Άμεση πληρωμή των συμμετεχόντων επιχειρήσεων στα Προγράμματα «Ανακυκλώνω-Αλλάζω Συσκευή» ζητούν Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ

Newsroom
Newsroom

Ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατέθεσαν τρεις βουλευτές του κόμματος, μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Ηρακλείου Φραγκίσκος Παρασύρης και Υπεύθυνος του Κοινοβουλευτικού Τομέα Ενέργειας

Ο Βουλευτής Ηρακλείου Φραγκίσκος Παρασύρης και Υπεύθυνος του Κοινοβουλευτικού Τομέα Ενέργειας, η Βουλευτής Εύβοιας Κατερίνα Καζάνη και ο Βουλευτής Βοιωτίας Γιώργος Μουλκιώτης με ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ζητούν την άμεση πληρωμή των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στα Προγράμματα «ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΩ-ΑΛΛΑΖΩ ΣΥΣΚΕΥΗ» και «ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΩ-ΑΛΛΑΖΩ ΘΕΡΜΟΣΙΦΩΝΑ».

Στην ερώτηση που συνυπογράφουν οι τρεις Βουλευτές, τονίζουν ότι «ο τελευταίος κύκλος εξαργύρωσης των vouchers  (έκπτωση 35 έως 50% ανάλογα με την εισοδηματική κατηγορία του δικαιούχου) ολοκληρώθηκε περίπου στα τέλη του Οκτωβρίου του 2023. Στο ενδιάμεσο διάστημα, όσοι από τους αρχικούς δικαιούχους δεν εξαργύρωναν τα vouchers τους, αυτά διαμοιράζονταν στους επιλαχόντες προγράμματος. Κατ΄ εφαρμογή του Οδηγού του Προγράμματος καταστήματα ηλεκτρικών συσκευών ήταν υποχρεωμένα να συλλέγουν και να αποθηκεύουν τις παλιές συσκευές προς ανακύκλωση, προμηθεύοντας τους δικαιούχους με τις νέες. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος, σε συμφωνία με τα καταστήματα πώλησης ηλεκτρικών συσκευών είχε αναλάβει τη συμβατική υποχρέωση για την εξόφληση των vouchers (του ποσοστού της Δημόσιας Δαπάνης) κατά τον τρέχοντα μήνα, επιπλέον των 60 ημερών. Σύμφωνα με πληροφορίες την 21η Φεβρουαρίου 2024 είχαν ολοκληρωθεί πληρωμές που αφορούσαν σε πωλήσεις συσκευών, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν μέχρι και την 14η Ιουλίου του 2023. Προκύπτει, επομένως, μια μεγάλη και αδικαιολόγητη καθυστέρηση των πληρωμών των συγκεκριμένων εμπόρων, οι οποίοι βιώνουν μια παρατεταμένη ανασφάλεια, καθώς έχουν υποχρεώσεις έναντι των προμηθευτών τους, τη στιγμή που λόγω της έλλειψης ρευστότητας δεν μπορούν να ικανοποιήσουν. Αντίστοιχα προβλήματα στην αγορά ηλεκτρικών ειδών εμφανίστηκαν και κατά την εφαρμογή του Προγράμματος «ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΩ ΑΛΛΑΖΩ ΘΕΡΜΟΣΙΦΩΝΑ».

 

Επειδή, το πρόβλημα της έλλειψης ρευστότητας εντοπίζεται σε μικρότερες επιχειρήσεις ηλεκτρικών συσκευών, οι οποίες δεν διαθέτουν ταμειακά αποθέματα, προκειμένου να καλύπτουν τις ανάγκες τέτοιων προγραμμάτων. Επειδή, δημιουργείται ένα κλίμα αβεβαιότητας εξ αιτίας της μη εμπρόθεσμης πληρωμής της Δημόσιας Δαπάνης των παραπάνω προγραμμάτων. Επειδή, ειδικά το πρόγραμμα για τους θερμοσίφωνες οδηγεί σε μεγάλη εξοικονόμηση ηλεκτρικού ρεύματος στις κατοικίες, οι Βουλευτές του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ρωτούν τον Υπουργό για το ύψος του υπολοίπου που πρέπει να καταβληθεί στις επιχειρήσεις που εξαργύρωσαν vouchers του Προγράμματος «ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΩ-ΑΛΛΑΖΩ ΣΥΣΚΕΥΗ» αλλά και του προγράμματος «ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΩ ΑΛΛΑΖΩ ΘΕΡΜΟΣΙΦΩΝΑ». Για το πότε σκοπεύει το Υπουργείο να αποπληρώσει τις επιχειρήσεις αυτές, καθώς, και για το ένα σχεδιάζει το Υπουργείο την προκήρυξη νέου προγράμματος επιδοτήσεων για την απόσυρση ηλεκτρικών θερμοσιφώνων, που θα αντικατασταθούν με ηλιακούς θερμοσίφωνες ή αντλίες θερμότητας, στα πρότυπα του «Αλλάζω θερμοσίφωνα».

 

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη και το Ηράκλειο

 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ