Άμεση λήψη μέτρων για τα μνημεία των σεισμόπληκτων περιοχών, ζητά ο Β. Κεγκέρογλου

Άμεση λήψη μέτρων για τα μνημεία των σεισμόπληκτων περιοχών, ζητά ο Β. Κεγκέρογλου

Αναλυτικά η επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή

Με επίκαιρη ερώτηση στο Υπουργείο Πολιτισμού, ο Γραμματέας της Κ.Ο και Βουλευτής Ηρακλείου, Βασίλης.Κεγκέρογλου τονίζει ότι είναι αναγκαία η άμεση λήψη σωστικών μέτρων για τα μνημεία των σεισμόπληκτων περιοχών.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της επίκαιρης ερώτησης:

«Ο σεισμός της 27ης Σεπτεμβρίου στην ευρύτερη περιοχή του Αρκαλοχωρίου και στους γειτονικούς δήμους εκτός τις τεράστιες καταστροφές σε οικίες καταστήματα και δημόσια κτίρια, έπληξε και πολλά μνημεία.

Η μετασεισμική δραστηριότητα, η οποία είναι αμείωτη επιβαρύνει τα μνημεία, τα οποία χρονολογούνται από τον 19ο αιώνα, πολλά από τα οποία αντιμετωπίζουν ακόμη και κίνδυνο κατάρρευσης.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, η εφορία Αρχαιοτήτων Ηρακλείου, έχει ήδη καταρτίσει μια λίστα με περισσότερα από 40 μνημεία για τα οποία είναι άμεση ανάγκη λήψης σωστικών μέτρων  όπως αντιστήριξής, υποστήλωσης και περίδεσης ενώ στη κατεύθυνση αυτή ζητούν χρηματοδότηση από το Υπουργείο προκειμένου να γίνουν άμεσες ενέργειες αλλά και πρόσληψη και ειδικού επιστημονικού προσωπικού.

Επειδή η αποκατάσταση των μνημείων που επλήγησαν από τον σεισμό πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα

Ερωτάσθε κα Υπουργέ:

1)Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε προκειμένου να ληφθούν άμεσα τα σωστικά μέτρα για τα μνημεία των σεισμόπληκτων περιοχών και να αποφευχθεί ο ορατός κίνδυνος κατάρρευσης τους;

2)Τι προτίθεστε να πράξετε για την αποκατάσταση των μνημείων, τα οποία επιβαρύνονται καθημερινά και από την μετασεισμική δραστηριότητα;».

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ