Άμεσες ενέργειες για την καταβολή του επιδόματος ανεργίας στους καθηγητές φροντιστηρίων

Eρώτηση προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κατέθεσαν βουλευτές του ΚΚΕ, μεταξύ αυτών και ο Μανώλης Συντυχάκης

Άμεσες ενέργειες για να λάβουν όλοι οι εκπαιδευτικοί εργαζόμενοι στα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης και ξένων γλωσσών το επίδομα ανεργίας ζητούν με Ερώτηση τους προς τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής, Χρήστος Κατσώτης, Μαρία Κομνηνάκα και Μανώλης Συντυχάκης.

Η Ερώτηση αναλυτικά:

«Θέμα: Πρόσθετες δυσκολίες των εργαζόμενων καθηγητών στα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης και ξένων γλωσσών για τη λήψη του επιδόματος ανεργίας.

Σοβαρά προβλήματα σχετικά με τη συμπλήρωση των ενσήμων για το επίδομα ανεργίας αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι καθηγητές στα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης και ξένων γλωσσών.

Οι καθηγητές στα φροντιστήρια εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου οι οποίες συνήθως ξεκινούν την 1η Οκτώβρη και λήγουν στις 31 Μάη, στη συνέχεια απολύονται και παραμένουν άνεργοι, χωρίς να δεσμεύεται κανένας εργοδότης για την επαναπρόσληψή τους, ελπίζοντας ότι τουλάχιστον για τους θερινούς μήνες θα λάβουν το επίδομα ανεργίας, εφόσον έχουν συλλέξει τα απαραίτητα ένσημα.

Προϋπόθεση για να εγκριθεί το επίδομα, για πρώτη φορά, είναι τα 200 ένσημα σε μια διετία (με ελάχιστο όριο τα 80 ένσημα κατ’ έτος) και έπειτα από την πρώτη φορά, τα 125 ένσημα τη χρονιά αφαιρώντας τους δύο τελευταίους μήνες από τη λήξη της σύμβασης.

Φέτος, ακόμα περισσότερο από τις προηγούμενες χρονιές, πολλοί εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι σε φροντιστήρια, κινδυνεύουν να χάσουν και αυτό το επίδομα, εξαιτίας των μέτρων που πάρθηκαν με αφορμή την πανδημία του κορονοϊού. Υπάρχουν εκπαιδευτικοί που απολύθηκαν και στη συνέχεια επαναπροσλήφθησαν με αποτέλεσμα να έχουν χάσει αρκετά ένσημα, άλλοι απολύθηκαν νωρίτερα από άλλες χρονιές, οπότε και αυτοί δε συμπληρώνουν τα απαραίτητα ένσημα. Σε πολλούς εργασιακούς χώρους έγινε αλλαγή συμβάσεων με αποτέλεσμα να χάσουν οι εκπαιδευτικοί αρκετές ώρες κατά συνέπεια και ένσημα, ενώ κυρίως σε φροντιστήρια ξένων γλωσσών αρκετοί συμπλήρωναν ώρες στο δεύτερο τετράμηνο της σχολικής χρονιάς με νέα τμήματα που φέτος δεν έγιναν.

Το αποτέλεσμα των παραπάνω είναι ότι για ακόμα μια χρονιά οι εργαζόμενοι εκπαιδευτικοί στα φροντιστήρια ζουν στην ανασφάλεια για το αν θα μπορέσουν να λάβουν αυτό το πενιχρό επίδομα ανεργίας, καθώς επίσης και για το αν θα έχουν δουλειά τη νέα χρονιά.

Επίσης να σημειωθεί πως μετά τη λήξη των συμβάσεων στα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης, αρκετοί εκπαιδευτικοί που κάνουν μαθήματα προετοιμασίας για την Γ’ Λυκείου επαναπροσλαμβάνονται για διάστημα τριών - τεσσάρων εβδομάδων με ελάχιστες ώρες την εβδομάδα.

Μέχρι πριν μερικά χρόνια ίσχυε το καθεστώς της περιστασιακής απασχόλησης και οι εργαζόμενοι αυτοί δικαιούνταν το επίδομα του ταμείου ανεργίας και τους αφαιρούνταν από αυτό τα χρήματα που έπαιρναν από τη νέα σύμβαση. Αυτή η διάταξη έχει πλέον καταργηθεί, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να χάνουν το επίδομα του ταμείου ανεργίας για ένα μήνα, πολλές φορές ακόμα και για ένα δίωρο την εβδομάδα.

Σύμφωνα με τα παραπάνω Ερωτάται ο κ. Υπουργός, σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί η κυβέρνηση για να λάβουν όλοι οι εκπαιδευτικοί εργαζόμενοι στα φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης και ξένων γλωσσών το επίδομα ανεργίας».

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ