ΚΡΗΤΗ
Ακύρωση των εξετάσεων PISA ζητούν γονείς κι εκπαιδευτικοί στην Κρήτη
Στο νομό Ηρακλείου εξετάσεις PISA θα πραγματοποιηθούν σε 11 Δημοτικά και σε 7 Γυμνάσια - Ομοίως και στην υπόλοιπη Κρήτη

Μαίνονται οι αντιδράσεις για τις εξετάσεις PISA στην Κρήτη. Σε ανακοίνωση της η Ένωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών Δήμου Ηρακλείου, επισημαίνει:
"Σύμφωνα με την Υπουργική Απόφαση 48879/ΓΔ4/2025, ορίζονται και φέτος σε 304 Δημοτικά Σχολεία και 314 Γυμνάσια, εξετάσεις του «ελληνικού διαγωνισμού τύπου PISA» που θα διεξαχθούν στις 22 Μαΐου, στη ΣΤ’ Δημοτικού και στη Γ’ Γυμνασίου.
Στο νομό Ηρακλείου εξετάσεις PISA θα πραγματοποιηθούν σε 11 Δημοτικά σχολεία: 5ο Δημοτικό, 17ο Δημοτικό, 43ο Δημοτικό, 46ο Δημοτικό, 4ο Δημοτικό Νέας Αλικαρνασσού, Δημοτικό Βενεράτου, 2ο Δημοτικό Βουτών, 1ο Δημοτικό Μαλίων, 1ο και 2ο Δημοτικό Τυμπακίου, Δημοτικό Κοκκίνη Χάνι και 7 Γυμνάσια: Γυμνάσιο Γουβών, Γυμνάσιο Γαζίου, Γυμνάσιο Αρχανών, 11ο Γυμνάσιο, 5ο Γυμνάσιο, Γυμνάσιο Τυλίσου, 9ο Γυμνάσιο.
Οι εξετάσεις αυτές δεν είναι κάτι καινούργιο. Διεξάγονται για 4η συνεχόμενη χρονιά παρά τις αντιδράσεις εκπαιδευτικών, γονιών και μαθητών που αποκάλυψαν τις πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης όλες τις προηγούμενες φορές. Και είναι απορίας άξιο σε ποια συμπεράσματα κατέληξε η Κυβέρνηση και το ΥΠΑΙΘΑ από την εφαρμογή του τα προηγούμενα χρόνια. Τι ακριβώς εκτίμησε, τι διέγνωσε από τα χρόνια και εκρηκτικά προβλήματα που βιώνουν οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές μέσα στα σχολεία; Και τελικά βελτίωσε, άλλαξε το παραμικρό προς το καλύτερο;
Αν η Κυβέρνηση ήθελε να αντιμετωπίσει έστω κάποιο από τα σοβαρά προβλήματα των σχολείων:
- Θα φρόντιζε οι μαθητές να έχουν σύγχρονα και ασφαλή σχολικά κτίρια και όχι να κάνουν μάθημα κοιτώντας το ταβάνι μην του τους πέσει κανένας σοβάς, παράθυρο ή στέγη στο κεφάλι.
- Θα εξασφάλιζε τα σχολεία να έχουν χαρτί υγείας, φωτοτυπικό χαρτί για τις εξετάσεις, συνολικά αναλώσιμα και να μην τα πληρώνουν οι εκπαιδευτικοί, οι διευθυντές και οι γονείς από την τσέπη τους.
- Θα κοίταζε να έχουν οι μαθητές δάσκαλους και καθηγητές από την πρώτη μέρα και όχι Μάη μήνα να υπάρχουν 1.500 κενά δασκάλων από τις τάξεις ή να μην έχουν διδαχθεί μέχρι το Φλεβάρη πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα.
- Θα προχωρούσε έστω σε μια αποτίμηση των ολέθριων, για τους μαθητές, αποτελεσμάτων που έχουν παράξει εδώ και 20 χρόνια τα προηγούμενα Αναλυτικά προγράμματα και τα σχολικά βιβλία.
Η πραγματική στόχευση των εξετάσεων αυτών είναι να χρησιμοποιήσουν τα αποτελέσματα τους για την «αξιολόγηση» – αποτίμηση του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος έτσι ώστε να προωθηθούν πιο γρήγορα όλοι οι αντιεκπαιδευτικοί σχεδιασμοί (κατηγοριοποίηση σχολείων, εκπαιδευτικών, μαθητών, «εθνικό απολυτήριο», προώθηση δεξιοτήτων κ.λ.π).
Μέσω του διαγωνισμού της «ελληνικής PISA», η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας επιχειρούν:
-να μεταβιβάσουν τις ολέθριες συνέπειες των δικών τους πολιτικών στην εκπαίδευση σε εκπαιδευτικούς, μαθητές, γονείς.
-να «νομιμοποιήσουν» και να δώσουν τον επιστημονικοφανή «φερετζέ» στην ακόμα μεγαλύτερη μετατροπή του σχολείου σε κέντρο εκγύμνασης επιφανειακών δεξιοτήτων.
-να εμπεδώνεται ο κοινωνικός ανταγωνισμός, η λογική του «όλοι εναντίον όλων» και ανοίγει ο δρόμος για την κατηγοριοποίηση των σχολείων, με βάση «επιδόσεις» που δεν αντανακλούν την πραγματική εκπαιδευτική διαδικασία, αλλά τις κοινωνικές ανισότητες.
Αντίστοιχοι διαγωνισμοί και εξετάσεις που αποτιμούν τα εκπαιδευτικά συστήματα έχουμε και διεθνώς με τραγικά αποτελέσματα κυρίως για τα παιδιά των φτωχότερων λαϊκών στρωμάτων. Η διεθνής πείρα έχει αποδείξει ότι τέτοιοι διαγωνισμοί οδήγησαν σε συγχωνεύσεις και κλείσιμο σχολικών μονάδων, σε απολύσεις εκπαιδευτικών, σε διαχωρισμό των μαθητών και τη διοχέτευση αυτών που προέρχονται από εργατικές-λαϊκές οικογένειες σε σχολεία υποβαθμισμένα. Σε όλες τις χώρες που εφαρμόστηκαν αντίστοιχοι διαγωνισμοί όχι μόνο δεν περιορίστηκαν οι ταξικές ανισότητες, δεν καλυτέρευσαν τα εκπαιδευτικά συστήματα αλλά αυτές διευρύνθηκαν (π.χ Γαλλία, Αγγλία κλπ)
Είμαστε κάθετα αντίθετοι σε εξετάσεις που χρησιμοποιούνται για να διαχωρίζονται οι μαθητές σε παιδιά και αποπαίδια, δε θέλουμε ένα σχολείο υποβαθμισμένο για τα παιδιά των λαϊκών οικογενειών, ένα σχολείο που θα σηκώνει τεράστια εμπόδια απέναντι σε αυτά τα παιδιά που θέλουν να σπουδάσουν.
Θέλουμε ένα σχολείο που να μορφώνει ολόπλευρα όλους τους μαθητές, θα τους βοηθά να συγκροτήσουν την προσωπικότητά τους, θα τους δίνει τη δυνατότητα να αναπτύξουν τα ταλέντα τους και να σπουδάσουν, όσοι το επιθυμούν, ανεξάρτητα από την οικονομική κατάσταση της οικογένειάς τους.
Αυτό το σχολείο είναι εκ διαμέτρου αντίθετο με την πολιτική της κυβέρνησης τους σχεδιασμούς της ΕΕ, που υπηρέτησαν αδιαλείπτως όλες οι κυβερνήσεις, τις βέλτιστες πρακτικές του ΟΟΣΑ, αλλά και τα εργαλεία που χρησιμοποιούν, όπως η λεγόμενη αξιολόγηση και οι εξετάσεις τύπου PISA.
- Καταδικάζουμε αυτούς τους σχεδιασμούς και την πολιτική του ΥΠΑΙΘΑ.
- Να ακυρωθεί στην πράξη, πανελλαδικά, η εφαρμογή της «ελληνικής PISA».
Για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας επιμένει να επαναλαμβάνει το ίδιο λάθος: να επιβάλλει διαγνωστικές εξετάσεις τύπου PISA στα σχολεία, αγνοώντας κάθε παιδαγωγική φωνή, κάθε ανησυχία, κάθε εμπειρία από τη σχολική πραγματικότητα.
Διαμαρτυρίες από την ΕΛΜΕ Λασιθίου
"Με την πρόσφατη Υπουργική Απόφαση (48879/ΓΔ4/2025), ορίζονται ξανά εκατοντάδες Δημοτικά και Γυμνάσια σε όλη τη χώρα ως "δοκιμαστικά πεδία" για τις εξετάσεις που θα διεξαχθούν στις 22 Μαΐου, στη Στ’ Δημοτικού και στη Γ’ Γυμνασίου.
Αναρωτιόμαστε μαζί με κάθε εκπαιδευτικό, κάθε γονιό, κάθε σκεπτόμενο πολίτη:
Τι βελτιώθηκε στα σχολεία αυτά τα τρία χρόνια εφαρμογής των εξετάσεων PISA;
– Βελτιώθηκαν οι υποδομές;
– Βελτιώθηκαν τα αναλυτικά προγράμματα διδασκαλίας και τα βιβλία;
– Μειώθηκαν οι μαθητές ανά τάξη;
– Καλύφθηκαν τα κενά με μόνιμο προσωπικό;
– Εξασφαλίστηκε σταθερή παράλληλη στήριξη;
– Ενισχύθηκε η ειδική αγωγή και η ψυχοκοινωνική υποστήριξη;
– Ακούστηκε η φωνή των εκπαιδευτικών;
Η απάντηση είναι μία: τίποτα από αυτά δεν συνέβη".
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη