Αισιοδοξία για το αεροδρόμιο Καστελίου - Στο εργοτάξιο ο Υπουργός Άκης Σκέρτσος

Newsroom
Newsroom

Τον Φεβρουάριο του 2027 θα λειτουργήσει το εμβληματικό έργο, όπως τονίστηκε στη διάρκεια της επίσκεψης - Αυτοψία και στο ΠΑΓΝΗ

Ρεπορτάζ- Φωτογραφίες: Κατερίνα Παντινάκη

 

Το εργοτάξιο του νέου διεθνούς αεροδρομίου στο Καστέλι επισκέφθηκε το απόγευμα της Τρίτης ο Υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος, επικεφαλής κυβερνητικού κλιμακίου, μαζί με τον Υπουρό Αγροτικής Ανάπτυξης, Λ. Αυγενάκη, τον Υφυπουργό Ανάπτυξης Μάξιμο Σενετάκη και τον βουλευτή της ΝΔ, Κ. Κεφαλογιάννη.

Ο Υπουργός επιθεώρησε από κοντά το έργο και παρακολούθησε τις εργασίες που γίνονται.

skert

Όπως ανακοινώθηκε, το αεροδρόμιο θα λειτουργήσει τον Φεβρουάριο του 2027 αφού προηγηθεί δοκιμαστική περίοδος.

ske

Ο Υπουργός ρώτησε αν υπάρχει πρόβλημα εύρεσης προσωπικού για να λάβει την απάντηση ότι όπως γίνεται σε όλη την Ελλάδα, αυτό συμβαίνει και στην Κρήτη.

«Ανάπτυξη χωρίς κρίσιμες υποδομές δεν γίνεται» ανέφερε και σημείωσε ότι σε δύο χρόνια "η Κρήτη θα έχει το πιο σύγχρονο αεροδρόμιο, όχι μόνο στην Ευρώπη αλλά σε όλο τον κόσμο" το οποίο όπως είπε χαρακτηριστικά θα είναι ένα "έξυπνο" και "πράσινο" αεροδρόμιο, που θα έχει τη δική του παραγωγή ενέργειας και τη δίκη του ενεργειακή τροφοδότηση.

"Θα είναι ένα αεροδρόμιο που θα μπορεί να υποδεχθεί το διπλάσιο όγκο πτήσεων και επισκεπτών σε σχέση με το αεροδρόμιο Ν.Καζαντζάκης του Ηρακλείου" διευκρίνισε ο 'Ακης Σκέρτσος, συμπληρώνοντας ότι "είμαστε υπερήφανοι, γιατί από αυτή την κυβέρνηση ξεκίνησαν αυτά τα έργα και στη δική μας θητεία θεωρούμε και πιστεύουμε βάσιμα, ότι θα παραδοθούν και θα αποδοθούν σε χρήση. Για να έχουμε μια Κρήτη, η οποία θα αναπτύσσεται πάνω σε υγιείς βάσεις και με σωστές Ευρωπαϊκές προδιαγραφές και υποδομές" .

Σε ό,τι αφορά συνολικά τα έργα υποδομής, ο υπουργός Επικρατείας είπε ότι τα δύσκολα χρόνια της κρίσης, η χώρα έμεινε πίσω και πως στόχος είναι "οι περιφέρειες που ήταν πιο πίσω σε υποδομές, να αναπτυχθούν ταχύτερα, για να συγκλίνουν και με την Αττική και με την υπόλοιπη Ευρώπη ".

Όπως χαρακτηριστικά τόνισε "αυτό είναι και το στοίχημα των Ευρωεκλογών".

Από την πλευρά του παραχωρησιούχου ο κ.Μάνος Μουστάκας δήλωσε πως "παρά τις δυσκολίες προχωράμε γοργά στην υλοποίηση του δεύτερου μεγαλύτερου αεροδρομίου στη χώρα, το οποίο προβλέπεται να είναι το πρώτο σε αφίξεις τουριστών" ενώ εκ μέρους της κατασκευάστριας εταιρείας ο κ. Χρήστος Παναγιωτόπουλος τόνισε πως ήδη έχει ήδη υλοποιηθεί τμήμα του συνολικού έργου που φτάνει το 35% και στόχος παραμένει η ολοκλήρωση των εργασιών, κοντύτερα στο χρονοδιάγραμμα, που προβλέπει το νέο διεθνές αεροδρόμιο Ηρακλείου στο Καστέλι να λειτουργήσει το 2027 .

Αναφέρθηκε από τους εκπροσώπους της κοινοπραξίας ότι το μόνο οδικό έργο που δεν έχει δουλευτεί ακόμα είναι αυτό της σήραγγας και για όλο το υπόλοιπο τονίστηκε ότι βρίσκεται σε ικανοποιητικό επίπεδο. Να σημειωθεί ότι για τη σήραγγα οι τοπικές αρχές έχουν ζητήσει από το Υπουργείο το "πράσινο φως".

kast

Κρίσιμα θέματα, όπως ειπώθηκε, είναι αυτό του εξοπλισμού αεροναυτιλίας, η ρευματοδότηση και το θέμα του δρόμου για το οποίο υπάρχει η εμπλοκή της αρχαιολογίας που ζητά περίπου 2-3 χρόνια για διερεύνηση

Aναφέρθηκε ακόμα ότι μέσα στον επόμενο μήνα θα πέσουν τα ασφαλτικά στον αεροδιάδρομο ενώ πρόοδος καταγράφεται και στο κεντρικό κτίριο και στην θεμελίωση του πύργου ελέγχου.

O Υπουργός χαρακτήρισε το έργο απαραίτητο τονίζοντας με νόημα: "Είναι σημαντικό για την Κρήτη, τους Κρητικούς κι όσους αγαπάμε την Κρήτη!" ενώ επισήμανε ότι οι εργασίες είναι εντός χρονοδιαγράμματος.

Ο Άκης Σκέρτσος στο ΠΑΓΝΗ

" Η Ελλάδα είναι ολόκληρη ένα εργοτάξιο αυτή τη στιγμή, απ' άκρη σ' άκρη και αυτό συμβαίνει και στην Κρήτη " ανέφερε ο Υπουργός Επικρατείας.

sk

Ο κ. Σκέρτσος φτάνοντας στο Ηράκλειο, επισκέφθηκε το ΠΑΓΝΗ, βλέποντας από κοντά τις εργασίες που εκτελούνται για την ανέγερση του 5ου ορόφου που θα φιλοξενεί ογκολογικά περιστατικά. Πρόκειται για δύο χιλιάδες επιπλέον τετραγωνικά μέτρα και 44 πρόσθετες κλίνες που θα παραδοθούν το 2025, έργο που υλοποιείται από το Ταμείο Ανάκαμψης.

" Η δημόσια υγεία είναι το πολυτιμότερο αγαθό για τον καθένα από εμάς" τόνισε ο 'Ακης Σκέρτσος, επισημαίνοντας ότι "το ΕΣΥ αποτελεί από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις της μεταπολίτευσης και πρέπει να το προστατεύουμε σαν κόρη οφθαλμού".

"Επενδύουμε από το Ταμείο Ανάκαμψης 1,5 δις ευρώ για αναβαθμίσεις υποδομών σε όλη τη χώρα. Ογδόντα νοσοκομεία, 156 Κέντρα Υγείας, προκειμένου να μπορέσουμε να ανακαινίσουμε έναν εξοπλισμό που μέσα στην πάροδο των χρόνων είχε παλιώσει και δεν εξυπηρετούσε τις σύγχρονες ανάγκες".

Παράλληλα ο υπουργός Επικρατείας, εκτός από τις υποδομές, αναφέρθηκε και στη στήριξη του ανθρώπινου δυναμικού.

ske

"Επενδύουμε στο ανθρώπινο δυναμικό, προσλαμβάνουμε γιατρούς, νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό, για να στηρίξουμε τα νοσοκομεία μας και κυρίως" είπε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας ότι στην Ελλάδα, που είναι ακόμη πίσω σε σε ευρωπαϊκές υπηρεσίες ποιότητας, πρέπει να γίνει ένα "άλμα" στις επόμενες εκλογές.

sk

" Στις Ευρωεκλογές να ψηφίσουμε τη μοναδική πολιτική δύναμη που δίνει αυτήν την δυνατότητα, να γίνουμε δηλαδή, μία χώρα Ευρωπαϊκή και να θεραπεύσουμε τις πληγές της πολυετούς κρίσης" είπε ο κ. Σκέρτσος.

Σε ερώτηση για το αν έχει προβλεφθεί να δοθούν οικονομικά κίνητρα για να στελεχωθούν τα νοσοκομεία και να μην κηρύσσονται άγονες οι προκηρύξεις, σημείωσε ότι ήδη έχουν δοθεί οικονομικά κίνητρα και έχουν υπάρξει αυξήσεις τους μισθούς του υγειονομικού προσωπικού.

" Αυτό αφορά και τους γιατρούς και τους νοσηλευτές" είπε με νόημα και αναφέρθηκε ειδικότερα στα κίνητρα για τις μετακινήσεις του ιατρικού προσωπικού, ειδικά προς τις τουριστικές περιοχές, για τους καλοκαιρινούς μήνες.

sk

Ο κ. Σκέρτσος θα συνεχίσει με επαφές στον 'Αγιο Νικόλαο, ενώ αύριο Τετάρτη 29-5-2024 μετά τον 'Αγιο Νικόλαο θα βρεθεί και πάλι στο Ηράκλειο, όπου έχει προγραμματισμένες συναντήσεις, με επαγγελματικούς φορείς και φορείς του τουρισμού.

Ο υπουργός Επικρατείας, αύριο το απόγευμα, θα είναι μαζί με τον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Κυριάκο Πιερρακάκη και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρη Αυγενάκη, ομιλητές σε εκδήλωση με θέμα: «Οικονομία, Παιδεία και Αγροτική Πολιτική στην Ευρωπαϊκή Ένωση», που θα πραγματοποιηθεί στις 18:30 στο κινηματοθέατρο «Αστόρια».

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

 

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ