το νησί καθώς για πρώτη φορά συνδέεται απευθείας το δίκτυο υδροδότησης της ΔΕΥΑΜ με τον Αλμυρό ποταμό. Αυτό είναι η μεγάλη επιτυχία. Αυτό καθιστά την ημέρα ιστορική» ανέφερε σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Μενέλαος Μποκέας. Ταυτόχρονα απηύθυνε «ένα μεγάλο ευχαριστώ στην Περιφέρεια Κρήτης για την αγαστή συνεργασία που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια και προσωπικά στον κ. Σταύρο Αρναουτάκη που πίστεψε από την πρώτη στιγμή σε αυτό το έργο».

monada afalatosis malevizi 3

monada afalatosis malevizi 1

Επίσης, ο κ. Μποκέας άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για τη συζήτηση μίας περαιτέρω αξιοποίησης των υδάτων για τις τοπικές κοινωνίες ευρύτερα. Στο ίδιο πνεύμα με τον δήμαρχο κινήθηκε και στην ομιλία του ο κ. Νίκος Ξυλούρης, αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος ο οποίος τόνισε ότι «ο σχεδιασμός για την αξιοποίηση του Αλμυρού θα πρέπει να είναι πολύ μεγαλύτερος και να μην αφορά μόνο τον δήμο Μαλεβιζίου γιατί είναι τεράστιες οι ποσότητες αλλά ολόκληρο το βόρειο μέτωπο, τον δήμο Ηρακλείου και όχι μόνο».

«Είναι ένα έργο πάρα πολύ επίκαιρο με όλα αυτά που συμβαίνουν στην Κρήτη και σε όλο τον κόσμο με τη λειψυδρία. Είναι ένα έργο που σχεδιάζεται πάρα πολλά χρόνια» τόνισε ο κ. Αλέξανδρος Υφαντής πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Sychen που υλοποίησε το έργο.

«Είναι μία ιδιαίτερη μέρα για το Μαλεβίζι καθώς καταφέραμε επιτέλους να πάρουμε την πολυπόθητη ποσότητα του Αλμυρού με τα νέα 3.000 κ.μ. και συνολικά να παίρνουμε 5.000 κ.μ νερού. Μία μεγάλη διαχρονική επιτυχία η οποία ξεκίνησε από το 2007 οπότε τέθηκαν τα θεμέλια για να γίνει το έργο από το Θείο δώρο που μας έχει δώσει η φύση. Ουσιαστικά λύνεται το πρόβλημα της λειψυδρίας για το δήμο μας για τα επόμενα χρόνια» τόνισε ο  πρόεδρος της ΔΕΥΑΜ κ. Τάσος Λιαδάκης.

Το παρών στα εγκαίνια της μονάδας έδωσε και ο επιχειρηματίας κ. Μιχάλης Λεμπιδάκης.

lempidakis

monada afalatosis malevizi 2

monada afalatosis malevizi 4

 

 

Δείτε επίσης:

Εγκαίνια της νέας μονάδας αφαλάτωσης της ΔΕΥΑ Μαλεβιζίου

 

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ