«Αλεκτρύων»: ένα ηλιακό ρολόι στο ΙΤΕ, δια χειρός Ανδρέα Γαλανάκη

Κατερίνα Μυλωνά
Κατερίνα Μυλωνά

Έγινε η τελετή των αποκαλυπτηρίων- Τι λέει στο Cretalive ο γλύπτης

Της Κατερίνας Μυλωνά

 

 

Την είσοδο του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας θα κοσμεί, τουλάχιστον για τους επόμενους 6 μήνες, το εκπαιδευτικό ηλιακό ρόλοι με το μυθολογικό όνομα Αλεκτρύων.
Ο γνωστός γλύπτης, κ. Ανδρέας Γαλανάκης, το προσέφερε στο ΙΤΕ, με αφορμή τη συμπλήρωση των 40 χρόνων του Ιδρύματος. 
Τα αποκαλυπτήρια έγιναν παρουσία του προέδρου του Ιδρύματος καθ. Νεκτάριου Ταβερναράκη και του διευθυντή του Ινστιτούτου Αστροφυσικής, καθ. Βασίλη Χαρμανδάρη.
Παράλληλα, εκδήλωση με θέμα «Διαβάζοντας το ρολόι του ουρανού» θα γίνει στις 7 το απόγευμα στη Βικελαία Δημοτική Βιβλιοθήκη Ηρακλείου (Μέγαρο Αχτάρικα - 2ος όροφος), υπό την αιγίδα του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ.). 

Όπως εξηγεί ο γλύπτης στο Cretalive, ο Αλεκτρύων είναι ένα ηλιακό ρολόι. Πρόθεση του Αλεκτρύονα, όμως, δεν είναι να αποτελέσει απλώς ένα μετρητικό όργανο. Το όνομά του δείχνει και τη διάθεσή του. Θέλει να συμπεριλάβει στη διδακτική του την αισθητική και τη μυθολογία, ως συμπληρωματικά αλλά και βασικά στοιχεία της γνώσης.
Θέλει να συμπεριλάβει στη διδακτική του την αισθητική και τη μυθολογία ως συμπληρωματικά και βασικά στοιχεία της γνώσης. Προσδοκά να ενεργοποιήσει, εκτός από τη λογική, και το συναίσθημα του παρατηρητή προκειμένου να αποκτήσει η πρόσληψη νόημα. Να κάνει τον παρατηρητή να ονειρευτεί όπως αρμόζει στους μετέχοντες της ελληνικής παιδείας.
Όπως αναφέρει, πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό ηλιακό ρολόι, κατάλληλο και για κάποιον μη εξοικειωμένο. 
Έργα του βρίσκονται στην Παραλία του Π. Φαλήρου, στην βουλή, το πατριαρχείο, το οικονομικό πανεπιστήμιο Αθηνών και σε ιδιωτικές συλλογές.
Ηλιακά ρολόγια έχει τοποθετήσει στην Τήνο, στο Ευγενίδειο ίδρυμα, τον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Μεσσήνης, την Κέρκυρα, το Ντέβον της Αγγλίας και εκπαιδευτικούς χώρους.
Ο ίδιος αναφέρει πως έχει αφιερώσει σημαντικό μέρος της τέχνης του στα ηλιακά ρολόγια, «γιατί βρισκόμαστε σε μια εποχή που έχουμε χάσει τον προσανατολισμό μας και είναι ένα σημείο αναφοράς για να βρούμε ξανά τη θέση μας στον χώρο».
Στην ομιλία του στη Βικελαία  θα πλέξει το εγκώμιο της σκιάς και αναφέρθηκε στα κύρια στοιχεία και ιδιότητες των ηλιακών ρολογιών. Θα παραθέσει κάποια έργα του με κάποια χαρακτηριστικά τους, όπως είναι ο Ναυτίλος, η Περικτιόνη, το Ηλιοτρόπιο και η ηλιακή Ερμαϊκή Στήλη.

 

Δείτε επίσης:

«Διαβάζοντας το ρολόι του ουρανού» - Εκδήλωση για τα 40 χρόνια του ΙΤΕ

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ