“Αφαντες” οι θέσεις στάθμευσης στην Παλιά Πόλη

“Αφαντες” οι θέσεις στάθμευσης στην Παλιά Πόλη

Αδιέξοδο στο θέμα της στάθμευσης στο δυτικό τμήμα της παλιάς πόλης αφού το πρόβλημα δεν φαίνεται να βρίσκει κάποια λύση ούτε μετά τη χθεσινή συνάντηση επαγγελματιών και κατοίκων της περιοχής με τον δήμαρχο Χανίων.

Στις 12 χθες το μεσημέρι περισσότεροι από 40 επαγγελματίες και κάτοικοι πραγματοποίησαν συνέλευση στην οδό Θεοτοκοπούλου, στην οποία συζήτησαν το θέμα της στάθμευσης ειδικά μετά την χάραξη του ποδηλατόδρομου στην ακτή Κανάρη (μπροστά στο κολυμβητήριο).

«Κατασκευάστηκε ξαφνικά χωρίς ενημέρωση ένας ποδηλατόδρομος. Μπράβο ,είμαστε υπέρ, δεν είμαστε αντίθετοι με τους ποδηλάτες. Αλλά όταν στερείς 100 θέσεις στάθμευσης για να φτιάξεις ποδηλατόδρομο, πρέπει να έχεις βρει και 100 νέες θέσεις» τόνισε ο κ. Μανώλης Μανατάκης που άνοιξε τη συζήτηση.

«Δεν έχουμε κάτι με τον ποδηλατόδρομο, αλίμονο έτσι είναι σε όλες τις Ευρωαπαικές πόλεις, αλλά πριν γκρεμίσεις πρέπει να κτίσεις. Πριν τον φτιάξουν θα έπρεπε να είχαν βρει που θα πάνε τα αυτοκίνητα αυτά» σημείωσε άλλη επαγγελματίας.
«Το ζήτημα είναι ζωτικό για τα καταστήματα μας γιατί με την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί ακόμα και τώρα που δεν έχει τουρισμό είναι πολύ δύσκολο σε κάποιον να προσεγγίσει το δυτικό τμήμα της παλιάς πόλης» τόνισε η κ. Γεωργία Μαρκουλάκη από το σύλλογο τουριστικών καταστημάτων παλιάς πόλης. Οι συμμετέχοντες συμφώνησαν επίσης στο ότι θα πρέπει οι μόνιμοι κάτοικοι να μπορούν να παρκάρουν και στο χώρο στάθμευσης στην πλατεία Τάλω αλλά και σε ένα άλλο σημείο πίσω από την οδό Θεοτοκοπούλου. Επισήμαναν μάλιστα πως θα πρέπει να είναι αυστηροί στους προμηθευτές στην τήρηση των ωραρίων και στο ότι να χρησιμοποιούν τροχήλατα καρότσια για τη μεταφορά των προϊόντων τους και όχι οχήματα.

Οι συγκεντρωμένοι κατέληξαν στο να προτείνουν στη δημοτική αρχή να εξασφαλίσει όλο το οικόπεδο της ΑΒΕΑ για στάθμευση, να ζητηθεί το τμήμα τη τάφρου στο βορειοδυτικό μέρος της ανάμεσα στην οδό Πειραιώς και στο 2ο Δ.Σ. και σε τρίτη φάση να δοθεί η αυλή του 2ου Δ.Σ.

Λίγο μετά τις 1.30 στη συνέλευση προσήλθε ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης με συνεργάτες του. Ο κ. Σημανδηράκης επισήμανε πως με τη δημιουργία του ποδηλατόδρομου και την αξιοποίηση του ΣΒΑΚ (Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας) η περιοχή θα αναβαθμιστεί και θα βελτιωθεί. Ο ίδιος απαντώντας στα αιτήματα των κατοίκων τους ενημέρωσε πως το οικόπεδο της ΑΒΕΑ (νότιο -δυτικό τμήμα) θα αξιοποιηθεί από τους ιδιοκτήτες του για να κατασκευάσουν τουριστικά καταλύματα και ότι για την τάφρο υπάρχουν αντιρρήσεις. Τέλος επισήμανε ότι ο Δήμος έχει βρει στον Κλαδισό και αναζητεί και σε άλλες περιοχές κατάλληλα οικόπεδα για να τα αξιοποιήσει ως χώρους στάθμευσης όπου οι οδηγοί θα αφήνουν τα αυτοκίνητα τους και θα μετακινούνται προς την πόλη με mini bus. Σε αυτό το σημείο πάντως κάτοικοι παρατήρησαν πως θα πρέπει πρώτα να λειτουργήσουν τα περιφερειακά πάρκιγκ και μετά να γίνουν οι όποιες παρεμβάσεις στα όρια της παλιάς πόλης.

Από τους κατοίκους στα πλαίσια της συνέλευσης μπήκαν και άλλα θέματα όπως ο φωτισμός στην πλατεία Τάλω, η τοποθέτηση χαρτών και ενημερωτικών πινακίδων.

Άλλοι πάλι τόνισαν την ανάγκη για ένα ολιστικό σχέδιο για την παλιά πόλη. «Τα τελευταία χρόνια με εξαίρεση φέτος είχαμε ραγδαία αύξηση του τουρισμού. Πόσο θα αντέξει παραπάνω η παλιά πόλη; Έχουν γίνει δεκάδες ξενοδοχεία και άλλες τουριστικές μονάδες που δεν μπορούν να υποστηριχθούν. Απαιτείται ένα σχέδιο που θα κάνει την πόλη βιώσιμη στα πλαίσια της αειφορίας» τονίσθηκε μεταξύ άλλων.

Πηγή: Χανιώτικα Νέα

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ