Ακινητοποιημένα στα γκαράζ περισσότερα από 35.000 ενοικιαζόμενα οχήματα

Η πανδημία έπληξε οικονομικά και τον συγκεκριμένο επαγγελματικό κλάδο

Η τορπίλη... της πανδημίας χτύπησε και τα ενοικιαζόμενα οχήματα, στην Κρήτη: Περισσότερα από 35.000 ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα και μηχανές, 1.500 και πλέον επιχειρήσεων, βρίσκονται... ακινητοποιημένα στα γκαράζ.

Ο “μεγαλύτερος στόλος στην Ελλάδα” βουλιάζει, μέρα με τη μέρα. Ο κ. Γιώργος Μπαμιεδάκης, πρόεδρος των ενοικιαστών αυτοκινήτων και μοτοσικλετών Ηρακλείου, περιγράφει την τραγική κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο του, όντας από κάθε άποψη απαισιόδοξος για το (άμεσο και απώτερο) μέλλον.

Από τις 1.500 και πλέον επιχειρήσεις, “βλέπει” να δουλεύουν στο τέλος το 10-15% από αυτές, “για ένα δίμηνο το πολύ”.

Βγάζει το... καπέλο στην κυβέρνηση για την – μέχρι σήμερα- διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊού, ζητώντας μολαταύτα άμεσα μέτρα στήριξης από το Μαξίμου, προκειμένου ο ίδιος και οι συνάδελφοί του να μείνουν... ζωντανοί (επαγγελματικά).

Εμείς υποτίθεται ότι ήμασταν κλειστοί και... ανοιχτοί. Διότι, η απόφαση η οποία ελήφθη είναι να είμαστε στις πληττόμενες επιχειρήσεις ενώ κανονικά θα έπρεπε να είμαστε στις κλειστές επιχειρήσεις” είναι η αρχική τοποθέτηση του κ. Μπαμιεδάκη, ο οποίος συμπληρώνει εξηγώντας πως: “Το πελατολόγιό μας είναι καθαρά από την Ευρώπη. Αν δεν έρθουν αεροπλάνα και καράβια από την Ευρώπη, δεν μπορούμε να δουλέψουμε. Οπότε, είμαστε κλειστοί. Ακούμε ότι θα φάμε και τον Ιούλιο. Αυτό σημαίνει μία ολική καταστροφή, αφού χρειάζεται μία περίοδος προσαρμογής, τουλάχιστον 10-15 ημερών. Συνεπώς, πιάσαμε τον Αύγουστο, ήρθε και ο Σεπτέμβριος, η άκρα του χειμώνα που λένε. Τελείωσε η σεζόν! Κι αν έρθει και το δεύτερο κύμα κορωνοϊού, σημαίνει ότι η εφετινή τουριστική περίοδος χάθηκε οριστικά!”.

Οι ενοικιαστές οχημάτων δύσκολα τα φέρνουν ... βόλτα. Περιμένουν να κάνουν σεφτέ και... Ανάσταση από εισαγόμενους τουρίστες. “Τώρα, αυτό που λένε ότι θα έρθουν καραβάνια από τα Βαλκάνια, για εμένα προσωπικά δεν στέκει. Μόνο στην βόρεια Ελλάδα ο,τι γίνει. Εμείς εδώ στην Κρήτη στηριζόμαστε στα αεροπλάνα” σχολιάζει ο κ. Μπαμιεδάκης. Όσο για τα κρουαζιερόπλοια, υποστηρίζει ότι για την επόμενη διετία δύσκολα θα ξαναρίξουν...άγκυρα στο λιμάνι του Ηρακλείου.

Έχουμε υποστεί τεράστια οικονομική ζημιά. Οι τζίροι μας είναι μηδενικοί, από τη στιγμή που δεν υπάρχουν τουρίστες. Το τραπεζικό σύστημα δεν βοηθάει, δεν δίνουν λεφτά. Βαδίζουμε στην ολοκληρωτική καταστροφή. Το ίδιο όμως πλήττεται και το κράτος. Όταν δεν εισπράττουμε εμείς, δεν εισπράττει και το κράτος. Συν ότι τα τέλη κυκλοφορίας δεν έχουν πληρωθεί, επειδή έχουν κατατεθεί οι πινακίδες. Παράλληλα, έχουμε τα ενοίκια τα οποία τρέχουν και πρέπει να πληρωθούν” τονίζει ο πρόεδρος των ενοικιαστών αυτοκινήτων και μοτοσικλετών Ηρακλείου.

Κάτι πρέπει να γίνει όμως και με το προσωπικό. “Με παίρνουν τηλέφωνα και μου λένε ότι εάν δεν συμπληρώσουν τα ένσημά τους, να τους βάλω εγώ ένσημα για να μπουν στο ταμείο ανεργίας. Αναρωτιούνται οι άνθρωποι, για το πώς θα επιβιώσουν!” υπογραμμίζει ο κ. Μπαμιεδάκης, προσθέτοντας πως “πρέπει να είμαστε όλοι μαζί, μία γροθιά για να δούμε πώς θα ξεπεράσουμε το πρόβλημα! Είμαστε πρόθυμοι να ακολουθήσουμε τις οδηγίες τις κυβέρνησης. Τα πήγαν άριστα μέχρι σήμερα. Πρέπει όμως να τα πάνε το ίδιο καλά και στην επανεκκίνηση της οικονομίας.

Το πρόβλημα είναι τεράστιο! Η κυβέρνηση θα πρέπει να ανοίξει τα μαγαζιά, στηρίζοντάς τα. Να τα επιδοτήσει, να τα βοηθήσει, για να ανοίξουν χωρίς πρόβλημα. Το ίδιο πρέπει να κάνει κι αν δεν ανοίξουν. Εάν κλείσουν όλα τα μαγαζιά, η ανεργία θα εκτιναχθεί σε τρελά επίπεδα! Η κυβέρνηση πρέπει να βοηθήσει και τους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους!”.

Ο κ. Μπαμιεδάκης καταθέτει κι άλλη μία πρόταση: “Τα τέλη κυκλοφορίας εφέτος, θα πρέπει το κράτος να βγάλει μία ρύθμιση για να πληρώνονται μήνα – μήνα και όχι εξάμηνο ή με το χρόνο. Διότι, εμείς τα αυτοκίνητά μας θα τα χρησιμοποιήσουμε το πολύ για δύο μήνες. Οπότε, δεν μπορούμε να πληρώσουμε τέλη για ένα χρόνο”.

Ο πρόεδρος των ενοικιαστών αυτοκινήτων και μοτοσικλετών αναρωτιέται με τη σειρά του τι θα γίνει με όσους τουρίστες καταφέρουν και έρθουν για διακοπές, εφέτος, στην πατρίδα μας.

Δεν ξέρουμε εάν έρθουν, αυτοί που θα έρθουν, μήπως επιδεινώσουν την κατάσταση.

Εάν μεταφέρουν τον ιό σε ένα ξενοδοχείο, ή μια άλλη επιχείρηση, τι θα γίνει ύστερα;”.

Τέλος ζητά επιπλέον διευκρινίσεις και διευκολύνσεις για ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα, σε σχέση με αυτά που προβλέπονται μέχρι σήμερα. “Λένε ότι σε αυτοκίνητα των πέντε θέσεων θα είναι ένας οδηγός συν άλλα δύο άτομα. Εάν όμως μιλάμε για μία οικογένεια, ένα ζευγάρι με δύο παιδάκια που είναι όλη μέρα μαζί, είναι δυνατόν να τους χωρίσεις;”.

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ