ΚΡΗΤΗ
Αλ. Καλοκαιρινός: Τι λέει για τους μετανάστες και το αίτημα παραχώρησης του «Φάρου»
Ένταση στο Δημοτικό Συμβούλιο με φόντο το μεταναστευτικό στο Ηράκλειο

Ένταση επικράτησε στο Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου κατά τη συζήτηση αναφορικά με τις εξελίξεις γύρω από το θέμα του μεταναστευτικού ζητήματος σε ότι αφορά τη διαχείριση του από τον Δήμο Ηρακλείου.
Ο όρος «λαθρομετανάστες» που χρησιμοποίησε η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος, Αντιγόνη Ανδρεάκη, προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση τόσο του ιατρού και δημοτικού συμβούλου Ανέστη Κιούλπαλη όσο και του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Δημήτρη Δουλουφάκη.
Οι δημοτικοί σύμβουλοι αντέδρασαν έντονα στη χρήση του όρου «λαθρομετανάστες», τονίζοντας ότι ορθό είναι να μιλάμε για «ανθρώπους», επισημαίνοντας πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει χαρακτηρίσει τον όρο «λαθρομετανάστες» ως ρατσιστικό και τον έχει απαγορεύσει.
Η Δημοτική Αρχή, από την πλευρά της, αναγνώρισε τη σημασία του ζητήματος που αφορά την προσωρινή φιλοξενία μεταναστών και προσφύγων, η οποία σήμερα πραγματοποιείται σε συνθήκες που δεν είναι αρεστές. Ο Δήμος συνδράμει στην αντιμετώπιση της κατάστασης μέσα από τις δομές του, σε συνεργασία με το Λιμενικό και εθελοντικές ομάδες.
Αναφορικά με το ζήτημα της εξεύρεσης χώρου φιλοξενίας, η απάντηση που δόθηκε από τη Δημοτική Αρχή είναι σαφής: «δεν υπάρχει χώρος δημοτικής περιουσίας για αυτή τη χρήση». Ειδικότερα ο Δήμαρχος Αλέξης Καλοκαιρινός σημείωσε πως, μετά από το επίσημο αίτημα μέσω του Λιμενικού, ζητήθηκε εγγράφως η πρόσβαση στον «Φάρο», όπως είχε ήδη γράψει το Cretalive, αίτημα το οποίο απορρίφθηκε επίσης εγγράφως, τόσο για τον συγκεκριμένο χώρο όσο και για το Στρατόπεδο Μπετεινάκη.

«Ο Φάρος και το Στρατόπεδο Μπετεινάκη έχουν ήδη ορισμένες χρήσεις. Από το 2019 υπάρχει απόφαση για τον Φάρο, που προβλέπει τη στέγαση δημοτικών υπηρεσιών και τη δημιουργία Πολύκεντρου με επίκεντρο τον Μικρασιατικό Πολιτισμό. Όσον αφορά το Στρατόπεδο Μπετεινάκη, η χρήση του αποκλείεται, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη πολεοδομική μελέτη που ξεκίνησε από τον τότε Δήμο Αλικαρνασσού. Ο συγκεκριμένος σχεδιασμός, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και τη μετακίνηση του Καλλιτεχνικού Σχολείου στο χώρο, δεν μπορεί να ανατραπεί λίγο πριν την τελική έγκριση» είπε χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος.
Η επικεφαλής της παράταξης «Ηράκλειο για σένα», Μαρία Καναβάκη, υπογράμμισε ότι ανεξάρτητα από την εξέλιξη της υπόθεσης, τα αισθήματα αλληλεγγύης απέναντι στους πρόσφυγες πρέπει να θεωρούνται δεδομένα ενώ έκανε ιστορική αναδρομή για τα αισθήματα αλληλεγγύης που έχει δείξει διαχρονικά ο κρητικός λαός απέναντι στους πρόσφυγες.
Η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος Αντιγόνη Ανδρεάκη τόνισε πως τίποτα δεν πρέπει να γίνεται χωρίς τη γνώση και τη συναίνεση της Δημοτικής Αρχής. Όπως ανέφερε, «τα εντέλλεσθαι σε αυτό το θέμα δεν είναι ανεκτά». Υποστήριξε ότι πρόκειται για «λαθρομετανάστες», επισημαίνοντας ότι πέρυσι υπήρξαν 1.000 αφίξεις στην Κρήτη, ενώ φέτος έχουν ήδη φτάσει τις 3.500. Ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να παραχωρηθεί ο Φάρος, υπογραμμίζοντας πως είναι αναγκαία η δημιουργία δομής φιλοξενίας εντός του αστικού ιστού, αλλά ζήτησε να παρουσιαστεί και το πολιτικό σχέδιο: «πού θα πάνε αυτοί οι άνθρωποι, ποια είναι η αντιπρόταση απέναντι στον Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Μάκη Βορίδη;», διερωτήθηκε.
Τέλος, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Γιάννης Σισαμάκης, δήλωσε ότι πρόκειται για ένα ευαίσθητο θέμα που απαιτεί τη δημιουργία μόνιμης δομής προσωρινής φιλοξενίας. Όπως είπε, η Αυτοδιοίκηση έχει δώσει λύσεις όποτε της ζητήθηκε, αλλά θα πρέπει να καθοριστεί ένα πλαίσιο προδιαγραφών ώστε να δοθεί συντονισμένα μια λύση. Υπογράμμισε, επίσης, ότι υπεύθυνοι δεν είναι μόνο ένας ή δύο δήμοι, αλλά όλοι οι δήμοι της ανατολικής Κρήτης.
Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο