Το αεροδρόμιο, τα 45 χιλιάδες τετραγωνικά και το ανύπαρκτο σχέδιο!

Κάνουν μελέτες επί χάρτου χωρίς να υπολογίζουν τον...ξενοδόχο που δεν είναι άλλος από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας

 

Όλα δείχνουν ότι θα ξαναζήσουμε…στιγμές δόξας όπως συνέβη με την βάση Γουρνών όταν έφυγαν οι Αμερικάνοι. Οπως έγινε επί είκοσι χρόνια με το Ελληνικό που μόλις τώρα έχει ξεκινήσει η αξιοποίησή του! Τι θα συμβεί άραγε με το αεροδρόμιο Ηρακλείου όταν αυτό κλείσει! Το πιθανότερο είναι να ζήσουμε την ίδια εγκατάλειψη και τα ίδια προβλήματα  αν λάβουμε υπόψιν τα σχέδια που γίνονται, τις μελέτες και τις δηλώσεις των αρμοδίων τοπικών παραγόντων. Ίσως δούμε βέβαια εκεί να πηγαίνουν και να εγκαθίστανται Ρομά που ξέρουν να καλύπτουν το κενό!

Το αεροδρόμιο Καστελίου είναι μια πραγματικότητα. Είτε διαφωνεί κανένας, είτε συμφωνεί το έργο έχει δρομολογηθεί , το έχει αναλάβει μια σοβαρή κοινοπραξία και τα επόμενα χρόνια, εκτός απροόπτου,  θα είναι έτοιμο. Σε 5 χρόνια; Σε 7; Σε δέκα; Το αεροδρόμιο Καζαντζάκης θα παύσει την λειτουργία του, θα μετακομίσει στο Καστέλι  και τότε θα μείνουν χιλιάδες στρέμματα «προς αξιοποίηση» στην ανατολική πλευρά του Ηρακλείου. Αυτό είναι ξεκάθαρο, είναι στους όρους του διαγωνισμού- δεν μπορεί να λειτουργήσει εδώ δεύτερο αεροδρόμιο- όπως και είναι δεδομένο ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσων που θα δανειοδοτήσει το ελληνικό δημόσιο θα έχει λόγο και άποψη για τα 3000 στρέμματα γης!

Ηδη ο δήμος Ηρακλείου εμφανίζεται έτοιμος να καταθέσει ένα χωρικό σχέδιο ώστε να διεκδικήσει να έχει λόγο και άποψη για την ανάπλαση της περιοχής. Παρουσιάστηκαν την περασμένη εβδομάδα μάλιστα τα στοιχεία της μελέτης που ανατέθηκε. Είναι η πρώτη φάση του έργου μέσα από το οποίο καταγράφεται η διεθνής εμπειρία σε αντίστοιχες περιπτώσεις και ένα προτεινόμενο σενάριο για το τι ακριβώς μπορεί να γίνει στην περιοχή.

Η πρόταση αφορά στη δημιουργία πρασίνου σε ποσοστό 30% , διπλή ανάπλαση 20%, τη δημιουργία μιας ζώνης καινοτομίας και τεχνολογικό πάρκο σε ποσοστό 15% και εμπορική δραστηριότητα σε ποσοστό 15 %. Πολλές και διάφορες σκέψεις, αρκετή θεωρία και…μάλλον χωρίς να λογιαριάζουν τον ξενοδόχο!

«Πραγματικά αναρωτιέμαι εάν γνωρίζουν τι συμβαίνει στην περιοχή. Και πως μόνο ένα μικρό κομμάτι της ανήκει στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας και όλο σχεδόν το άλλο στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας» είπε στην εφημερίδα «Πατρις» πολύπειρος αξιωματικός που γνωρίζει πλέον ότι όχι μόνο δεν έχει αλλάξει ο σχεδιασμός για το αεροδρόμιο Ηρακλείου, αλλά σκοπός είναι να ενισχυθεί κιόλας ο ρόλος του!

«Προφανώς το αεροδρόμιο θα φύγει όταν κατακευαστεί το αεροδρόμιο στο Καστέλι. Αλλα μιλάμε για το πολιτικό αεροδρόμιο! Ποιος έχει λογαριάσει την Πολεμική Αεροπορία; Διαβάζουμε τις δήθεν μελέτες και φρίττουμε! Δεν γνωρίζουν ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα αμυντικό δόγμα σε εξέλιξη, ένας σχεδιασμός; Ποιος είπε ότι θα αποχωρήσει η Πολεμική Αεροπορία από το Ηράκλειο ειδικά υπό αυτές τις γεωπολιτικές συνθήκες, τα εθνικά προβλήματα που υπάρχουν;» ανέφερε.

Πηγές μάλιστα του ΓΕΑ προσέθεταν ότι «καθένας ξέρει ότι αυτή τη στιγμή στην περιοχή υπάρχουν πολύπλοκα συστήματα, αμυντικά και όχι μόνο που δεν μπορούν να φύγουν από το αεροδρόμιο. Δεν καταλαβαίνουμε τι σχεδιασμούς κάνουν ορισμένοι»…

Και τα κτήρια;

Το βασικό ερώτημα που προκύπτει είναι εάν υπάρχει πραγματικό σχέδιο για τον χώρο του αεροδρομίου. Βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο. Διότι θα μιλάμε έτσι κι αλλιώς για δυο διαφορετικές περιόδους.

Η μία περίοδος είναι η μέρα που θα κλείσει το αεροδρόμιο Καζαντζάκης με το ξεκίνημα της λειτουργίας του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι.

«Ας πούμε ότι το αεροδρόμιο Καστελίου είναι έτοιμο να λειτουργήσει την 1η Μαϊου του 2027. Το αεροδρόμιο Καζαντζάκης θα κλείσει στις 30 Απριλίου, θα γίνει η τελευταία πτήση. Η ΥΠΑ τα μαζεύει και φεύγει. Στην ουσία δεν θα πάρει τίποτα. Ανθρώπους και αρχεία μόνο. Καμία υποδομή δεν θα μεταφερθεί αφού όλα θα είναι καινούργια στο Καστέλι. Τι θα γίνουν την επομένη τα κτήρια των 45 χιλιάδων τετραγωνικών και ο εξοπλισμός τους; Μέχρι να γίνει η περίφημη αξιοποίηση τι θα απογίνουν αυτά τα κτήρια;» αναρωτιόταν παλαιός αυτοδιοικητικός που παρακολουθεί με ανησυχία τις εξελίξεις.

«Τι θα κάνουμε; Θα πάμε εκεί τους πρόσφυγες; Θα πάνε κι εκεί Ρομά; Τι σχέδιο έχει ο δήμος και το κράτος για να γίνει μια σοβαρή αξιοποίηση των κτηρίων; Θα μπορούσε να είναι μια πρόταση να γίνει ένα διοικητικό κέντρο στην περιοχή, να είναι όλες οι υπηρεσίες εκεί. Ακόμη και τα δικαστήρια μέχρι να φτιαχτούν τα σχεδιαζόμενα μέγαρα στο λιμάνι!» αναφέρει.

Δυστυχώς δεν θα γίνει τίποτα. Δεν είμαστε μάντεις κακών αλλά κι αυτοί που σχεδιάζουν τώρα ξέρουν ότι…κανένας δεν θα τους αναζητήσει για να αποδώσει ευθύνες!

 

 

 

ΠΗΓΗ Εφημερίδα ΠΑΤΡΙΣ, Cretalive

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ