Αναπνεύσαμε 120 γραμμάρια σκόνης ο καθένας !

Αναπνεύσαμε 120 γραμμάρια σκόνης ο καθένας !

Οι συνέπειες του φαινομένου θα φανούν εντονότερα τα επόμενα 24ωρα καθώς συνήθως τα συμπτώματα στις περισσότερες περιπτώσεις δεν εκδηλώνονται αμέσως.

Επικίνδυνη για τους πάσχοντες από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια είναι η συγκέντρωση της αφρικάνικης σκόνης στην ατμόσφαιρα του Ηρακλείου σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή Πνευμονολογίας Νίκο Τζανάκη.

Σύμφωνα με τον ίδιο υπήρχαν αρκετά περιστατικά που κατέληξαν στο νοσοκομείο έχοντας επιβαρυνθεί από την αποπνικτική ατμόσφαιρα που επικρατούσε στο νησί από το πρωί μέχρι αργά τη νύχτα. 

Όπως ανέφερε ο ίδιος στο ραδιόφωνο της ΕΡΤ Ηρακλείου το φαινόμενο της σκόνης προκαλεί παρόξυνση που χαρακτηρίζεται κάτι σαν το αντίστοιχο έμφραγμα για τους πάσχοντες από ΧΑΠ. Ευτυχώς όπως ο ίδιος σημείωσε δεν σημειώθηκαν βαριά περιστατικά και δεν χρειάστηκε διασωλήνωση και νοσηλεία στη ΜΕΘ.

Ο κ. Τζανάκης σημείωσε ότι πολλοί ήταν εκείνοι που η κατάσταση τους επιδεινώθηκε από τη σκόνη η συγκέντρωση της οποίας ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. "Είχαμε 4 γραμμάρια σκόνης ανα κυβικό αυτό σημαίνει ότι για κάθε υγιή άνθρωπο που χρειάζεται περίπου 30 κυβικά αναπνοής ότι μπήκαν και βγήκαν στους πνεύμονες 100-120 γραμμάρια σκόνης !"

Ο καθηγητής σημείωσε ακόμα πως πρόκειται για λεπτή σκόνη που μαζί με τα υπόλοιπα σωματίδια της ατμόσφαιρας προκαλεί την παρόξυνση.  

Ο ίδιος συνέστησε στους πάσχοντες από αναπνευστικά προβλήματα σε τέτοιες περιπτώσεις να παραμένουν σε κλειστούς κλιματιζόμενους χώρους και να μη βγαίνουν έξω. Σημείωσε μάλιστα ότι θα έπρεπε τα σχολεία να παραμένουν κλειστά για την ασφάλεια των μαθητών. 

Παράλληλα πρόσθεσε ότι οι συνέπειες του φαινομένου θα φανούν εντονότερα τα επόμενα 24ωρα καθώς συνήθως τα συμπτώματα στις περισσότερες περιπτώσεις δεν εκδηλώνονται αμέσως. 

Γίνε ο ρεπόρτερ του CRETALIVE

ΣΤΕΙΛΕ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΗ