"Αναβρασμός" για το νερό - Στο βάθος ιδιωτικοποίηση, λένε οι εργαζόμενοι στις ΔΕΥΑ

Μαρία Αγαπάκη
Μαρία Αγαπάκη

«Απαγορεύεται από το Σύνταγμα και 4 αποφάσεις του ΣτΕ»

Της Μαρίας Αγαπάκη

Σφοδρές αντιδράσεις προκαλεί στο χώρο των εργαζομένων στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης το νομοσχέδιο της κυβέρνησης μέσω του οποίου οι ΔΕΥΑ εντάσσονται υπό την εποπτεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.

Οι εργαζόμενοι διαβλέπουν μέσω του νομοσχεδίου την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να ανοίξει ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση των ΔΕΥΑ. Ταυτόχρονα καταγγέλλουν ότι το νομοσχέδιο φθάνει να συζητείται στη Βουλή (την Πέμπτη 9/3) με fast track διαδικασίες αφού η διαβούλευση διήρκησε μόνον  11 ημέρες!

Κατά συνέπεια στις 126 ΔΕΥΑ της Ελλάδας επικρατεί αναβρασμός με τους περίπου 4.800 εργαζόμενους να καλούν σε κινητοποιήσεις και στάση εργασίας κατά την ημέρα συζήτησης του εν λόγω νομοσχεδίου στη Βουλή.

Ειδικότερα οι εργαζόμενοι προχωρούν σε 4ώρη στάση εργασίας από τις 11:00 πμ ως και τη λήξη του ωραρίου τους, στον προαύλιο χώρο της ΔΕΥΑΗ, με θέμα «την άμεση απόσυρση του κατάπτυστου νομοσχεδίου για την Ρ.Α.ΑΕΥ, επειδή ο τομέας παροχής Ύδρευσης και Αποχέτευσης στην Ελλάδα δεν ιδιωτικοποιείται ούτε και επιτρέπεται εκ του Συντάγματος να ιδιωτικοποιηθεί».

Όπως αναφέρει η ΔΕΥΑΗ σε ανακοίνωσή της:

"Η Δ.Ε.Υ.Α.Η. ενημερώνει τους δημότες ότι με απόφαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δ.Ε.Υ.Α. (Π.Ο.Ε. Δ.Ε.Υ.Α.), θα πραγματοποιήσει τετράωρη στάση εργασίας την Πέμπτη 9 Μαρτίου 2023 από τις 11:00 το πρωί έως και τη λήξη του ωραρίου στις 15:00 το μεσημέρι, με αίτημα την απόσυρση του Νομοσχεδίου για την Ρ.Α.Α.Ε.Υ. που ιδιωτικοποιεί τα νερά. Συνεπώς η εξυπηρέτηση του κοινού θα γίνεται την Πέμπτη 9 Μαρτίου έως τις 11:00"

«Απαγορεύεται από το Σύνταγμα κ 4 αποφάσεις του ΣτΕ», λένε οι εργαζόμενοι

«Αυτό που προσπαθεί να κάνει η κυβέρνηση απαγορεύεται από το Σύνταγμα καθώς και από τέσσερις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας» αναφέρει στο cretalive ο κ. Μανώλης Σκεπασιανός, πρόεδρος Εργαζομένων στην ΔΕΑ Ηρακλείου.

Συγκεκριμένα, «η πρώτη απόφαση 1906/14 του ΣτΕ απαγορεύει τη διάθεση πλειοψηφικού πακέτου μετοχών στην αγορά και διέταξε την έξοδο της ΕΥΔΑΠ από το ΤΑΙΠΕΔ. Η δεύτερη απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας το 2022 με τις αποφάσεις 190 και 191 διατάζει την έξοδο της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ από το Υπερταμείο με το αιτιολογικό ότι το νερό είναι κοινό αγαθό και είναι ασύμβατο με αυτό που προσπαθούν να επιτελέσουν. Το 2022 με την απόφαση 92 το ΣτΕ αποφασίζει και απαγορεύει για τρίτη φορά την περαιτέρω εμπορευματοποίηση του νερού και ακυρώνει την τιμολόγηση του μέσω της Κοινής Υπουργικής Απόφασης. Η τέταρτη και τελευταία σχετική απόφαση 1886/22 απαγορεύει την ιδιωτικοποίηση και διαχείριση του υδροδοτικού συστήματος της ΕΥΔΑΠ καθώς και της ΕΥΔΑΠ Παγίων» αναφέρει στο cretalive ο πρόεδρος των Εργαζομένων της ΔΕΥΑ Χανίων και μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας ΔΕΥΑ κ. Γιώργος Πιτσουλάκης.

Σημειώνεται ότι οι παραπάνω αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας αφορούν σε προσπάθειες παλαιότερων κυβερνήσεων να νομοθετήσουν άμεσα ή έμμεσα την ιδιωτικοποίηση του νερού το οποίο είναι «κοινό αγαθό».

Παράλληλα ο κ. Πιτσουλάκης τονίζει ότι «η διαδικασία είναι παράνομη στην ουσία της αφού δεν άφησε περιθώριο διαλόγου στους εμπλεκόμενους φορείς επιλέγοντας ως καταληκτική ημερομηνία της διαβούλευσης ανήμερα την Καθαρά Δευτέρα!».

«Θα εκτιναχθούν οι λογαριασμοί νερού – Θα απαξιωθούν τα δίκτυα»

Οι εξελίξεις από την πλευρά τις κυβέρνησης οδηγούν σε κινητοποιήσεις τους εργαζομένους στις ΔΕΥΑ με τίτλο «Εκτροπή του νόμου» προσπαθώντας να μεταδώσουν το μήνυμα στους δημότες και στους πολίτες για το τί προβλέπει και τί συνέπειες θα έχει η κατάθεση του νομοσχεδίου.

«Αν περάσει ο νόμος θα αυξηθεί κατά πολύ ο λογαριασμός του νερού στους πολίτες. Η κυβέρνηση σε τέτοιους χαλεπούς καιρούς με το δυστύχημα στα Τέμπη και με μία εβδομάδα μόλις διαβούλευση θέλει να περάσει το κατάπτυστο νομοσχέδιο» τονίζει ο κ. Μανώλης Σκεπασιανός από την ΔΕΥΑ Ηρακλείου.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής γραμματέας στην Πανελλήνια Ομοσπονδία των ΔΕΥΑ όλης της χώρας και τέως Πρόεδρος του Δ. Σ των εργαζομένων στη ΔΕΥΑ ΧΑΝΙΩΝ,  Γιώργος Πιτσουλάκης, ανέφερε ότι: «Στην Ελλάδα βιώνουμε την αγωνία για την επόμενη μέρα και ειδικά με τις προσπάθειες της κυβέρνησης να περάσει άρον άρον το νομοσχέδιο. Φοβόμαστε ότι αν εφαρμοστεί ο νόμος θα εκτιναχθούν οι τιμές, θα απαξιωθούν τα δίκτυα και η ποιότητα του νερού γιατί ως γνωστόν ο ιδιώτης ενδιαφέρεται για το κέρδος και μόνο».

Μαρινάκης: «Δεν είμαστε επιχειρήσεις ανταγωνιστικές, δεν έχουμε ανάγκη να μας ρυθμίζει κανείς»

Αναφανδόν στο πλευρό των εργαζομένων συντάσσεται και ο δήμαρχος Ρεθύμνης και Πρόεδρος της Ένωσης των ΔΕΥΑ κ. Γιώργος Μαρινάκης ο οποίος τονίζει ότι προσπάθησαν και κατάφεραν να κρατήσουν ανοιχτές τις Δημόσιες Επιχειρήσεις Ύδρευσης και Αποχέτευσης παρότι αντιμετώπισαν και συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν σοβαρότατα προβλήματα.

«Οι εργαζόμενοι έδειξαν υπευθυνότητα όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια και αποφύγαμε να προβούμε στο έσχατο μέτρο της στάσης εργασίας παρότι περάσαμε από μεγάλες περικοπές και υποστελεχώσεις. Το πρόβλημα όμως έχει φτάσει σε σημείο που οι εργαζόμενοι νιώθουν την ανάγκη να υψώσουν τη φωνή τους. Εμείς θα θέλαμε να είναι ανοιχτές οι ΔΕΥΑ, αυτή είναι η πάγια αρχή μας» αναφέρει ο κ. Μαρινάκης.

Και συνεχίζει λέγοντας ότι:

«Δεν είμαστε επιχειρήσεις ανταγωνιστικές και συνεπώς δεν έχουμε ανάγκη να μας ρυθμίζει κανείς. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος ασκεί τον εποπτικό του έλεγχο και φροντίζει να τηρούνται οι νομοθετικές προβλέψεις. Οι εργαζόμενοι διαβλέπουν μία διάθεση ιδιωτικοποίησης των ΔΕΥΑ. Είμαστε κάθετα αντίθετοι στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο. Έχουμε κάνει παρέμβαση και στη διαβούλευση. Δε νοείται Ρυθμιστική Αρχή όπου δεν υπάρχει ανταγωνισμός. Όλα αυτά μας βάζουν σε σκέψεις και προβληματισμούς».

Ταυτόχρονα ο δήμος Ρεθύμνης δεν παραλείπει να αφήσει αιχμές για την απουσία της Πολιτείας και τη μη διάθεση να ενσκύψει με υπευθυνότητα πάνω στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ΔΕΥΑ εδώ και αρκετά χρόνια τα οποία θέτει ο ίδιος στο "τραπέζι" του δημόσιου διαλόγου.

«Δεν υπάρχει καμία παρέμβαση ουσιαστική στα δύο προβλήματα που είναι τεράστια: Πρώτον στην αύξηση του ενεργειακού κόστους και δεύτερον της υποστελέχωσης των υπηρεσιών μας. Φεύγουν επιστημονικά καταρτισμένα στελέχη τα οποία δεν αντικαθίστανται».

 

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από την Κρήτη

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ