Αγία Τριάδα: Ένταξη στη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη θέλουν οι κάτοικοι

Newsroom
Newsroom

Η αναβάθμιση της ιστορικής συνοικίας βρέθηκε στο επίκεντρο συνάντησης - Τι λέει ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος της περιοχής

Το μείζον ζήτημα της ανάπλασης και αναβάθμισης της ιστορικής συνοικίας του Ηρακλείου, της Αγίας Τριάδας, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε η διοίκηση του Περιβαλλοντικού Συλλόγου με τον δήμαρχο Βασίλη Λαμπρινό και τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων Γιάννη Αναστασάκη. Ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος επιδιώκει την ένταξη της περιοχής στις Ολοκληρωμένες Χωρικές Παρεμβάσεις για τον αστικό χώρο και πιο συγκεκριμένα στο σχέδιο της Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης. 

Παρ' όλα αυτά, όπως επισημαίνεται και στη σχετική ανακοίνωση του Περιβαλλοντικού Συλλόγου, η δημοτική αρχή προωθεί τη λύση της ανάπλασης ενός τμήματος δρόμων της ιστορικής συνοικίας, αντιμετώπιση την οποία ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος θεωρεί ελλιπή. 

Στη σχετική ανακοίνωση επισημαίνονται τα εξής:

"Στις 12 Οκτωβρίου το Δ.Σ. του Συλλόγου είχε ζητήσει και είχε συνάντηση με τον Δήμαρχο με θέμα τι γίνεται με την «ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΗΣ ΑΓ. ΤΡΙΑΔΑΣ.

Στη συνάντηση παρευρέθησαν, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, ο Προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας και Μηχανικός Σύμβουλος του Αντιδημάρχου.

Το Δ. Σ. διαμαρτυρήθηκε στο Δήμαρχο γιατί η Ανάπλαση της Αγ. Τριάδας έχει παραπεμφθεί στις καλένδες παρά το ότι είναι η μόνη συνοικία, η οποία από τον Ιούλιο του 2018 έχει νέο εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο και από τον Φεβρουάριο του 2019 έχει από τον μελετητή (Γραφείο Πανταζή) μελέτη και σχέδια σε επίπεδο οριστικής μελέτης, που δεν έχουν άλλες περιοχές στις οποίες έγιναν και γίνονται αναπλάσεις.
Δήλωσε επίσης ότι θεωρεί αδικαιολόγητη και απαράδεκτη αυτή την κατάσταση και μετέφερε τη διαμαρτυρία και αγανάκτηση των κατοίκων, οι οποίοι 25 χρόνια τώρα ακούν την επικείμενη Ανάπλαση, την οποία και δε βλέπουν παρά το ότι διακηρύχτηκε ότι είναι πρώτη προτεραιότητα. Δικαιολογία ήταν ότι περιμέναμε το “Σχέδιο” για να γίνει η Ανάπλαση. Το Σχέδιο και η Μελέτη έχουν έρθει πριν από 4 χρόνια και ακόμα τίποτα ενώ βλέπουν ότι η κατάσταση γίνεται κάθε μέρα και χειρότερη με την Αγ. Τριάδα να μεταβάλλεται σε γκέτο.
Αναφέρθηκε στο πρόγραμμα URBACT –KAIROS με το οποίο η Ε.Ε. επιδιώκει την αναζωογόνηση ιστορικών συνοικιών Ευρωπαϊκών πόλεων μεταξύ των οποίων και η Αγ. Τριάδα. Το πρόγραμμα αυτό στοχεύει στην “ενδυνάμωση της βιώσιμης ολοκληρωμένης αστικής ανάπτυξης σε πόλεις της Ευρώπης“. Η Αγ. Τριάδα επελέγη μεταξύ άλλων ως μία τέτοια ιστορική συνοικία Ευρωπαϊκής πόλης, και στα πλαίσια αυτά ο Δήμος “έτρεξε” δια της Αντιδημαρχίας Αναπτυξιακού Προγραμματισμού με τη συμμετοχή του Περιβαλλοντικού Συλλόγου μια διαδικασία, η οποία ολοκληρώθηκε και παρουσιάστηκε με συγκεκριμένα αποτελέσματα και προτάσεις.

Με βάση αυτά καταγράφεται ότι η Αγ. Τριάδα αποτελεί έναν χαρακτηριστικό χώρο παρέμβασης εφαρμογής της ΣΒΑΑ 2021-2027 καθ’ όσον ανταποκρίνεται πλήρως στον «Ειδικό Στόχο Ε.Σ. 5.1» που προβλέπει «προώθηση της ολοκληρωμένης κοινωνικής, οικονομικής και περιβαλλοντικής ανάπτυξης για όλους, πολιτισμό, φυσική κληρονομιά, βιώσιμο τουρισμό και ασφάλεια σε αστικές περιοχές» που αφορά στην εφαρμογή ολοκληρωμένων χωρικών παρεμβάσεων στον αστικό χώρο, δηλ. στη Βιώσιμη ΑστικήΑνάπτυξη (ΒΑΑ).

Βασιζόμενος στα ανωτέρω ο Σύλλογος δήλωσε ότι η Αγ. Τριάδα αποτελεί αντιπροσωπευτική περίπτωση και μόνο στα πλαίσια αυτά θα πρέπει να αντιμετωπιστεί συνολικά η ανάπλαση και αναζωογόνηση της Αγ. Τριάδας με δυνατότητα ένταξης στο ΒΑΑ 2021-2027, σημειώνοντας μάλιστα ότι μπορεί αυτοτελώς να αποτελέσει ένα ολοκληρωμένο ΒΑΑ η Αγ. Τριάδα.

Σε τούτο συνηγορούν οι αποτυπώσεις, που καταγράφονται στο «Περιφερειακό Παρατηρητήριο Κοινωνικής Ένταξης» για το Ηράκλειο, όπου τα στοιχεία για την Αγ. Τριάδα είναι γενικά σε όλους τους τομείς τα χειρότερα από κάθε άλλη περιοχή του Ηρακλείου (εργασία, εκπαίδευση, μακροχρόνια ανεργία, θύλακες αποστέρησης, επιχειρηματικότητα (κ.λ.π) (https://socialobservatory.crete.gov.gr/index.php?lang= gr&com=pages&item=64 )

Διαφώνησε με την πρόταση που διατυπώθηκε από τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών έργων, ο οποίος παρουσίασε ένα σχεδιασμό για την ανάπλαση ενός τμήματος (μερικών δρόμων) της Αγ. Τριάδας διότι αφενός τη θεωρούσε πολύ μικρό και απαιτούσε μεγαλύτερο και αντιπροσωπευτικό τμήμα αφετέρου διότι υπάρχει η κακή εμπειρία της «Ανάπλασης της οδού ΔΕΛΗΜΑΡΚΟΥ», για την οποία εδώ και δυο χρόνια υποτίθεται ότι προκηρύσσεται η κατασκευή του έργου, όμως ακόμα ψάχνουν χρηματοδότηση. Περνάνε τα χρόνια, και πότε τα χρήματα από το τεχνικό πρόγραμμα μετακινούνται σε άλλες προτεραιότητες, πότε αναζητείται χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο ή από τον Ταμείο Ανάκαμψης και πάει λέγοντας.

Επίσης δήλωσε ότι είναι φυσικό να μην ενδιαφέρουν το Σύλλογο και τους κατοίκους της Αγ. Τριάδας οι δικαιολογίες που ανέφερε ο Αντιδήμαρχος, για «φορτωμένο» με έργο προσωπικό της Υπηρεσίας, ότι αναζητούν ιδιώτες μηχανικούς ή ότι απασχολούν περιστασιακά και μηχανικό από τη ΔΗΚΕΥ, ούτε για άλλες δυσκολίες, αντιπαραβάλλοντας ότι όπως έχουν γίνει μελέτες για τόσα έργα που έγιναν και γίνονται στη θητεία του θα μπορούσαν να έχουν γίνει και για την Αγ. Τριάδα, (την προτεραιότητα της οποίας είχε δηλώσει ο Δήμαρχος) όπου και «Σχέδιο» έχει και σχέδια Οριστικής Μελέτης.

Τελικά υιοθετήθηκε από τον Δήμαρχο, ο οποίος και έδωσε εντολή για άμεση εκπόνηση, η πρόταση του Αντιδημάρχου για την προετοιμασία του προταθέντος τμήματος.

Ο Σύλλογος θεωρεί ελλιπή αυτή την αντιμετώπιση για την Αγ.Τριάδα και δηλώνει ότι μόνο μέσα από την ένταξη της Αγ. Τριάδας σε ΒΑΑ, σύμφωνα με τα προεκτεθέντα, μπορεί αυτή η ιστορική μα απαξιωμένη και εγκαταλελειμμένη συνοικία στο κέντρο της παλιάς πόλης να έχει μια ολοκληρωμένη και βιώσιμη αστική ανάπτυξη και ότι με κάθε μέσο θα αγωνιστεί ώστε η Αγ. Τριάδα να ενταχθεί και να πάρει τη θέση που της πρέπει ανεξάρτητα από δυσκολίες και εμπόδια".

Φωτογραφία από Περιβαλλοντικό Σύλλογο Αγίας Τριάδας via Facebook

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ