"Αγκάλιασαν" μαθητές και εκπαιδευτικούς από ξένες χώρες

"Αγκάλιασαν" μαθητές και εκπαιδευτικούς από ξένες χώρες
Newsroom
Newsroom

Με απόλυτη επιτυχία η φιλοξενία των εταίρων στα πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus+ “Children’s Rights in Digital Stories” του Γυμνασίου Αρχανών.

Την εβδομάδα 2-6 Μαΐου 2022, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+ “Children’s Rights in Digital Stories” (2019-1-SK01-KA229-060677), το  Γυμνάσιο Αρχανών υποδέχτηκε τις αποστολές  των εταίρων του από Σλοβακία,  Ιταλία και  Πορτογαλία (πέντε μαθητές και δύο εκπαιδευτικοί από κάθε χώρα).
 
Το συγκεκριμένο ευρωπαϊκό πρόγραμμα, το οποίο είναι ένα από τα τρία προγράμματα ΚΑ229 που "τρέχουν" αυτή τη σχολική χρονιά στο Γυμνάσιο Αρχανών, έχει ως στόχο τη δημιουργία ψηφιακών ιστοριών σχετικές με τα δικαιώματα των παιδιών, όπως αυτά περιγράφονται στη Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Παιδιού η οποία υιοθετήθηκε από τη Γ.Σ. του ΟΗΕ στις 20/11/1989 .

Children’s Rights in Digital Stories

Η εβδομάδα ξεκίνησε με μια παραδοσιακή υποδοχή των εταίρων με τοπικούς χορούς, τραγούδια και ντόπια κεράσματα και συνεχίστηκε με ξενάγηση των αποστολών στους χώρους του σχολείου.


Τις επόμενες μέρες οι μαθητές χωρισμένοι σε ομάδες βιντεοσκόπησαν, επεξεργάστηκαν και μόνταραν μικρές ψηφιακές ιστορίες για τα δικαιώματα των παιδιών σε σενάρια που είχαν γράψει οι ίδιοι, τις οποίες και παρουσίασαν στην τελική εκδήλωση του προγράμματος. Τα γυρίσματα των ψηφιακών ιστοριών έγιναν στην πανέμορφη περιοχή Φουρνί στις Αρχάνες.

Children’s Rights in Digital Stories


Επιπλέον καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας οι μαθητές όλων των χωρών, συμμετείχαν σε διάφορα εργαστήρια, όπως στο εργαστήριο 3D σχεδίασης και εκτύπωσης κατά  τα διάρκεια του οποίου σχεδίασαν και εκτύπωσαν στο 3D εκτυπωτή του σχολείου, αναμνηστικά μπρελόκ τα οποία πήραν μαζί τους οι μαθητές ως ενθύμιο. Επίσης συμμετείχαν σε εργαστήριο εικαστικών για τη σχεδίαση γκράφιτι σε τοίχο του σχολείου σχετικό με το θέμα του προγράμματος.


Τέλος μαθητές και εκπαιδευτικοί περιηγήθηκαν και ανακάλυψαν τις ομορφιές και τα ιστορικά στοιχεία της κωμόπολη των Αρχανών μέσω ενός καλά σχεδιασμένου actionbound (παιχνίδι βασισμένο στην τοποθεσία). Επισκέφτηκαν και ξεναγήθηκαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου, στον αρχαιολογικό χώρο της Κνωσσού και έγιναν δεκτοί στο ιστορικό κτίριο της Περιφέρειας Κρήτης, από την Αντιπεριφερειάρχη Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης, Απασχόλησης και Νέας Γενιάς κ. Κουτεντάκη.


Κατά την παραμονή των αποστολών στα μέρη μας όλοι οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον τόπο και την πολιτιστική μας κληρονομιά, να βιώσουν από κοντά την περίφημη κρητική φιλοξενία, αλλά και να καλλιεργήσουν το ομαδοσυνεργατικό πνεύμα, να βελτιώσουν τις γλωσσικές τους δεξιότητες και να αναπτύξουν σχέσεις και φιλίες με  ανθρώπους από διαφορετικούς τόπους και κουλτούρες.


Οι εντυπώσεις των αποστολών από την οργάνωση, τ’ αποτελέσματα του προγράμματος, τη φιλοξενία του σχολείου μας και τα αξιοθέατα των Αρχανών και του Ηρακλείου ήταν άριστες και συνοδεύτηκαν από προτάσεις επέκτασης και ενίσχυσης της συνεργασίας μας και στο μέλλον, στο πλαίσιο ευρωπαϊκών ή άλλων προγραμμάτων.

Children’s Rights in Digital Stories


Την παιδαγωγική ομάδα του προγράμματος αποτελούν οι καθηγητές Αλεξάκη Ελένη-Μαρία (Υπεύθυνη προγράμματος), Τυλλιανάκης Εμμανουήλ, Τερζάκη Ευαγγελία και Παντελάκη Ελευθερία, ενώ την ομάδα των μαθητών μας απαρτίζουν οι Παχάκη Κωνσταντίνα, Παχάκη Εμμανουέλλα, Ερωτοκριτάκη Έλενα, Ρεθεμιωτάκη Αναστασία, Ουσταμανωλάκη Αθήνα, Τζωρμπατζάκη Μελίνα, Ντρετάκη Μαρία, Ντερ Ειρήνη, Σκαρβελάκη Γεωργία, Ταβλαδωράκη Ελεάννα, Τρούλη Κατερίνα, Πατρινού Δάφνη, Τελάκη Σοφία, Σταματάκης Μιχάλης, Φραγκίσκος Γιώργος, Ουάσεφ Αργύρης, Τσουμπλέκας Οδυσσέας, Καζαντζάκης Ιάκωβος και Κακουδάκης Γιώργος.
 
Καθ’ όλη αυτή την εβδομάδα φιλοξενίας των εταίρων μας, αμέριστη ήταν η υποστήριξη των εκπαιδευτικών Φιλιππάκη Ιωάννας (Μουσικός), Τζανάκη Μαρίας(Καλλιτεχνικών) και Κρανιωτάκη Αικατερίνης (Γυμνάστρια) και φυσικά της Δ/ντριας του σχολείου μας κ. Μπρουχούτα Αργυρώς, ολόκληρου του Συλλόγου των καθηγητών του Γυμνασίου Αρχανών αλλά και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας, τους οποίους η παιδαγωγική ομάδα ευχαριστεί θερμά.


Το Γυμνάσιο Αρχανών ως Διαπιστευμένο Σχολείο Erasmus+ (Accredited School) την περίοδο 2021-27, θα συνεχίσει ενεργά και θα ενισχύσει την παρουσία του σε εθνικά και ευρωπαϊκά προγράμματα, με σκοπό την ανάπτυξη και προαγωγή των μαθητών και των καθηγητών του, τη  συνεργασία ατόμων και ομάδων, την ποιότητα, την ένταξη και την ισότητα, αλλά και τη δημιουργικότητα και την καινοτομία, που θα προσδώσουν προστιθέμενη αξία σε γνώσεις, εμπειρίες, δεξιότητες και στάσεις, τόσο των μαθητών και των καθηγητών του, όσο και της ευρύτερης κοινωνίας των Αρχανών.

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ